Öne Çıkanlar sosyal medya Şanlıurfaspor Nazili Belediyespor polis Suriyelilerin Girişimciliğe Teşviki İçin Düğmeye Basıyor 1 Ölü

Bu haber kez okundu.

Urfa'da Turizm Hareketliliği Artı

Mustafa Bayar

Kentte İlkbahar'la birlikte turizm sezonuna girdi. Kente akın eden turistlerin gözdesi Harran, Halfeti, Urfa kalesi, Şanlıurfa Müzesi, Kapalı Çarşı, Şuayip Antik kent, Harran Göbeklitepe ve Balıklıgöl oldu. 'Peygamberler şehri' Şanlıurfa, yurt içi ve yurt dışı organizasyonları sayesinde hareketli günler yaşamaya başladı.. Balıklıgöl, Göbeklitpei halfeti ve Harran’ı ve peygamber kabirleri ile inanç turizminin cenneti olarak gösterilen Şanlıurfa’ya binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor. Şanlıurfa’da çoğunluğu yerli turistlerin oluşturduğu turlar kent esnafının yüzünü güldürüyor. Otellerde yer kalmadı.

Gezi kapsamında konuklar Harran’ı gezerken kent merkezinde de Balıklı Göl, Hz. Eyüp Aleyhisselam’ın 7 yıl boyunca kaldığı sabır ve şifahanesi ile adına yapılan camiyi ziyaret ediyor. Rum kale ve sular altına kalan Halfeti, Dünya'nın ilk üniversitesinin olduğu Harran gibi yerleri gezen turistler mutlu bir şeklide kentten ayrılıyor.

İşte Gezilebilecek Bazı Tarihi Yerler

BALIKLIGÖL

Balıklı Göl, Urfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve üç büyük dine inananların peygamberliğini kabul ettiği İbrahim Peygamber’in zalimliğiyle nam salmış Nemrut tarafından, küçük bir tepenin üzerine kurdurduğu mancınık ile tepenin dibinde yanan ateşe fırlattığına, ve İbrahim Peygamberin düştüğü yerdeki ateşin göle, ateşte yanan odunlarında balığa dönüştüğüne inanılan yerdir. İbrahim Peygamberin, düştüğü yerde oluşan göle “Halil-ür Rahman” gölü denilmektedir. Yine rivayetlere göre, Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra, Nemrut’un kızı Zeliha da onu çok sevdiğinden ve ona inandığından ateşe atılmasına dayanamaz, o da kendisini ateşe atar. Zeliha’nın düştüğü yer de bir göle dönüşür. Bu göle de “Ayn Zeliha Gölü” denilmektedir.

URFA KALESİ

Urfa Kalesi, kentin güneybatı kesiminde, Halil-ür Rahman ve Ayn-ı Zeliha göllerinin güneyindeki Damlacık dağının kuzey eteğinde bulunan Dambak tepesindedir. M.Ö. 2000 yılında yapıltığı tahmin edilmektedir. Osmanlılar zamânında tâmir ettirilen kale, iç ve dış olmak üzere iki bölümden meydana gelmiştir. Dış kale dört kapılıdır. İç kale 25 burçlu ve tek kapılıdır. Kale üstünde bulunan iki taş sütunun İbrâhim Peygamberin ateşe atılmasında Mancınık olarak kullanıldığı söylenir.

GÖBEKLİTEPE

Şanlıurfa’da dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen ve 18 aydır ziyaretçilere kapalı olan Göbeklitepe, üzerinin çatıyla kapatılmasının ardından yeniden ziyarete açıldı.

Kent merkezine 18 kilometre mesafede Örencik Mahallesi yakınlarında Neolitik döneme ait Göbeklitepe'deki 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü iş birliğinde kazı çalışmalarına başlanıldı.

Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü 'T' biçimli dikili taşlar, 8- 30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ile çeşitli eserler bulundu. 12.000 yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’nin üzerine çatı ve canlandırma merkezi yapılması için 18 ay önce ziyarete kapatıldı.

Harran

Harran’ın belki de en çok ilgi çeken yanı, bindirme tekniğinde yapılmış külah biçimindeki konik kubbeli evleridir. 150-200 yılı aşkındır kullanılan kubbeli Harran Evleri’nin dünyada bir benzeri daha yok.

Yan yana dizilmiş bir kaç huniyi andıran ve yazları serin, kışları sıcak tutan Harran evlerinin eski dönemlerde özel bir toprağın gül yağıyla ezilip karıştırılmasından yapıldığı söyleniyor.

Harran’ın kuzeydoğu eteğinde yer alan Ulu Camii, Anadolu'nun ilk anıtsal camisi olarak biliniyor. Minarenin ahşap merdivenleri günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Merdivenler; restorasyon çalışmaları sırasında orijinaline uygun bir biçimde yeniden yapılmış.

Dünyanın ilk üniversitesi Harran’dadır. Şanlıurfa’daki Harran Üniversitesi de adını buradan alır. Sabiiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar'ın büyük bir uyum içerisinde yaşadığı bu topraklarda, binlerce yıla direnerek günümüze ulaşan kalıntılar, üniversitenin görkeminin izlerini taşıyor. Dünyaca ünlü âlimleri yetiştiren üniversite, Harran’ın en önemli sembolleri arasında yer alıyor.

Şanlıurfa Kapalı Çarşı

1562 yılında inşa edilen kapalı çarşı şehir merkezinde yer almaktadır. Kapalı çarşı şeklindeki bedesten, kesme taştan inşa edilmiştir. Bu çarşının Doğuda Han Önü Çarşısı'na açılan ana kapısı, Sipahi Pazarı'na açılan Batı kapısı, Pamukçu Pazarı'na açılan güney kapısı ve Gümrük Hanı'na açılan kuzey kapısı olmak üzere 4 kapısı bulunmaktadır. Çarşıda bulunan pamukçu pazarı, kazancı pazarı, eskici pazarı, attar pazarı, eski kuyumcu pazarı, gümrük hanı gibi alışveriş yerleriyle turistler tarafından sık ziyaret edilen yerlerden biridir.

Şanlıurfa Müzesi

Kent merkezinde bulunan Müze Türkiye'de en büyük müze kompleksidir. 73.800 arkeolojik ve etnografik eser müzede sergilenmektedir.

Türkiye'nin en büyük müzesi olan Şanlıurfa Müzesi'nin hemen yanında bulunuyor. Haleplibahçe Mozaik Müzesi. En az Zeugma Mozaik Müzesi kadar ilgi çeken müzede, özellikle Amazon Kadınları mozaiği tüm turistlerin ilgi odağı olmuş durumda. Haleplibahçe Mozaik Müzesi de, mozaiklerin bulunduğu alana, Roma villalarını içine alacak şekilde inşa edilmiş.Haleplibahçe Mozaik Müzesi, mitolojide ismi geçen kadın savaşçı Amazonların tasvir edildiği tek mozaiğe de ev sahipliği yapılıyor. Amazon kadınlarının av sahneleri ile dolu olan bu mozaiğin hemen yanında ise 16 yıl önce yurtdışına kaçılıran Orpheus mozaiği sergileniyor.

Güneydoğuda saklı cennet: Halfeti

Şanlıurfa'nın bir ilçesi olan Halfeti, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. 2000 yılında Birecik Barajı'nın yapılmasıyla yarısı sular altında kalan diğer yarısında ise yerleşim yerleri oluşturulan Halfeti, saklı bir cennet olarak ilçede en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.

Her geçen gün artan turist sayısı ile birlikte bölgede birçok aktivite olanağı da yer almaya başladı. Fırat Nehri'nin altında kalan kısmı "Saklı Cennet" veya "Kayıp Kent" olarak anılan Halfeti, yoğun ziyaretçi akınına uğrayan doğal güzelliklere sahip. Karagül ve Fırat Nehri üzerinde yer alan Çekem Mahallesi, Savaşan Köyü ve Rumkale turu civarda yapabileceklerinizden sadece birkaçı.

ŞUAYB ANTİK KENTİ

Şuayb Antik Kenti, Harran’a 38 km uzaklıktadır. Geç Roma dönemine (M.S. 4-5. yüzyıl) tarihlenen bir yerleşim yeridir. Efes’i andıran mimarisinden dolayı Güneydoğu’nun efesi olarak tanımlanır.Şuayb Peygamberin buradaki bir mağarayı ev ve ibadethane olarak kullandığı rivayet edilir. İsmini bu rivayetten alır. Arapçada “Eski İnsan Şehri” anlamına geldiği ve burada yer alan evlerin Harran Ovası’nda yaşayan insanların yazlık evleri olduğu düşünülmektedir. Bu evler tipik Roma evleri tarzında, üçgen alınlıklı, çatılı ve etrafı duvarla çevrili bir avlu ve evin altında yer alan ana kayaya oyulmuş bir kilerden oluşmaktadır. Her evin içinde bir su kuyusu bulunmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49