Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

kansere erken tanı
OSM Ortadoğu Hastanesi Cerrahi Onkoloji Kliniği bünyesinde Meme Kanseri Erken Tanı Polikliniği açıldı. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sabahattin Aslan yönetimindeki birimin amacı Güneydoğu'da yaygın görülen meme kanseri vakalarını erken evrede yakalayarak tedavisini gerçekleştirmek.
Tüm kanser çeşitleri arasında %12’lik bir orana tekabül eden Meme Kanseri aynı zamanda kadınlarda en sık görülen kanser türü. Şanlıurfa’daki OSM Ortadoğu Hastanesinde bulunan Kanser Tedavi Merkezi bünyesindeki Cerrahi Onkoloji Kliniğinde Meme kanseri erken tanı polikliniği hizmet vermeye başladı. Doç. Dr. Sabahattin Aslan yönetimindeki poliklinikte meme kanserinin erken evrede fark edilerek tedavi için avantaj sağlanması amaçlanıyor.
Konuya ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Sabahattin Aslan şunları söyledi: Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıcı bir rol oynuyor. Bu nedenle başta mamografi çekimleri olmak üzere çeşitli tanı yöntemlerini kullanarak kanserin erken evrede yakalanmasını sağlıyoruz. Tabi burada kadınların kendi kendine elle muayene yöntemine sıkça başvurması gerekiyor. Memede saptanan her kitle tabiî ki kanser değildir hemen panik yaşamaya gerek yok ancak mutlaka araştırılması gerekiyor. 20 yaşına ulaşan her bayan aylık rutin olarak kendi kendine elle meme muayenesini yapması gerekiyor. Hiçbir belirti görülmese bile 3 yılda bir defa hekime başvurmakta fayda var. Çünkü memede elinize gelen kitle en az 2 yıl öncesine aittir. Mamografi ile biz bu durumu çok erken evrede fark ettiğimizde tedavi için çok büyük imkân elde etmiş oluyoruz. Biliyorsunuz kanserin kesin tedavisi henüz yok ancak en avantajlı duruma sahip olmak hem hastalarımız için hem de biz hekimler için büyük şans. Bu konuya dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
Çalışan bayanlarda daha sık görülüyor
Bazı durumların meme kanserini tetiklediğini ifade eden Doç. Dr. Sabahattin Aslan: Tanısı koyduğumuz hastaların %70'i 50 yaşın üzerindeki kişilerden oluşuyor. Özellikle 40'lı yaşlardan sonra düzenli kontrolleri yaptırmanı önem arz ediyor. Ayrıca, daha önce meme kanseri teşhisi konulup tedavisi gerçekleştirilen kadınların diğer memelerinde kanser görülme ihtimali kansere hiç yakalanmayan kişilere göre 4 kat daha fazla. Aile öyküsünde kanser bulunan kişiler özellikle 30'lu yaşlardan itibaren hiçbir belirti olmasa bile kontrollerini düzenli olarak yaptırması gerekmektedir. Fark ettiğimiz bir konu da var ki, sosyoekonomik durumun sağladığı avantajlara bağlı olarak iyi beslenen bayanlar erken yaşta adet görmeye başlıyor buna karşın bu bayanlar evliliklerini geç yaşlarda yapıyor, bu durum da meme kanserinin görülme ihtimalini artırıyor. Bu profildeki bayanların da düzenli muayene konusunda duyarlı olmasında yarar var.” dedi.
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49