Öne Çıkanlar sosyal medya Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor sergı Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Urfa'da 'Mırra' Geleneği Devam Ediyor
Güneydoğu bölgemizde özellikle Şanlıurfa'da acı kahve çokça tüketiliyor. Misafirliğe gittiğiniz herhangi bir evde mırra ikramı “bir fincan kahvenin kırk yıllık hatrı vardır” atasözünün hakkını sonuna kadar veriyor. Bunlarında başından Cumeli aşiretine mensup İş Adamı Mehmet Buluktimur 60 yıldır merhum babası Hüseyin Buluktimur'den gelen konuklara ikram ettiği acı kahve (mırra) geleneğini sürdürüyor. Kendine has tadı, yapımı ve dağıtımı olan acı kahve (mırra) ilk içenlerin damağında farklı bir tat bırakıyor.
Şanlıurfa’da geleneksel hayat tarzını sürdüren varlıklı olanları ve ileri gelenleri evlerinin bir bölümünü misafirler için oda ayrılır. Oda sahibi aynı zamanda “kahve sahibi” ise kahve kaynatmaya ara vermez. Bu odalarda misafirler ağırlanır, aşiret toplantıları yapılır, yemekler ikram edilir yemekten sonra kişiler arasındaki sorunlar çözülür. Bunlar esnasında kişilere mırra ikram edilir.
Şanlıurfa'da özel günlerde gelen misafirlere bunun ikram edildiğini söyleyen 60 yıldır baba mirasını sürdüren acı kahve (mırra) ustası Şanlıurfalı iş adamı Mehmet Buluktimur," Ben rahmetli babamdan kalan mirası sürdürüyorum, büyük bir odam var, burada birçok konuk, misafir ağırlıyorum, gelen konuklara mırra ikram ediyorum, ben bir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hayranıyım odamdan Cumhurbaşkanının fotoğrafları da vardır. Buraya gelen misafirlere özel yapılmış fincanlarda belli bir ölçekte doldurup mırra ikram ederim. İçen kişide acı kahve (mırra) fincanını yeri indirmez çünkü bu dağıtıcıya bir ayıptır. Eskiden özellikle aşiret zamanında fincanın yere indirilmesinin üç farklı cezası vardır. Bu cezalar acı kahveyi (mırra) dağıtan kişi bekâr ise o evlendirilir, evli ise fincanın içi altın ile doldurulur ya da altın değerinde bahşiş verilir. Dağıtımın kendine özgü olduğu kadar yapımı da farklıdır. Uzun süre kısık ateşte pişirilir ve belli bir saat dinlendirilir. Gelen Misafire önce yemek ikramında bulunuruz daha sonra özenle hazırlanan Acı Kahve(Mırra) ikram ederiz sürekli odamız dolu olur ben babamdan aldığım mirası şimdiden oğlum Zeyd'i yetiştirip ben ölünce oda yerimi almasını istiyorum, en büyük arzum Dünya lideri olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı odamda ağırlamaktır"diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49