Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi

Bu haber kez okundu.

Urfa’da besiciler mera arayışında
Şanlıurfa’da nüfusun büyük bir kısmı tarım ve hayvancılıkla uğraşırken, hayvancılıkla uğraşan göçerler kış aylarının gelmesiyle birlikte mera alanlarının tükenmesi ve kuzuların doğmaya başlaması sonucu, köylere yerleşerekti. Yaklaşık 3 ay boyunca köylerde barınan besiciler, havaların ısınmaya başlaası sonucu yeni mera arayışına çıktı.
 
Kış aylarının gelmesiyle birlikte yerleşik hayata geçen hayvan besicileri, havaların ısınmaya başlaması üzerine tekrar yaylalara çıkmak için hazırlık yapıyor.
 
Bölgedeki vatandaşlar, kış aylarının gelmesiyle birlikte zorlu bir yaşama başlarken, hayvanların doğurmaya başlamasıyla birlikte işleri ikiye ayrılırken, göçerler işlerinin her zaman zor olduğunu söyledi. Küçük kuzuların soğuktan etkilenmemesi için sıcak bir ortam yapan vatandaşlar, kuzulara ayrı, koyunlara ayrı bakmak zorunda kalırken, yayla döneminin başlamasıyla birlikte işlerinin daha da zorlaştığını söyledi. Mera alanları kalmadığı için hayvanları samanla beslemek zorunda kalan vatandaşlar, üç aylık bir süreyi sürekli saman doldurmakla geçirdiklerini ama artık havaların ısındığını, dolayısıyla meralara çıkmaya hazırlandıklarını söyledi.
 
Ağır şartlar altında ve çadırlarda hayvan beslemek zorunda kalan vatandaşlar, hayvancılığın zorlukları olduğunu ancak, işlerini sevdiklerini söyledi. Koyunları çadırlarda besleyen vatandaşlar, kışın getirdiği soğuk havalara karşı, kuzular için küçük barınaklar yaptıklarını söyledi. Yaylalara çıkmaları sebebiyle yaptıkları çadırları yıkacaklarını söyleyen besiciler, gidecekleri yeni yaylalarda barınma yerleri kuracaklarını söyledi. Kış aylarında mera alanlarının tükenmesi ve havaların soğuk olması karşısında köylere yerleşerek, hayvanları ahırlarda beslediklerini belirten göçerler, yaylaların kendileri için daha iyi olduğunu söyledi. Hayvancılığın bölgenin en önemli geçim kaynaklarından olduğunu belirten Selahattin Gündoğar, hayvancılığın zor bir iş olduğunu ve meralarda daha da rahat ettiklerini söyledi. Gündoğar, “köylerde yer dar olduğu için besicilik yapmak biraz daha zor oluyor ama meralarda öyle değil. Meralarda alan geniş olduğu için daha rahat hareket ediyoruz. Şimdi havalar ısındığı için tekrar yaylalara çıkmak için hazırlık yapıyoruz, şuan aklımızda belli bir yer yok ancak, gezeceğiz. Nerenin merası daha iyiyse oraya taşınacağız” şeklinde konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49