Öne Çıkanlar 1 yaralı Karaköprüde sıkışmalı kaza Sancaktepespor 5-0 Şanlıurfaspor Çok Sayıda Zırhlı Askeri Araç Hataya Sevk Edildi urfa haber

Bu haber kez okundu.

Urfa'da Yöresel yemekler ve sunumu
Turizm Haftası nedeniyle düzenlenen Yöresel Yemek Sunuma ilgi oldukça yoğun oldu. Şanlıurfa ilçelerdeki lezzetler görücüye çıktı. Çiğ köfte, içli köfte, ağzı açık, ağzı yumuk, tirit, kavurma,  helva, tirit ve mangal kebabı, loloz dürümü ziyaretçilerden oldukça ilgi gördü.
Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 15-22 Nisan tarihlerinde arasında düzenlenen ve belediyelerin de destek verdiği Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında ilçelerdeki yemeklere vatandaşların beğenisine sunuldu.
Şanlıurfa Müzesinde ilçedeki yöresel yemekler sunuldu. Etkinliğe Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna eşi Pervin Tuna, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdülkadir Açar, İl Turizm Müdürlüğü yetkilileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Vatandaşlar yöresel lezzetlerin tadına bakmak için adeta birbirleriyle yarıştı. Etkinliğe ilgi bu kadar yoğun olunca standların önünde uzun kuyruklar oluştuğu görüldü.
Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna basın mensuplarına yaptığı açıklamada;
Tuna, “Gördüğümüz kadarıyla hala özelikle ilçelerimizde, bazı yemek türleri yaşatılmıyor. Günümüzde belki birçok zahmetinden dolayı artık evlerde hanımların bazı yemekleri yapmadığı biliniyor. Çünkü çok zaman harcanması gerekiyor ama onlarında en azından unutulmaması belki turizme yönelik olarak, turistik tesislerde bazı lokantalarda da yaşatılması tabi ki önemli bu aynı zamanda istihdam kapısı olacaktır. Bunların eğitimini gören özelikle mesleki eğitime sahip kişilerin bu sektörden bu işten geçim sağlaması potansiyeli çok yüksek. Şanlıurfa’nınTurizminin gelişmesi ile birlikte bunu içinde önemli bir bölümünün de gastronomiturizmini oluşturuyor. Gastronomi turizmikatkısında da biz yapılan turizm mastır çalışmaları içerisinde bunu dadeğerlendiriyoruz. Sahip olan bu birikim, aşçıların oluşturduğu federasyon ve ilçelerimizden özelikle Kaymakamlıkların Belediyelerin katkılarıyla yapılacak olan çalışmalar bütün haline getirilip hem kitap haline getirilmesi hem debunların eğitiminin verilmesi bir sertifika verilmesi yeterli ve bu işten ekmek yemeleri sağlamalarının yolu açılmış olacak"dedi.
Sinop yemeği mi Şanlıurfa yemeği mi?
Tuna, "Göçlerle başka yerlere gelen insanlar buraya kendi kültürlerini de getiriyor. Anadolu’nun her tarafı göçlerle büyümüş, gelişmiş, kalkınmış her kez kendi kültüründen bir şeyler katmış getirmiş. Sadece tek tip bir halk olsaydı, ne mutfak gelişirdi, neden başka adetler. Bu nedenle Karadeniz’inde kendine has oluşturduğu bir kültür var ama bu üç beş kültürü bir araya gelmesiyle oluşturuyor. Balkangöçmenlerivar, Kafkasgöçmeni var başka yerlerden gelenler var oranın yerlisiyle beraber ortaya çok zengin bir şey çıkmış Urfa’da medeniyetlerin beşiği olarak buradan birçok medeniyetler gelmiş geçmiş hepsi bir şey bırakmış hepsinin izleri var. Adana’nı sahip olduğu mutfak kültürü, Antep’in sahip olduğu mutfak kültürünün temeli Urfa’dan oluşmaktadır. Bizim kaybettiğimiz bir takım şeylere sahip çıkmamız ve bunu Şanlıurfa’nın büyümesi gelişmesi için marka değeri haline getirmemiz gerekiyor. Bu güne uyarlayarak bunu yeni tasarımlarla çeşitlendirerek güzel bir sunum haline getirilerek Türkiye’ye Dünyaya tanıtmak mümkün ama bu biden bire olmuyor. Hep birlikte çalışacağız ve bunu bir kütür haline getirirsek buraya gelen yerli yabancı turistlere sunacağız katıldığımız fuarlarda bunu tanıtacağız. Önümüzdeki ay Ankara’da tanıtım günleri yapıyoruz. Orada da mutfağımızın zenginliğini tanıtacağız. Bu bize dönüş olarak Urfa’nın millîgelirinde yükseltecek. Bunu tanıtımımızı ne kadar iyi yaparsak ve ne kadar çok insanı bu işin içine katarsak Urfa’nın geleceğine hep birlikte hizmet etmiş olacağız.” şeklinde konuştu.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49