Öne Çıkanlar sosyal medya Başkan Beyazgül Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı sanlıurfaspor

Bu haber kez okundu.

Urfa'da kalan son ustalar!
Eyyübiye ilçesi Bakırcılar Çarşısı'nda atadan kalma bakırcılık ve kalaycılık mesleğini icra eden ustalar, nesilden nesile devam eden mesleklerinin yok olmasını istemiyor. Daha çok turistlerin rağbet ettiği bakır eşyaları pandemi dolaysıyla turist gelmeyince satışlarda durdu.
Şanlıurfa'da eskilerde çok daha yaygın olan bakırcılık mesleği günümüzde gün geçtikçe yok olmaya yüz tutmuş durumda.Bakırcılık mesleğinin bitmemesi adına mesleği ayakta tutmaya çalışan bir kaç usta kaldı.
Kentte bir zamanlar halkın temel ihtiyaçlarını karşılayan el emeği göz nuru bakırlar, mutfak eşyasından ziyade aksesuar olarak kullanılmaya başlayınca ustalar da azaldı. Şanlıurfalı usta Mehmet Çirkin ise geçmişteki gibi rağbet görmeyen mesleğini, gelişen teknolojiye rağmen yarım asrı aşkın zamandır büyük özveriyle sürdürüyor.
YÜZLERCESİ VARDI, ŞİMDİ BİR ELİN PARMAĞI KADAR KALDI
Şanlıurfa’da bulunan Bakırcılar Çarşısı’nda her birinde 5-6 çırak bulunan 70-80 bakırcı dükkânı bulunurken, bakır eşyalara ilginin azalmasına rağmen, çarşıda bulunan ve 2’şer kişinin çalıştığı bir kaç dükkânda çekiç sesleri duyulmaya devam ediyor. Bakır eşyalarına olan ilginin azalmasında en büyük etken olarak, mutfakta kullanılan bakırların en az yılda bir kez kalaylanması gerekliliği görülüyor. Unutulmaya yüz tutan bakır eşyaların günümüzde turistik ve nostaljik eşya olarak rağbet gördüğünü belirten bakır ustaları, ’kabarma çekiç’ tekniği ile balıklı gölü simgeleyen balık motifi gibi yöresel yerleri ve amblemleri ustaca tepsi, cezve gibi mutfak eşyalarına işliyor.
ESKİDEN DEĞERİ KIYMETİ VARDI ŞİMDİ KIYMETİ YOK
Teknolojinin önde emekler geride kaldığını ifade eden Bakırcı ustası Mehmet Çirkin; “Çok eskiden bütün evlerin mutfağında kazan, leğen, tencere kullanırdı oda eski havlulu evlerde olurdu şimdi oda yok. Eskiden değeri kıymeti vardı şimdi kıymeti yok, şimdi emsan, çelik, cam vs. türlü türlü şeyler çıktı. Çıktığı içinde bakıra rekabet kalmadı yani insanlar bakıra zevki kalmadı her şey hazır teknoloji önde emekler geride kaldı. Ben şimdi sipariş verilen hamam tası yapıyorum ara sıra Urfa’nın köfte leğeni oluyor onu yapıyorum sipariş üzerine tencere, tava, tepsi türlü türlü şeyler yapıyorum oda istek üzerine yoksa herkes almaz çünkü çarşıda hazır var” dedi.
BAKIRIN ÖZELİKLERİ VAR ÇEKİK MALIDIR
Bakır eşyalar 100 kalsa tarihi eser olur ifadelerini kullanan bakırcı ustası Çirkin; “Bir ayran tası yapıyorum 60 TL hazırı var 20 TL bende müşteri diyor hazır 20 TL bende ne gereği var git oradan 2 tane alırsın dedim. Ama bu 100 yıl kalsa tarihi eser olur. özeliği vardır diğeri 100 yılda kalsa makine malıdır değeri olmaz” diye konuştu.
YENİ USTALAR YETİŞMİYOR
Bakırcısı Ustası Mehmet Çirkin; “Çırakta yetişmiyor meslekte lav oldubitti yani bende burada zamanımı geçiriyorum. Çırak kimse bakırcı dükkânına gelmez niye gelmez sebebi; ben çırağa haftalık veremem kendi de burada durmaz. Gider simit satar, ayakkabı boyar yömyesi çıkar herkes maddiye kaçmış maddiyata kaçmıyor” ifadelerini kullandı.
BABA'DAN DEDE'DEN KALAN MESLEK YOK OLUYOR
Bakır ustası Mehmet Nur Demirözü," Ben 7 yaşımdan bugüne kadar 56 yıldır bakırcılık yapıyorum baba'dan dede'den mesleğimiz daha önce bu meslek çok güzeldi çok para kazanıyordum ama şimdi her şeyin sahtesi çıkmış onun için şu anda bu meslekte direniyoruz. Yıllar önce herkes bakır tepsi, tabak, leğen ve kazan kullanıyordu şimdi herkes sosyete olmuş gösteriş mereklisi olmuş insanlar" diye konuştu
PANDEMİ MÜŞTERİ SAYISINI DÜŞÜRDÜ
Bakır eşyası satan Mahmut Aslan ise," Bakırcılık tamamı ile ölmüştü ama şimdi yavaş vavaş ilgi ve rekabet görmeye başladı. Şimdi pandemiden dolayı fazla turist gelmiyor gelende yerli müşterilerimiz Türkiye'nin her yerinden gelen müşterilerimiz var. Biz buradan gönderiyoruz bu hastalık biterse işimiz de iyi olur diye düşünüyorum"dedi.

Anahtar Kelimeler:
Urfada Kalan Son Ustalar!
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49