Öne Çıkanlar urfa sanlıurfa sırnek sosyal medya sırrın

Bu haber kez okundu.

Urfa’da tarihi eser bulundu
Kızılkoyun’da gerçekleştirilen mağaraları gün yüzüne çıkarma çalışmaları kapsamında Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından 2. ve 4. Yüzyıla ait tarihi eserler bulundu.
  Şanlıurfa’nın tarihi bölgelerinden olan Kızılkoyun’da yapılan kentsel dönüşüm ve tarihi yapıların yeniden canlandırılması ve Şanlıurfa’ya kazandırılması için yapılan çalışmalarda bulunan 2 yeni mağarada 2 tane kaya mezar gün yüzüne çıkarıldı. Aynı sit alanında Haleplibahçe’de daha önce yapılan tarihi kazı çalışmalarında mozaikler ortaya çıkartılmış ve bölgeyi tarihi bakımdan ayrı bir konuma taşımıştı. Kamulaştırıldıktan sonra Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Arkeologlarının gözetiminde yapılan kazı çalışmalarında 2 yeni kaya mezar gün yüzüne çıkartıld 389 ev ve iş yerlerinin yıkımı esasında yapılan kazı çalışmalarında 61 mağara gün yüzüne çıkartılmış ve bu mağaralar turizme kazandırılmak için temizleme ve ilaçlama çalışmaları aralıksız devam ettiriliyor. Yapılan çalışmalarda yeni mağara ve tarihi eserlerin ortaya çıkmasıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını daha da yoğunlaştırdı. Kudem Şube Müdür Vekili Nilüfer AYIK ”Kızılkoyun arkeolojik sit alanında kazı çalışmalarımız esnasında 2 yeni mağaraya rastlandı. Mağara içerisinde bulunan mezarlarda o döneme ait kemiklere ve mezar ritüellerine ait bulgulara rastlanmıştır. Müze Müdürlüğüyle yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde bulunan doneler Müze Müdürlüğü tarafından müzeye taşındı”şeklinde açıklamada bulundu. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Seyfettin Gencer, “ Kentsel dönüşüm ve tarihi yapıların ortaya çıkarılarak cazibe merkezi haline getirilmesi amacıyla Şanlıurfa Eyyübiye ilçesinde Kızılkoyun olarak bilinen alanda kazı çalışmamalarına başlayarak şu ana kadar 63 kaya mezarı bulunmuştur. Yüzey temizleme ve sondaj çalışmaları esnasında gün yüzüne çıkarılan mağaraların içerisinde Roma dönemine ait kaya mezarını müze ve Kudem arkeologlarının denetiminde yapılan çalışmalarda kemik kalıntılarında ve o dönemde cenazelerin defin merasimlerindeki ritüellerine rastlanarak müzede sergilenmek üzere, müze yetkililer tarafından götürülmüştür.” Dedi.
Büyükşehir Belediye ekipleri tarafından büyük titizlikle yürütülen çalışmalar, yeni çıkan kayamezarlarla birlikte ayrı bir heyecan uyandırdı. 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın tarihine ışık tutan Göbeklitepe’nin yanı sıra, Roma Döneminden kalan 2. ve 4. Yüzyıllardaki kaya mezarlıklar da Şanlıurfa’nın tarihine ayrı bir önem kattı. Büyükşehir Belediyesi arkeologları tarafından bulunan kaya mezarlıklar, değişik figürlerle dönemin özelliklerini göstermesi bakımından büyük bir öneme sahip mağaralara daha önce girilmemiş olması bulguların bugüne kadar kusursuz bir şekilde gelmesini sağladığı söylendi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49