Öne Çıkanlar Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor 1 yaralı sergı sanlıurafspor

Bu haber kez okundu.

Yılmaz, yeni yatırımlar geliyor
Güneydoğu Anadolu Projesi Yatırımlarını İzleme ve Değerlendirme Toplantısına ikincisi Şanlıurfa’da yapıladı.
 
Güneydoğu Anadolu Projesi Yatırımlarını İzleme ve Değerlendirme Toplantısı bir otelde düzenlendi. Toplantıya Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir belediye başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran üniversitesi rektörü İ.Halil Mutlu kurum müdürleri ve katılımcılar katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasında kürsüye çıkan Bakan Cevdet Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Projesi’nde önemli bir aşamaya geldiklerini söyledi.
 
Güneydoğu Anadolu Bölgemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlayarak bu bölgemizde yaşam standardını yükseltmek ve refah düzeyini artırmak amacıyla uygulamakta olduğumuz Güneydoğu Anadolu Projesi’nde önemli bir aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Hepimizin bildiği gibi, GAP Türkiye’nin bölgesel potansiyelini gerçekleştiren, yarattığı refahla ülke ekonomisine reel katkı sağlayan en önemli bölgesel gelişme programıdır. Yerel girişimleri besleyen, iddialı, perspektifi geniş ve ulaşılabilir hedeflere sahip bir projedir.
 
Türkiye’nin en büyük, Dünya’nın sayılı bölgesel kalkınma projesi GAP, ülkemizin birlik ve beraberlik içinde yürüme kararlılığının, gelişime açıklığının da göstergesidir.
 
Bugüne dek yapılan çalışmalar Bölge’de istikrar ve gelişim yaratmış; klasik anlamda GAP büyük ölçüde tamamlanmıştır. Enerji yatırımlarında sona gelinmiş; arazi toplulaştırmasında, işsizliğin ve göç sorunlarının giderilmesinde önemli mesafeler kat edilmiştir. Bölgeye yapılan ileri teknoloji içeren yatırımlar Türkiye’nin geleceğine yapılmıştır. Kalkınma ajansları gibi yapılanmalarla tavandan tabana kalkınma güçlendirilmiştir. Bölge’nin kentsel yaşanabilirliğini iyileştirmeye yönelik altyapı programları başarı ile uygulanmıştır.
 
1989 yılında hazırlanan GAP Master Planı, temel olarak Bölge’nin toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine dayanmaktaydı. Bu kapsamda 22 baraj ve 19 hidroelektrik santrali ile 1,8 milyon hektar alanı sulayacak şebekelerin yapımını öngörülmüş ve Bölge’nin sosyo-ekonomik göstergelerinin ülke ortalamasına getirilmesini hedeflenmiştir. Master Plan bu hedeflere ulaşılması için yapılacak kamu yatırımlarının toplam maliyetini de belirlemiştir.
 
2008 yılında ise GAP kapsamındaki bütün gelişmeler gözden geçirilmiş, Master Plan ve Bölge Kalkınma Planı’nın hedefleri dikkate alınarak GAP’ın beş yıllık süre içerisinde (2008-2012) başta sulama yatırımları olmak üzere temel altyapı yatırımlarının tamamlanması amacıyla GAP Eylem Planı hazırlanmıştır. Eylem Planı kapsamında altyapı yatırımlarıyla birlikte bölgenin teknolojik ilerleyişinde ve sosyo-ekonomik yapısında önemli gelişmeler sağlayacak proje ve programlara öncelik verilmiş, cazibe merkezleri destekleme programı, SODES gibi yeni uygulamalar yer almıştır.
 
2008-2012 yıllarında uyguladığımız GAP Eylem Planı (GAP EP) çalışmaları ile önemli bir performans sergilenmiş; ayrılan kaynakların, verilen emeklerin karşılığı alınmış, planlı, programlı ve disiplinli bir çabayla somut sonuçlar alınmıştır. 2014-2018 döneminde sürdüreceğimiz GAP Eylem Planı’nın ikinci aşaması ise ilk 5 yılda güçlendirilen temellerin üzerine inşa edilmektedir. Kentleşme, kültür turizmi, organik tarım, yenilenebilir enerji, lojistik, inovasyon ve rekreasyon, sosyal, kurumsal gelişme ve özellikle beşeri kaynaklarımız yeni dönemin önemli unsurları olacaktır.
 
 
Bölge’de yeni kurulan 6 üniversite ile birlikte GAP’ın 9 ili de üniversiteye kavuşmuştur. Yükseköğretime erişimde önemli bir ilerleme kaydedilmiş, çocuklarımıza doğdukları illerde anasınıfından üniversiteye kadar eğitimlerini tamamlama fırsatı yaratılmıştır. Üniversitelerin fiziki ve beşeri altyapılarının geliştirilmesine destek verilmiştir. Geçen beş yıllık dönemde 10 Fakülte, 4 Yüksek Okul ve 2 Enstitü açılmış, program sayısı ve üniversiteye kabul edilen öğrenci sayısı artmış ve öğrenciler daha modern koşullarda eğitim olanağına kavuşmuştur. Gaziantep, Dicle ve Harran Üniversitelerinde teknoparklar faaliyete geçmiştir. Bölge’deki 9 Devlet üniversitesi bünyesinde kurulması planlanan merkezi araştırma laboratuvarlarından 5’i tamamlanmıştır.
 
GAP Eylem Planı ile birlikte ilk olarak GAP illerinde uygulanmaya başlanan Sosyal Destek Programı (SODES) ile 2008 - 2012 döneminde 2.751 proje desteklenmiş ve yaklaşık 340,6 milyon TL kaynak aktarılmıştır. SODES uygulamaları ile 1.247.906 kişiye ulaşılmıştır. 2013 yılında ise 491 proje desteklenmiş ve projelere 70 milyon TL kaynak aktarılmıştır.
 
Kadınlar, çocuklar, gençler, engelliler, yaşlılar gibi her kesimden insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek ve toplumsal kalkınmaya katılımlarını sağlamak amacıyla 2013 yılı içerisinde 9 Merkez (4 Gençlik Merkezi, 4 Sosyal Hizmet merkezi ve bir Yaşlı Dayanışma Merkezi) hizmete sunulmuş ve çeşitli programlar düzenlenmiştir.
 
2008-2013 dönemi itibariyle GAP illerinde yapımı planlanan 39.547 konutun 11.533’ü tamamlanmış, 11.115’i devam etmekte, 16.899’u ise proje/ihale aşamasındadır.
 
Suruç Ovası Pompaj Sulaması kapsamında yaklaşık 95 bin ha alan sulanacaktır. Taşbasan Sağ Sahil Sulaması şebeke inşaatının % 84’ü, Sol Sahil Sulaması 1. Kısım şebeke inşaatının % 18’i ve Sol Sahil Sulaması 2. Kısım (20.813 ha) şebeke inşaatının % 42’si tamamlanmıştır. Taşbasan Depolaması inşaat çalışmalarında ise fiziki gerçekleşme % 71’dir.
 
 
Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu trafiğe açılmıştır
GAP İdaresi tarafından Yenilenebilir Enerji, Organik Tarım, Entegre Kırsal Kalkınma ve Kadın STK’ların Güçlendirilmesi projeleri yürütülmüş ve Bölge’deki tüm tarafların bu projelere katılımı sağlanmıştır.
 
GAP İdaresi’nin sosyal altyapının geliştirilmesine yönelik uyguladığı Çok Amaçlı Toplum Merkezi Projesi çerçevesinde kurulmuş olan 44 ÇATOM’la 2013 yılı itibariyle 242.158 kadına doğrudan ulaşılmıştır.
 
9 ilde oluşturulan Gençlik ve Kültür Evleri'nde 2001 tarihinden bugüne kadar gerçekleştirilen kapasite artırıcı, sosyal-kültürel, toplumsal kalkınma amaçlı ve istihdama yönelik etkinliklerle 165.000 gence ulaşılmış, 1.786 genç uluslararası değişim programından yararlanmıştır.
 
Özel sektör desteğiyle 10 adet GAP Çocuk Gelişim Merkezi, 12 etüt sınıfı ve 17 Çocuk Oyun Odası faaliyet göstermektedir. Bu projelerle bugüne kadar 28.500 çocuğa ulaşılmıştır.
 
 
KOSGEB Destek Programları kapsamında Bölge'deki 5.000 işletmeye 60 milyon TL destek verilecektir.
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49