Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi

Bu haber kez okundu.

Urfa’da Esnaf Geleneği Devam Ediyor

Şanlıurfa’da Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında ilk program bugün Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’i katılımıyla Gümrük Hanı’nda başladı. Yarın ise Şanlıurfa esnaf ve sanatkarlar odası başkanlığı binasında ‘Tirit’ programı ile sona erecek.

Gümrük hanında gerçekleşen 35. Ahilik Haftası etkinliklerine Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti İl Başkanı Bahattin Yıldız, Şanlıurfa Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, ŞUTSO Başkanı Halil Peltek, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Belediye Başkan Yardımcıları, STK başkanları ve davetliler katıldı.

Ahilik haftası etkinlikleri renkli gösterilere sahne oldu. Çok sayıda esnafın katılım gösterdiği etkinliklerde Büyükşehir Belediyesi tiyatro ekibi tarafından eski Ahilik Geleneği oyun ile sergilendi.

Çıraklıktan Ustalığa geçisin sergilendiği oyun gelen konuklardan büyük bir beğeni toplarken eski geleneğin yaşatılması için vurguda bulundu.

Ahilik Haftası dolayısıyla bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül şunları dile getirdi.

“3 Sloganımız Ahilik’in Prensipleridir”

3 sloganımız Ahilik’in prensipleridir ve bu prensiplerin öne sürdüklerini söyleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül; “Gerçekten komşusunu düşünen ben siftah yaptım sende git şu komsumdan al diyebilen bir esnafın olduğu bir merkezdeyiz. İşte burası sabah dergâhta zikir ile başlar dua ile kapılar açılır akşama kadar burada yaşanan sevgidir dostluktur. Ahilikten bahsedildi buradan aslında ahilik çok şey üzerinde konuşulacak konu bir medeniyetin konuşulmasıdır Anadolu'da. Yine ahilik inancın hayata dönüşmesidir ve bu ahilik ile Anadolu ticarete, siyasete, ekonomikte dünyanın ileri devleti haline gelmiştir. Bugün biz bir siyasi çalışma yaparken tevazu, gayret samimiyet dediğimiz 3 sloganımız Ahilik’in prensipleridir ve bu prensiplerin öne sürdük ve bu prensipleri hayatımıza koyduğumuz zaman Türkiye'nin %52 oyunu alarak birinci parti konumuna gelen bir parti. Arkadaşlarımız bana ahilik haftasında dediler ki başkanım bu ahilik gününde ne dağıtalım ben şunu söyledim; ahi Evran’ın sözlerinden daha ne güzel olabilir ki bunu da esnaf ve sanatkârlar oda başkanının dağıttığını duyduk kendisine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ise şöyle konuştu;

“Devlet Zayıfladığı Zaman Ahilikte Teşkilatınında Zayıfladığı Görülüyor”

Ahilik aslında sadece mezhebi dayanışmayı mesleki birlikteliği amaçlayan ve hedefleyendir diye konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin; “Bir taraftan 11. Yüzyılda itibaren Anadolu'ya gelmeyi amaçlayan atalarımız yerli sanatkârlar güçlü sanatkârlar karşısında burayı 12. Yüzyılda atalarımızın onların karşısındaki mesleki dayanışmayı bağlamak amacıyla belli prensipleri ve sorumlulukları bir araya getirip oluşturdukları mesleki yardımlaşma örgütüdür. Ne zaman ki devlet zayıfladı aynı zamanda ahilikte teşkilatında zayıfladığını ve dağılmaya yüz tuttuğunu görüyoruz. Yani güçlü bir ahilik teşkilatı güçlü bir devlet ile birlikte yaşamış ve iki tarafında birbirini desteklediği ve birlikte büyüdüğü ve örgütlendiği ve imparatorluğun son döneminde de yüz tutmuş değeri ile birlikte ahilik teşkilatını yavaş yavaş ayıklandığını görüyoruz. Ahilik haftası münasebetiyle her vesile ile övündüğümüz tarihimize, atalarımıza ve onların ortaya koyduğu değerlere tekrar dönüp bakmak ve muhasebemizi yapmak suretiyle kendimize çeki ve düzen vermenin gerekli olduğunu ifade ediyor bütün esnafımıza sanatkârlarımıza zanaatkârımıza hayırlı bol ve bereketli olmasını temenni ediyorum” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49