Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi

Bu haber kez okundu.

Urfa'da Meraklısı Çok

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Gümrük han'da yer alan tespih imalathanelerinde üretilip satılan tespihler altın ile yarışıyor. Hafta sonları Gümrük Hanı’na gelen meraklılar çeşitli taşlardan oluşan tespih koleksiyonlarını birbirleriyle yarıştırıyorlar. Bazı meraklıların ellerinde küçük bir serveti bulan tespihler, bazı meraklılarında hastalık boyutuna ulaşıyor. 33 taneli tespihlerden ‘’Kehribar’’ ve ‘’Oltu’ taşlılarından yapılanlar en fazla tercih ediliyor. Kehribar tespihin çekildikçe renginin değişmesi, Oltu’nun da parlaklaşması meraklısına ayrı bir zevk veriyor.

Kentte sayıları 30-40’u bulan tespih atölyesi yer alıyor. Bu atölyelerde üretilen el emeği, göz nuru tespihler 10 TL’den 10-15 bin TL’yi bulan fiyatlarla tezgahlarda yer alıyor. Gümrük Hanı’nda Kehribar’ın yanı sıra nadir olarak; Zümrüt, Yakut, Lapis, Firuze, Lületaşı, Akik, Kuars, Oltu, Ametist, Yeşim, Yıldıztaşı, Necef, Kan taşı, Şah, Maksut gibi kıymetli taşlarda yer alıyor. Özellikle de Firuze, Koka ve Bağa taşından yapılan tespihler 5-10 bin TL arasında alıcı buluyor.

Tespih meraklıları Gümrük Hanı’nda yer alan eski tespih ustalarının azaldığını söylüyor. Eski zamanlardaki tespih ustalarının daha sanatkar olduğunu belirten meraklılar ‘’Sayıları yine fazla fakat sanatkar olanları azaldı. Bu sanatı öğrenmek ve yaşatmak isteyenler oldukça azaldı’’ diyorlar.

Anahtar Kelimeler:
UrfaTespıhGumrukhan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49