Öne Çıkanlar Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık getirildi boks restore

Bu haber kez okundu.

Yok olan meslekler
Eski zamanların gözde meslekleri arasında yer alan semercilik de diğer birçok meslek gibi, yok olmaya yüz tuttu.
Doğu ve Güneydoğu’da yaygın olan semercilik, artık parmakla sayılabilecek ustalar tarafından devam ettiriliyor.
Şanlıurfa’nın siverek ilçesinde semercilik mesleğinin son ustalarından olan Şehmus Sert, artık eskisi gibi bir hayat yaşanmadığı için, eski mesleklerin de bununla birlikte yok olduğunu öne sürerek, semerciliğin de yok olduğunu söylüyor. Baba mesleği olarak 40 yıldan bu yana sürdürdüğü semercilik mesleğini yapan Sert, bir zamanların popüler mesleği için artık çırak bulamadıklarını söyledi. Baba mesleği olarak öğrendiği semerciliğin, zamanında ustalık isteyen en kıymetli meslekler arasında olduğunu belirten Sert, "baba mesleği olduğu için ben de bu mesleği seçmek zorunda kaldım ve bu meslek bizim zamanımızda en rağbet gören meslekler arasında yer alıyordu ancak bugün teknoloji bu mesleği durma noktasına getirdi. Eskiden sattığımız ürünlerin artık çeyreğini bile satamıyoruz, modernize hayat biçimi, mesleğimizi yavaş yavaş bitiriyor. Artık kırsal kesimde hayat azaldı, herkes kente göç ediyor.  Hayvancılığın azalması sonucu bizim de işimiz yok olmaya mahkum bırakıldı” şeklinde konuştu.
Semercilik mesleğini yürütebilecek yeni nesillerin bulunmadığını kaydeden Sert, hayat tarzının değişmesiyle beraber, gençlerin de artık bu mesleği yapmak istemediğini belirterek, "Hayat tarzının değişmesiyle beraber genç kesim de artık bu mesleği yapmıyor. Bizler bu mesleğin son nesliyiz, biz de göçüp gidersek bu meslek tamamen yok olur. İşlerimiz her ne kadar kötü olsa da bu mesleği devam ettirmeye çalışıyoruz. İşlerimiz daha çok ilkbahar aylarında açılıyor. İlkbahar aylarında Doğu illerinden gelen koçerler sayesinde biraz alışveriş yapabiliyoruz. Doğu illerine göre bölgemiz hayvancılıkta oldukça geride kaldı. Bölgemizde artık fazla kimse hayvancılık yapmıyor, işlerimizin çoğunluğunu Bingöl, Muş gibi illerinden gelen koçerler sayesinde yapıyoruz” dedi.
Semerciliğin, sabır gerektiren bir meslek olduğuna da vurgu yapan Sert, semerciliğin kolay bir iş olmadığını ve bir semer yapmanın çoğu zaman gülerce sürdüğünü kaydederek, “her meslekte olduğu bigi bu mesleğin de zorlukları var, ancak semercilik biraz daha sabır isteyen bir meslek. Biir semer yapmak bazen günlerce sürüyor. Bu işi yapabilecek kişilerin bu denli sabırlı olması lazım. Öte yandan günümüzde bu meslek rağbet görmediği için artık, semer yapak için malzeme de bulamıyoruz. Semer malzemesi satan öok nadir esnaf kaldı, onları da bulmak artık zor hale geldi. Bölgemizin bir zamanların en değerli mesleklerinden olan semerciliğin bu şekilde yok olmasına izin verilmemeli” ifadelerini kullandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49