Öne Çıkanlar Karaköprüde sıkışmalı kaza Sancaktepespor 5-0 Şanlıurfaspor Çok Sayıda Zırhlı Askeri Araç Hataya Sevk Edildi 1 yaralı Başkan Beyazgül

Bu haber kez okundu.

Urfa'nın kanayan yarası yine başladı
 Mustafa Bayar
Şanlıurfa'da  yaşayan ve tek geçim kaynağı mevsimlik işçilik olan zorunlu göç mağdurlarının çocukları, ailelerine destek olmak için eğitimlerini yarıda bırakarak çalışmaya gidiyor. Yaşanan göçle birlikte eğitimlerinden de mahrum kalan çocuklar ne karne sevinci nede okul açılışının heyecanını yaşayabiliyor.
Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde bağlı Ak diken mahallesinde öğrenim gören öğrencilerin yarısı mevsimlik işçi olarak aileleriyle birlikte batıya göç etti.
Şanlıurfa'da bahar ayın gelmesiyle birlikte mevsimlik göçlerde başlıyor. Ak diken mahallesinde Baharın gelmesiyle birlikte aileler çocuklarıyla birlikte  Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi'ne şeftali, soğan, çay ve fındık toplamaya gidiyor. Mevsimlik işçilerin ortalama 6 ay süren mevsimlik göç, en çok okullarından ayrılmak zorunda kalan çocukları etkiliyor. Yaşanan göçle birlikte eğitimlerinden de mahrum kalan çocuklar karne sevinci de yaşayamıyor. Çocuklar okul açılışından 2 ay gecikmeli eğitimlerini başlıyor
 Ak diken ilk öğretim okulunda yaklaşık bir ay önce 760 öğrenci öğrenim görürken şuanda mevcut 300 öğrenciye düştüğü belirtildi. Öğrenci mevcudunda daha da düşeceği belirtiliyor.
Şanlıurfa'da kırsal alanlarda gelir düzeyin düşük olmasını mevsimlik işçiliğe bağlayan bir çok aile mecburu göçte çocuklarını yanlarında götürmek zorunda kaldığını belirtiyor, mevsimlik aileler," Yıllardır süregelen bu soruna bugüne kadar kalıcı bir çözüm üretilememiştir. Çocuklarımızı okul hayatından koparılıp tarlalarda çalıştırmak zorunda kaldığımızın  halen bir ayıbıdır, bizde çocuklarımıza güzel bir gelecek sunmak istiyoruz ama elimizde ne bir tarlamız neden sabit bir mesleğimiz var yılın belirli bir zamanını Türkiye'deki belirli yerlere gidip çalışmakta buluyoruz buda çocuklarımızın eğitiminden kopmasına neden oluyor okul kapanmadan 2 ay önce işe çıkıyoruz okul açıldığından yaklaşık 2 ay sonra çocuklarımız okula gidebildiğini"  ifade ettiler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49