Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı Başkan Beyazgül sanlıurfaspor

Bu haber kez okundu.

Verem Hastalığının Farkında Ol Önlemini Al!

Harran Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Dr. Şerif KURTULUŞ, Dünyada ve Türkiye’de tüberküloz (verem) hastalığının durumu ile hastalığın tanı, tedavi, korunmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Verem hastalığının nedeni bilinmektedir. Tanısı kolaydır. İlaçları ucuzdur ve hastalığı kesin tedavi eder. Dr.Kurtuluş; Verem hastalığının etkeni Mycobacterium tuberculosis’dir. Günümüzde verem güncelliğini koruyan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Verem tanısı “Hastalıktan şüphelenmek için 2 haftadan uzun süren öksürük önemlidir. Ayrıca, halsizlik, iştahsızlık, gece terlemesi, kilo kaybı olur. Bazen de balgamda kan görülebilir. Veremi kuvvetle düşündüren akciğer röntgeni bulguları saptandığında bu hastalıktan kuşkulanılır. Bu durumda balgam incelemesi yapılır ve mikrop (basil) gösterildiğinde verem tanısı kesinleşmiş olur.” şeklinde bilgiler verdi.

“Tanı konulan verem hastası, altı ay düzenli tedavi ile iyileşir. Eğer düzenli tedavi yapılamazsa ya da kullanılan ilaçlar etkisiz ise (hastalığı oluşturan basilin ilaçlara karşı direnci varsa) daha farklı ilaçlarla, daha uzun tedaviler gerekir. İlaç direncinin nedeni, hastaların ilaçlarını düzenli kullanmaması ve en yakınlarını, temasta oldukları başka kişileri direnç geliştirmiş bu basillerle hasta etmeleridir. İlaç direncinin verem tedavisinde önemli sorun olmasının nedeni, pahalı, 2 yıl süren, yan etkisi fazla ilaçlarla tedavi edilmesinin gerekmesidir. İlaçlara duyarlı basillerle oluşan verem hastalığının tedavisinde başarı çok yüksektir.

Stigmatizasyon yani damgalanma ve ayrımcılığa dikkat çeken Dr. Kurtuluş; bilgi düzeyi azaldıkça sosyal eşitsizliğin de arttığını belirtti. Verem için farkındalık düzeyinin artmasıyla tanı, tedavi ve korunmanın artacağını ve sağlıklı çevre oluşacağını belirtti.

Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Dr.Öğr.Üyesi Ahmet Güzelçiçek ; Hastane çalışanlara yönelik yapılan bu tür bilgilendirmeler yapmaya devam edeceğiz. Hocalarımıza ve hastane çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz. Yeni sloganımız ÖKSÜRÜĞÜNÜ KAPA… PENCERENİ AÇ… olacak. Seminer sonunda Başhekim Dr.Ahmet Güzelçiçek, Dr.Öğr Üyesi Şerif KURTULUŞ ‘a Teşekkür Belgesi takdim etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49