Öne Çıkanlar sanlıurfa urfa Vali Erin urfahaber buyuksehır

Bu haber kez okundu.

Urfa'da Uyuşturucu Kullanım Sıklığı Analiz Edildi

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'ninde katıldığı uyuşturucu kullanımı sıklığı ve proje riskleri adlı toplantıya Emniyet müdürü Veysel Tipioğlu13 İlçe Kaymakamı, STK temsilcileri, Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Şanlıurfa Milletvekili Halil Özsavli, Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Tasaltın, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, İl Sağlık Müdürü Himmet Durgut, İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin turan ve kamu müdürleri katıldı.

Bir yıllık çalışmanın ürünlerini basınla paylaşan Şanlıurfa Valiliği Urfa’da madde bağımlılığının söylenen derece de olmadığının tespitine vardıklarını söyledi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve ekibinin Şanlıurfa kent merkezinde ve ilçelerinde yaptığı çalışmalar sonucunda Urfa’da madde kullanımının ne derece de olduğu verilerini ortaya koydu. Şanlıurfa’da en fazla kullanan maddenin tütün olduğunu söyleyen Doktor Necmi İlhan, tütün kullanımının da en yaygın olduğu yerlerin kırsal kesimler olduğunu belirtti. Şanlıurfa’nın alkol bakımından Türkiye’nin en az kullanan illeri arasında olduğunu söyleyen İlhan, Urfa genelinde bulunan nüfusun %96,5’nin hiç alkol kullanmadığını tespit ettiklerini söyledi.

Ardından Kaymakamlar, kurumlar, STK'lar ve vatandaşlarla birlikte değerlendirilen proje ile kısa süre içerisinde hazırlanacak eylem planlarıyla sonuçlar elde edilmeye çalışılacak.

‘Urfa’nın madde kullanımı oranı Türkiye’ninkine yakın’

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Şanlıurfa ilimiz kapsamında, biz iki bin bir kişiye ulaştık 1 kişide fazla oldu oda sorun değil. Katılımcılar arasında kadın erkek katılımı Türkiye’de benzerdi yaş ortalaması 35 civarındaydı. Araştırma katılımcılar arasında ilkokul ve ortaokul mezunları en fazlaydı ilimizin profiline benzer olduğunu düşünüyorum. Tanıtmacılar arasında ev hanımlarından nitelik meslek sahiplerine kadar birçok kişi söz konusuydu %74 kadarı evliydi ve tanı tanıma bilgileri sırasında şimdi tütün, alkol ve uyuşturucu konusunda bilgilendirmeye çalışacağım.” dedi.

‘Tütün kullanımında yaş ortalaması 16 ile 20 arasında daha fazla’

“En az bir kez tütün kullanma sıklığı %33 yani çevremizde herkes en az bir kez kadınımız, erkeğimiz ilimizde en az bir kez tütün kullanmışlar.” Diyen Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Gerçekten ama çok da az bir oran değil tütün şehrimizde bir sorun gibi gözüküyor bende yaklaşık 1 yıldır Şanlıurfa’dayım özelikle sarma tütün çok fazla bunu gözlemediğimi size ifade etmek isterim. Erkeklerde kadınlara göre tütün kullanıma çok fazla, ilk kez tütün kullanma yaş ortalaması 16 ile 20 yaş aralarında değişiyor. Tüm katılımcılarımın nerdeyse yarısı bu yaş grubunda tütünü deniyor 16 yaş ile 20 yaş aralarında. Son 30 gün içerisinde hemen her gün sigara içiyorlar, aralıksız sigara içiyorlar ve sarma sigara herhalde ülkemiz içerisinde ülkemiz düzeyinde Türkiye düzeyinde rekor gözüküyor %44 ile ikinci tercih.” Diye konuştu.

‘Erkekler kadınlardan daha fazla çok tütün kullanıyor’

“Acaba hangi yaş grupları daha fazla 15-25 yaşlarında başlıyor ama 25-35 yaş grubu tütün kullanımın en yoğun olduğu yaş grubu. Peki, erkekler ile kadınlara baktığımızda erkeklerde çok fazla tütün içenlerin %80’ni bir kere başlayıp devam ediyor yani 4 kişiden 1 tanesi tütün kullanmaya yoğun bir şekilde devam ediyor. Eğitime çok fark ediyor mu? , çok fark etmiyor eğitime ama ilkokul, ortaokul ve lise mezunları arasında hala tütün kullanımın en fazla olduğu gözlemleniyor deneme açısında baktığımızda da hemen hemen herkes kullanıyor. Medeni hali evli olanların tütün kullanmaları çoğunlukta olduğunu görüyoruz, demek ki evlenmekte tütünde kurtarmıyor tütün kullanmaya devam ediyoruz.” İfadesini kullandı.

‘Maddi durumu kötü insanlar daha çok tütün tüketiyor’

“Acaba kent merkezimiz, ilçe merkezlerimiz, kasaba köylerde yaşayanlar çünkü oranların bu tür alanlarda yaşayanlar için yaptık, ilçe merkezlerimiz daha fazla içiyor, il merkezine göre tütün kullanımı daha fazla şaşırtıcı bir şekilde de köylerimizde de tütün kullanımları fazla çıktı ve burada sarmanın daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Gelir, aslında bizlere üzücü bir şekilde söylüyor en çok en yoksular diye ifade edeceğimiz bin beş yüzün altında olanlar en fazla tütün kullanıyorlar, onun bir üsttü iki bin TL alanlar tütün fazla kullanıyorlar, daha yüksek geliri olanlarda daha az tütün kullanımları da az oluyor. Aslında bu Türkiye’de benzer Türkiye’de geliri en az olanlar tütün kullanımları daha fazla oluyor.” Şeklinde konuştu.

İnsanlar neden sigaraya başlıyor?

En başta gelen merak etkisi, sonra arkadaş etkisi geliyor, sonra kişisel sorunlar geliyor aslında bunlar hepsi bütünleşik. Merak dediğimiz zaman merak ettirmeyecek tütünün ne olduğunu söylemeyecek ortamlar oluşturmak gerekiyor. Bir kişini en yakın üç arkadaşından bir tanesi tütün kullanıyorsa tütüne başlamama ihtimali üç katta kadar artıyor oldukça yüksek bir rakam. Çevremizdeki arkadaşlarımız tütün kullanıyorlarsa eğer onların tütünü bırakması için onları yönlendirmemiz gerekiyor.

‘Urfa nüfusunun yüzde 96,5’i alkol kullanmıyor’

“Alkol konusunda ilimiz Türkiye ilerine göre en az tüketenlerden birisi olduğunu söyleyebilirim. Nüfusumuz %96,5 nüfusumuzun hiçbiri alkol kullanmayı denememiştir ve ağzına dahi sürmemiştir ama kulanlar üzerinde baktığımızda yoğun olarak kullanmaları mevcut yani nerdeyse her hafta içenler var %3,5 oranlık kesim içerisinde. İçki içenlerde fazla içiyorlar yani beli bir kesim sık içiyor hem de içtiği zamanda bir iki standart gibi miktarda dediğimiz içecek kullanıyor. Alkol yine maalesef en genç grubumuzda en fazla gözüküyor 15-24 yaş, 24-35, 35-44 yaş grupları arasında fazla kulanım gözüküyor. Alkol kullanımda erkekler kadınlara göre daha çok kullanıyor kadınlar daha az alkol kullanımı gözüküyor. Eğitim durumuna baktığımızda alkol durumunda daha az eğitim durumu değil de ilkokul mezunları lise, üniversite mezunların biraz daha fazla alkol kullandıklarını söylüyoruz. Medeni duruma baktığımızda evli olanlar alkol kullanımda daha fazla kulanım var, bekârlarda biraz kulanım var. Türkiye’de alkollü bekârlar daha fazla içer ama şehrimizde evliler içiyor. İl ve ilçe merkezlerimize baktığımızda alkollü kent merkezine göre daha fazla tüketildiğini görüyoruz. Gelire baktığımızda ise en az gelir söz konusu ama geliri beş bin üzerinde olanların alkol kullanımı daha yüksek gelir yükseldikçe alkol kullanımında yükseliyor buda doğru aslında geliri yüksek olanlar eğlence için alkol fazla kullanıyorlar. Alkol bırakmayı düşünüyor musunuz diye sorduğumuzda azda kişi olsa buna evet diyor. İnsanımızın alkol bırakmayı, kullanmamayı düşünüyor. Sabah alkol kullanıyor musunuz diye sorduğumuz zaman bazı kişiler sabah kalkıyorum ilk işim alkol kullanıyorum diyor gerçekten önemli bir sorun. Uyuşturucunun ötesinde şehrimizde konuşması gereken aslında tütün ve alkol aslında kullanıcılar azda olsa engellenebilir görünse de kullanıcılar bunun batağında gibi gözüküyor. Peki, neden alkol kullanıyor? , ve tabi yine merak etkisi ve eğlence amaçlı kullanılıyor. Merak gerçekten de faydalı şeylere meraklandırsak insanlarımızı aslında bu tür hislerden uzak durdurabiliriz.” Şeklinde konuştu.

‘Evliler arasında ilaç kullanımı yüksek’

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan son olarak ise; “Diğer bir sorun ilaç kullanımı, ilaç derken ağrı kesici, kalp ilacı anlamında söylemiyorum yatıştırıcı, sakinleştirici, uyku verici, bitkisel diyebileceğimiz veya eczanelerde satılan ilaçları kast ediyorum burada. İşin ilginci halkımızın %35’i bunlara uygun, ama kullanıcı olarak Türkiye’de mesela bu ilaçlar daha fazla kullanılıyor sakinleştirici ilaçlar ama bizim cevrede az gözüküyor buda alt yaş 16-24 gruplarda gençlerde daha fazla kullanılıyor neden bu genç grupları neden fazla kullanıyorlar? , hepimizin çocuğu var bizler diyoruz motife edici ilaçlar alalım ders çalışmasına daha çok olanak sağlasın gibi bunlardan uzak durulması gerekiyor. Erkeklerde yüksek ama sakinleştirici ilaç vb. dediğimizde bu seferde kadınlarında dörtte biride kullanıcılar arasına girdiğini görüyoruz, demek ki kadınlarında ruhsal ve sosyal desteğe ihtiyaç olduğu gibi söz konusu olabiliyor. Eğitim konusuna baktığımızda biraz daha ilaç eğitim söz konusu tıpta alkolle benzer bir şekilde ilkokul ve ortaokul insanların daha çok kullandıklarını görüyoruz. Yine evliler arasında ilaç kullanımı yüksek Türkiye genelinde alkolde olduğu gibi bekârlarda daha yüksektir ama ilimizde evli olanlar daha yüksek çıktı. Burada il ve ilçelerde hiç fark yok il merkezimiz ve ilçe merkezimiz sakinleştirici konusunda benzer bir şekilde devam ediyorlar. Gelir açısında ise yine en yoksuları ilaç kullanmayı tercih ettiklerini görüyoruz. Bunların hepsi aslında uyuşturucuya giden yol bunu hepimiz hissediyoruz, biliyoruz.” Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48