Öne Çıkanlar restore mıllı bırlık ve kardeslık sanlıuırfaspor valı tuna buyuksehır

Bu haber kez okundu.

Vali Erin, Çocuk işçiliği hukuka ve insan haklarına aykırıdır

Şanlıurfa’nın ekonomik kalkınması için tüm yatırımcılara kapılarının ardına kadar açık olduğunu hatırlatan Vali Erin, Şanlıurfa’nın 19,5 yaş ortalaması ile Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip ili olduğunu belirterek, “Bu genç nüfus potansiyelimizin yanında işsizlik sorunu da elbette doğal olarak var. Türkiye ortalamasının üzerindeki işsizlik oranımızı Türkiye ortalamalarına çekmek için hükümetlerimizin uyguladığı destek programlarından oldukça verim alınıyor. Birkaç yıl öncesine kadar çırçır fabrikasından başka bir üretimden bahsetmenin mümkün olmadığı Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde bugün 276 firmamız faaliyet gösteriyor. 2016 Yılı sonunda Organize Sanayi Bölgemizdeki istihdam 15 bin 600 kişiye ulaşmıştı. Bunun yanında inşaat çalışmaları devam eden ve hazırlık aşamasında olan yatırımcılarımız var” diye konuştu.

Şanlıurfa’da devam eden sanayi yatırımlarının tamamlanması halinde işsizlik rakamlarının Türkiye ortalamalarına ulaşmasını beklediklerini de kaydeden Vali Erin, “Önceliğimiz, burada üretilen tarım ürünlerinin burada işlenerek pazarlanmasıdır. Ancak yatırımcının iş fikrine müdahale şansımız yok. Çoğunluğu şehrimize dışarıdan gelen yatırımcılar kendi iş fikirleriyle geliyorlar. Şanlıurfa’daki tarımsal üretimin sanayiye dönüşü için Şanlıurfalı sanayicilerin buna inanması ve bu konuda çalışma yapması gerekiyor” diyerek, Şanlıurfalı yatırımcılara mesaj verdi.

Şanlıurfa’da yatırım yapacak müteşebbislere kapılarının her zaman açık olduğunu söyleyen Vali Erin, “Şehrimize yatırım yapacak olan müteşebbislerin görüşmesi için randevu vermiyoruz. Onlar istedikleri zaman, gece gündüz bizimle görüşebilirler” dedi.

Vali Erin: Çocuk işçiliği hukuka ve insan haklarına aykırıdır

Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi (KİDEP) kapsamında mevsimlik tarım işçileri ve çocuk işçiliğinin ele alındığı çalıştayda konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in, çocuk işçiliğinin hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.

Çalıştayda bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, mevsimlik tarım işçiliği ve çocuk işçiliği konusunda görüşlerini dile getirdi. Vali Erin, geçtiğimiz ay ve bu ay pamuk yığınları içinde uyurken hayatını kaybeden üç çocuğu hatırlatarak, “İçinizin burkulmaması, şiddetli bir acıya ve ızdıraba boğulmamak mümkün değil. Birkaç gün sonra bu kayıplar unutulup gidiyor, ama kaybedilen hayatlar var” diyerek, ailelerin tüm varlığı ve kazancının bu hayatlarla kıyaslanamayacağını ifade etti.

15 Yıl önce kayıtdışı istihdamın yüzde 50 civarında olduğunu, yapılan çalışmalarla bunun yüzde 20’ler seviyesine çekilmesinin umut verdiğini ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Vali Erin, “Cumhurbaşkanımızın 2023 vizyonu öngörüsünde bunun en fazla yüzde 15 seviyesine çekilmesi gerekiyor. Bunun için çalışma ve performansa ihtiyacımız var” dedi.

Mevsimlik tarım işçiliği nedeniyle eğitimden mahrum kalan çocukların durumuna da dikkat çeken Vali Erin, “Bunu hayatın akışı içerisinde normal bir olay olarak algılıyoruz. Dolaysıyla 2016 yılı başlarında 28 bin olan tarım işçisi çocuk var. Bu çocukların okulda olması lazım. Risk taşıyan işlerde çalışmamaları, istihdam edilmemeleri lazım. Bu durumun hem hukuka hem insan haklarına aykırı olduğunu belirtmek lazım” diye konuştu.

Çocuk işçiliğinin gelenekten kaynaklanan bir alışkanlıkla devamedegeldiğini belirten Vali Erin, Harran’ın tarihteki bilim yuvası olma durumunu hatırlatarak, “Gelin hep beraber, özel sektörle, ailelerimizle, meslek kuruluşlarımızla el ele vererek ve hiçbir tarlada hiçbir çocuğumuzun eğitim öğretimden mahrum kalmasına müsaade etmeyelim” dedi.

Anahtar Kelimeler:
UrfaCocukıscıValıErın
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49