Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın sehıt

Bu haber kez okundu.

“Zehirlenmelere karşı dikkatli olunmalı”
 
Şanlıurfa’da havaların soğumaya başlaması üzerine kentte artık soba bacaları tütmeye başladı. Sobaların yanmaya başlaması üzerine oduncu esnafları da iş yapmaya başladı.
 
Kış aylarının etkisini iyiden iyiye bastırdığı şu günlerde vatandaşların sobaya rağbeti arttı. Sobaların yakılmasıyla birlikte oduncu pazarında hareketlilik yaşanmaya başladı. uzun zamandan beri iş yapamadıklarını belirten oduncular, son günlerde işlerinin açıldığını söyledi. Soğuk havaların yüzlerinin gülmesine sebep olduğunu söyleyen oduncu Hüseyin Kaya, son üç günde odun satışlarının arttığını söyleyerek, “yaklaşık bir yıldır yatıyoruz, yani hiçbir şekilde iş yapamadık. Artık iyice bunalıma girmiştik, getirdiğimiz bütün odunlar elimizde kalmıştı. Ama havaların soğumaya başlaması üzerine odun satışları arttı ve artık oduncu esnafı da iş yapıyor” şeklinde konuştu.
 
Şanlıurfa’da en büyük sorun haline gelen elektrik kesintileri, Kaya’nın iddiasına göre odun satışlarını artırdı. Elektriklerin kesintiye uğraması sonucu elektrikli soba veya klima kullanamayan vatandaşlar, hastalık ve soğuğa karşı soba yakmaya başladı. Kaya, “memleketimizde ne acıdır ki elektrik problemi yaşıyoruz. Elektrikler sürekli kesintiye uğrayınca vatandaşlar odun sobası kurmaya başladı. Sobaların kurulmaya başlamasıyla birlikte bizim de işlerimiz açıldı. Bir ay öncesine kadar hiç satış yapamazken, şimdi günde ortalama 10 ton odun satıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“Çürümüş odunlara dikkat!”
 
Odun satışlarının artmasıyla birlikte bazı vatandaşların geçen seneden kalma odunları sattığını belirten bir başka oduncu da vatandaşların ucuz diye çürümüş odunları almamasını tavsiye ederek, “sürekli haksız kazanç elde etmeye çalışanlar var. Birçok vatandaşımız, bir önceki senelerden kalan odunları ucuza millete satarak, vatandaşları kandırıyor. Vatandaşlarımızın odunlarını gelip pazardan almasını öneriyoruz. Çürümüş odunlar ucuz olabilir ancak, fazla ısıtmaz ve hemen kül olur. Biz burada bu işe yıllarımızı verdik, o kadar masraf yapıyoruz vatanşlarımızın bu emeklerimize saygı duymasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
“Odunların yanı sıra kömürün kullanılması şart”
 
Odun ihtiyacını karşılayan ancak, odunların bitmesinden tedirgin olan vatandaşların odunların yanı sıra kömür de kullanmasını tavsiye eden Sabri Aktaş, “vatandaşlarımız odun alıyor ama tasarruf olsun diye kömür almıyorlar. Kömür yakılmadığı zaman odunlar hemen biter. İnsanlarımızın aldığı odunların çabuk bitmemesi için mutlaka kömürün kullanılması lazım. Kömür, evin içini hem ısıtır hem de odunların uzun süre yanmasını sağlar” dedi.
 
“Zehirlenmelere karşı dikkatli olunmalı”
 
Kış aylarında en çok meydana gelen olayların başında ise sobaların yol açtığı zehirlenme olaylarıdır. Kış aylarında soba kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini savunan Hakkı Demirbaş, “vatandaşlarımız, evin içini sıcak tutmaya çalışırken, hastalığa karşı korunmaya çalışırken, zehirlenmeye yol açacak bir harekette bulunmamamız lazım. Gece yatmadan önce mutlaka sobanın sönüp, sönmediği ni kontrol etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48