Öne Çıkanlar Yine Halkın İçinde restore getirildi sanlıuırfaspor mıllı bırlık ve kardeslık

Bu haber kez okundu.

Yıllarca Yanlış Politikaların Sonucu Hekim Yok
Şanlıurfa'ya atanan doktorların büyük bölümü, ya göreve başlamadan ya başladıktan kısa süre sonra ya da mecburi hizmeti biter bitmez şehirden ayrılıyor. Nüfusu 1 milyondan fazla olan Şanlıurfa’da  Kaçışının nedenleri şöyle sıralanıyor; Ev kiraların tüksek oluşu, doktora şiddette, hava sıcak, iş yoğunluğu ,hemşire ve sağlık çalışanlarının eksik oluşu…
 
Yıllarca Yanlış Politikaların Sonucu Hekim Yok
 
Şanlıurfa Sağlık İl Müdürü Uz. Dr. Erdoğan Duran”Şanlıurfa’da her gün sağlık çalışanına şiddet varmış gibi lanse ediliyor oysa öyle bir şey yok ilimizde her gün olay yaşanmıyor. Türkiye’nin her yerinde zaman zaman olay yaşanıyor bu olaylar istenmeyen olaylardır bunlan ilgili tedbirler alınıyor, sağlık çalışanların buraya gelmesine engel nedenlerden biri değildir.
 
Şanlıurfa doğurganlık bakımından Türkiye’nin ileri gelen illerinden birisidir. Kadın doğum uzmanı ve çocuk doktor diğer illere göre daha fazla iş yapıyor Gaziantep ilini kıyasladığımızda buradaki iş yoğunluğu daha fazla ayrıca hemşire sayısı da az olduğundan çalışma yükü diğer illere göre daha fazla sonuçta doktorlarda insan zaman zaman yoruluyoruz bu yorgunluk psikolojik yorgunlukta olabiliyor bunun yanında diğer etkenlerde neden oluyor bundan dolayı arkadaşlarımız burada durmak istemeyen arkadaşlar var kalan arkadaşlarda var. buda buraya gelen 10 kadın doğum uzmanından 9'u, 10 çocuk hastalıkları uzmanından da 8'i istifa ederek veya eş durumundan tayin isteyerek kentten ayrılıyor
 
Özellikle ev kira fiyatları çok yüksek il merkezinde 800 ile 1000 lira arasında kira fiyatları değişiyor mülk ev alsalar diğer iller göre fiyatlar biraz daha pahalı bir sağlık çalışanı için kira da önemli sağlık çalışanları kirası daha düşük illeri seçiyor, yine mevsim sıcaklarına dayanamayan personellerimiz var. Şanlıurfa Türkiye’nin en sıcak illerinden birisidir, ama kışımız diğer illere göre daha iyi daha kolay geçiyor Bunun yanında yıpranma payı da var batı illeriyle burada arasında ciddi işi gücü var bir doktor günlük olarak 150 hastadan fazlasına bakmak zorunda kalıyor. Yine 112 komuta merkezine günlük 19 bin civarında çağrı gelmektedir. Bunlardan 150 tanesi doğru ihbar çıkıyor. Diğer illere nazaran buradaki komuta merkezinde çalışan diğer illere göre daha fazla çağrı bakmaktadır. Burada çalışan daha fazla çağrıya bakıyor ama batıdaki çalışanla aynı maaş alıyor. Nüfus sayısına bakıldığında doğurganlık oranın yüksek olmasıyla birlikte hızla göç alan bir şehir konumundadır, sosyal etkenlerde önemli bir faktör Şanlıurfa’da sosyalleşebileceği parklar olsun tesisler olsun bu konuda yetersiz olduğumuzu gerçek çevre illerine batı illerine nazaran sosyal tesisler açısından da sıkıntıdayız bu arkadaşları sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte değiliz önceki yıllara göre çok önemli değişiklikler var Şanlıurfa çok çok değişti, ama batı illerine nazaran eksikliğimiz çok yeterli seviyede gelmedik sağlık çalışanları tercih sıralamasında bunu gözünüzde bulundurarak tercih konusunda çekiniyorlar Bu kadar olayları sıraladığınız zaman personeli elinizde tutmakta zor oluyor
 
Suriyeli yaralıların sağlık hizmetleri noktasında iş yükü noktasında bize biraz daha fazla iş yükü katmıştır. Ama istatistikî anlamda yüzde 20 yüzde 30 larda değildir. Bizim sağlık yükümüzün ortalama yüzde 5 civarında etkilemiştir. İş yükümüzü artırmıştır ama bu sağlık çalışanlarının Şanlıurfa’ya gelmemler ini etkileyecek etken değildir.
 
Hekim sayısı Türkiye genelinde çok az Şanlıurfa’nın hekim sayısı daha az Sağlık Bakanlığı Urfa’ya atama yararken bunu göz önünde bulunduruyor atama yapılıyor ama yeterli değil. Bu bugünlük bir hadise değil yıllardır yanlış politikaların sonucu yıllardır hekim sayımız fazla deniyor. Bizim hekim sayımız fazla ise iş yükünden neden kurtulamıyoruz Türkiye genelinde hekim sayısı azdır, pratisyen hekim sayısı aynı sayıda hekim sıkıntısı yaşamaktayız ben burada özveril ile çalışan bütün sağlık
 
“En büyük neden ekonomik sorundur”
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. Abdulkadir Yetişgin”
Şanlıurfa’ya gelen hekimlerin en büyük sorunu ekonomiktir. Batıda açılan Özel Hastanelerin teklifleri cazip gelince mecburi hizmetini bitiren hekimler hemen Urfa’dan gidiyor.
Doktorların çalışma ortamları da büyük faktördür. Batıdaki çalışma ortamı Şanlıurfa’dan daha uygun, dışarıdan gelem hekimler  iletişim sorunu yaşıyor kültür farkından dolayı buraya alışamıyorlar, Türkiye’de sağlık çalışlarına  yapılan şiddet Urfa ilk sırlarda yer alıyor.
 
Ev kiraları çok yüksek buralara gelen hekimin oturacağı evlerde  kiralar 1250 lira ile 1750 lira arasında değişiyor. Ev almak isteseler ev fiyatları çok yüksek dışarıda öyle değil. Karadeniz ve Doğudan gelen hekim iklim koşularına uyum sağlayamıyor.
Batıda çalışan doktor ortalama 70 hastaya bakarken Şanlıurfa’da bir doktor ortalama 120-150 hastaya bakıyor.
Şanlıurfa’ya mecburi hizmet döneminde 30 hekim geliyorsa 35 hekimde tayin istiyor
Hastanemizde günlük ortalama 110 Doktor 4500- 5000 hastaya bakıyor.
Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ilimize çok sayıda yaralı gelmektekidir.  Bunlarda çok ciddi faktörler oluşturuyor, her 4 hastadan bir Suriye vatandaşı özellikle yoğun bakımlarda çok yatan Suriyeli misafirimiz bulunmaktadır.
Hastanemizde 156 Hekim 300 hemşire bulunmaktadır,  batı illeriyle kıyaslandığında buraya gelen Doktor mecburi hizmeti bitti mi gidiyor.
Eğer Şanlıurfa’ya gelen Doktorları tutmak istiyorsak Hekimlerle iyi diyalog kurulmalı kendimiz daha iyi ifade etmeliyiz bize hizmet edene saygı duymalıyız şiddetten kaçınmalıyız, mevcut yatırımlarından yanından yeni yapılan yatırımlara da hız verilip biran önce bitirilmelidir”
 
“Burada çalışmak elle halıyı dokumak gibi dışarıda çalışmak ise fabrika halısına benzer”
 
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doktorlarından Genel Cerrah Op. Dr. Hüseyin Timuçin”  Ben diğer meslektaşlarım gibi düşünmüyorum 4,5 yıldır Şanlıurfadayım,  Şanlıurfa bir çok yere göre çok avantajlı çalışma koşulları çok güzel ben çalışmayı seviyorum Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kadar hasta yok çok sayıda hastam var buda beni tatmin ediyor. Ben bir ilçeye gidip te oturmak istemiyorum çalışmak istiyorum o imkanda burada mevcut, Urfa insanı ile iletişimim güzel insanlara elini uzattın mı karşılığını alıyorsun,
Ben burada iki servise birden bakıyorum genel cerrah servisi ve yanık ünitesi servisi severek yapıyorum.
Şanlıurfa’da çalışmak halı dokumasına benzer burada çalışırken halıyı elle dokumağa benzer Mersin’de çalışmak ise Fabrika halısına benzer dedi”
 
“Malzeme alınmıyor hep aynı makası kullanıyorum”
 
Kalp damar cerrahi Uz. Dr. Mustafa Abanos”  Ben 2 yıl önce Gireson’dan geldim, hizmetim bitti mi gitmek istiyorum Şanlıurfa Gaziantep, Diyarbakır arasında hapis olmuş bir yerdir. Buradaki çoğu hasta Gaziantep yada Diyarbakır’a sevk oluyor çünkü burada yeterince malzeme yok, ben Kalp damar ameliyatı yapıyorum hep aynı makası kullanıyorum  dışarıda bu çok farklı her türlü olanak var ben hizmetimi bitirdiğim gibi buradan gideceğim dedi”
 
“Kısa sürede Arapça Kürtçe Öğrendim”
 
Beyin Cerrahi Op. Dr. Elif Akpınar” 3 ay önce İstanbul’dan geldim aslen Bingöl’lüyüm Urfa’yı çok seviyorum, hastaları çok seviyorum, hastalar saygılı, çok yoğun çalışıyorum burada Arapça ve Kürtçe öğrendim, yalnız ev kiraları çok yüksek 1000 liraya ev bulabildim, ben mecburi hizmetten buradayım eşim İstanbul’da Avukat 3 yaşında kızım var ayrıca kısa zamanda ben burayı sevdim gitmeyi düşünmüyorum dedi” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49