Öne Çıkanlar Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı baskan Karacadağda Bakım Çalışması Sancaktepe -Şanlıurfaspor Vali Erin Yıldız Meydanında Vatandaşla Buluştu

Bu haber kez okundu.

Urfa isotu Dünyaya  ihraç edilecek

Şanlıurfa'da, yöre halkının vazgeçilmezlerinden isot (pul biber), kavurucu sıcakta uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini almaya başladı. 40 derecelik sıcakta hazırlanan isot kilosu 50 ile 70 TL arasında satılıyor.

TÜRKİYE'NİN ÇEŞİTLİ İLLERİ İLE YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLMEYE BAŞLANDI

Şanlıurfa’da isot mevsiminin başlamasıyla birlikte başta Harran ovasında olmak üzere Urfa biberi ekimi yapılıyor. birtakım işlemlerden geçirerek hazır hale getirilen isotlar; Türkiye'nin çeşitli illeri ile yurt dışına ihraç edilmeye başlandı .

100 KİLO BİBERDEN 8- 10 KİLO PUL BİBERİN ELDE EDİLİYOR

Kentte her yıl Ağustos ayında başlayarak, Ekim ayına kadar devam eden İsot bir çok ailenin geçim kaynağı oldu. Tarladan toplanan biberler önce kadınlar tarafından tohumları temizlenerek birkaç parçaya ayrılıyor. Yıkanıp temizlendikten sonra açık alanda seriliyor bir müddet sonra naylon torbalar içerisine kurumaya bırakılıyor. Güneşte rengi siyahlaşan biber dövüldükten sonra isota dönüşüyor. 100 kilo biberden 8- 10 kilo pul biberin elde ediliyor.

DÜNYA PAZARINA AÇILYOR

Çiftçi ve iş adamı Mehmet Buluktimur," Bu yıl çok biber ekimi yaptık ama istenen seviyede değil ilk günlerde yaş biber iyi para yaptı, daha sonra fiyatı yarı yarıya düştü. Bu yıl herkes biber ekimi yaptı onun için fazla para etmedi, bizim düşüncemiz birkaç çiftçi ile bir araya gelerek Urfa isotunu tam kapasiteyle yurt dışına ihraç etmektir. Şuanda birçok ülkeye gidiyor bizim amacımız Urfa isotunu dünya pazarlarında yer almasını istiyoruz" diye Konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49