Öne Çıkanlar urfahaber urfa Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada

Bu haber kez okundu.

Yöresel Kıyafetler Düğün Sezonuyla Birlikte Vitrinleri Süslemeye Başladı

Düğün sezonunun başlamasıyla yöresel kıyafet satan esnafın yüzü gülmeye başladı. Özellikle kış aylarında kırsal alanlarda düğün törenlerinin sık sık olmamasından dolayı zor günler geçiren esnaf, havaların serinlemesiyle ve düğün sezonunun başlamasıyla birlikte kıyafetleri yok satmaya başladılar.

Eyyübiye ilçesi Haşimiye Meydanı’ndaki ucuzluk pazarında düğün sezonun başlamasıyla yöresel kıyafetlerin satışları artı. Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte yöresel kıyafetlere olan ilgide arttı.

Esnaf Mustafa Cesur, mağazada hazırlayıp satışa sunduğu yöresel kıyafetlerin, kadınlar tarafından ilgi gördüğünü belirterek, kıyafetlerin 100 ile 750 lira arasında satışa sunduğunu ifade etti. Heftan, entari, zubun ve şemmame olarak adlandıran yöresel kıyafetler bulunmakta.

Şanlıurfa’da yöresel kıyafetlere ilginin sadece düğünlerde, kınalarda giymek için olduğunu kaydeden Mustafa Cesur “ Yöresel kıyafetleri eskiden herkes giyiyordu şimdilerde sadece düğünlerde, kınalarda ve özel günlerde kullanılır oldu. Şimdiki genç kızlar artık giymiyor. Kırsal kesimlerde azda olsa giyilmeye devam ediyor. Bu zamanlarda düğün sezonunun açılmasıyla birlikte biraz olsun yüzümüz gülmeye başladı. Kişiye göre siparişlerde almaya devam ediyoruz. Bu sezonda yetiştirmek için gece gündüz çalıştığımız samanlarda oluyor. Birkaç ay önce dükkânları siftah yapmadan kapattığımız zamanlarda oldu ama şimdilik işlerimiz yolunda” diye açıklama yaptı.

Fiyatların kıyafetin modeli, kalitesi, deseni ve kullanılan taşlara göre değiştiğini ifade eden Cesur, vatandaşların kıyafette canlı renkleri tercih ettiğini sözlerine ekledi.

‘’Kumaşlar Urfa Kültürüne Uygundur’’

Mustafa Cesur; “20 yıldır manifatura işini yapıyoruz. 50 TL’den 700 TL’ye kadar kumaşlarımız var. Gelen herkes farklı farklı modellerimizi deniyor, bu kıyafetler Urfa’mıza, kültürümüze, geleneğimize uygun gündelik giydiğimiz elbiselerdir” dedi.

‘’Düğün Sezonu Kış Mevsiminde Başlıyor’’

Manifaturacı esnafı Mustafa Cesur; “Düğün sezonumuz genelde kış mevsiminin başlarında başlıyor, ilkbaharda bitiyor. Onun da sebebi şu; milletimiz dışarıya mevsim işçisi olarak çalışmaya gidiyorlar, burada olan milletimiz de var onlar da burada işine bakıyor” dedi.

“2-3 Yıldır İşlerde Durgunluk Var”

2-3 yıldır işlerimiz çöküşte durgunluk olduğunu söyleyen Mustafa Cesur; “bunun da sebebi şu; devletimiz iyi olsun işimiz varsın düşsün. Zaten şuan dünya genelinde oluşan bir kriz var. Biz bunun farkındayız, çevremizdeki ülkeleri de görüyoruz ne durumdalar ne yapıyorlar diye bakıp görüyoruz. Varsın işimiz eksik olsun az olsun ama milletimiz, devletimiz, vatanımız sağ olsun” diye konuştu.

“Kumaşlara Olan İlgiler Hiç Değişmiyor”

Kumaşlara olan ilgilerin hiç değişmediğini ifade eden esnaf Cesur; “Çünkü bizim genelde günlük evlik, çeyizlik, düğüne, davete nereye gidersek ne yaparsak bizim giyimimiz budur. Tabi burada şu var günlük giyindikleri elbiseler ile düğün, davetiye elbiseleri farklı. Günlük giydikleri elbiseler 250-300 ama davetiyeye, düğüne giderken pahalı kaliteli kumaşları giyiniyorlar” dedi.

10 Yıl öncesine kadar işlerin daha iyi olduğunu belirten, Manifaturacı İmam Demir,” 10-15 Yıl önce bu mevsimde satışlarımız çok güzeldi. Fakat şimdi düğün sezonu başladı eski işler yok, biz sadece şuanda kırsala hitap ediyoruz, şimdi bir düğün olduğu zaman çeyiz ile satış yapıyoruz ”dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49