Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın sehıt

Bu haber kez okundu.

Yapılan konutlarına rağmen çok yüksek
Türkiye’nin en kalabalık 9’uncu şehri olan Şanlıurfa’da konut fiyatlarına dokunulmuyor. Günden güne artan nüfusu ve Suriye’de yaşanan olayların ardından gelen göç dalgasından sonra konut sayısının yetersizliği ve yüksek fiyatı dar gelirli vatandaşın belini büküyor.
Şehir içinde kenar semtlerde yaşanan çarpık yerleşme ve konut yetersizliği vatandaşların tepkisini topluyor. Asgari ücretle kıyaslandığında kira fiyatları neredeyse maaşın suyunu çekiyor. Dar gelirli aileler ise bu durumdan en çok etkilenen kesim oluyor.
Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde kira fiyatlarının en az 650 lira olduğu öğrenilirken, bu durum Esentepe mahallesinde kira fiyatlarının 800 ile 4 Bin TL arasında değiştiği öğrenildi. Öte yandan şehrin iç kısımlarına doğru kira fiyatları yine dokunulmayacak kadar yüksek.
Vatandaşlar şehir içinde TOKİ konutlarının arttırılmasını ve kentsel dönüşümle yeni konutların yapılmasını istiyor.
Kiralık konutların fiyatlarıyla birlikte satışa çıkarılan konutlara da yaklaşılmıyor. Ev fiyatlarının 150 Bin TL’den başlayıp 1 Milyon TL’ye kadar yükseldiği Şanlıurfa’da konut sahibi olmayı bir hayli güç hale getiriyor.
Konut fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Mehmet Yıldız şunları söyledi;
“ Konut fiyatları yüksek, ne arsa alınıyor ne de konut. Makul bir fiyat olması lazım ki vatandaşlar da ev sahibi olabilsin. Adıyaman’da Mardin’de konut fiyatları olması gerektiği gibi ama bizde böyle değil. Arada uçurumlar kadar fiyat farkı var. Ben TOKİ’de oturuyorum kiralar 750-800 liradan aşağı değil. Şehir içinde ki TOKİ konutları da yetersiz. Şehir içinde ya da şehre yakın yeni konutlar yapılmalı. İnsanlar 90 Bin TL’ye 100 Bin TL’ye ev sahibi olabilmeli ki bu fiyat orta kesim gelirli aileler için geçerli. Eski parayla trilyonlar oynuyor. Benim gibi gelirli bir insan nasıl konut sahibi olacak”
Emekli öğretmen Mehmet Düzbucak ise satışların durgun olduğunu ve konut fiyatlarının yüksek olduğunu vurgulayarak şunları söyledi;
“ Şanlıurfa’da konut fiyatları çok yüksek, hem kiralar hem de satılan evler çok pahalı, buna bağlı olarak satışlar da durgun. Bir memurun Bin TL yada Bin 500 TL maaş aldığını düşünelim bu adam maaşın 1000 yada Bin 200 Lirasını kiraya ödüyor. Bu çok büyük bir sorun. Bu sorunun çözümü için evlerin yapılması gerekiyor. TOKİ konutları yeterli olsaydı fiyatlar bu kadar yükselmezdi, zaten artık TOKİ’de dar kesimliye yüksek geliyor. İnsanların Şanlıurfa’da yaşamamasının en büyük sebebi, kira ve konut fiyatlarının yüksek olmasıdır.”
Ali Seyacı isimli vatandaş ise konut fiyatlarının Suriyelilere bağlı olarak arttığını belirterek şunları söyledi;
“ Konut fiyatları inanılmaz derecede yüksek. Konum olarak baktığımızda İstanbul’a göre küçük bir şehir olmamıza göre fiyatlar neredeyse aynı. Bu fiyat yükselişi Suriye’den gelen mültecilerle birlikte arttı. Hem kiralar hem de konut fiyatları çok yüksek. Kentsel dönüşümler yapılıp, yeni konutlar halka satılmalıdır. Şehrin boş kısımlarına konutlar yapılmalıdır. Daha fazla konut daha fazla ucuz fiyatlar demektir. Yapılan TOKİ konutları da yetersiz bir seviyede. Şehrin çok dışına yapılan TOKİ konutları ulaşım problemini de yanında getiriyor, sorunlar halledildiği zaman konut fiyatları da düşecektir.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48