Öne Çıkanlar Şanlıurfaspor Nazili Belediyespor Suriyelilerin Girişimciliğe Teşviki İçin Düğmeye Basıyor muzaffer patates hasad

Bu haber kez okundu.

Urfa'da Göbeklitepe Bereketi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından turizmde 2019 yılının ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesiyle Şanlıurfa’daki UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki tarihi ören yeri Göbeklitepe yerli ve yabancıların ilgi odağı oldu. Şanlıurfa'ya 2019 yılı içerinde 5 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret etti. 500 Bin turist Göbeklitepe’yi ziyaret ederken yatılı kalan turist 1 milyon 200 bin iken, Balıklıgöl, Harran, Halfeti ve birçok tarihi çok yeri toplamda 5 milyon turist ziyaret etti.

‘’12 Bin Yıllık Geçmiş’’

Dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe’ye yerli ve yabancı ziyaretçi akını sürüyor. Kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Mahallesi yakınlarında Neolitik Çağ'a ait Göbeklitepe'de, 1995 yılında Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü iş birliğinde kazı çalışmalarına başlandı. Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik Çağ'a ait yabani hayvan figürlü 'T' biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ile çeşitli eserler bulundu. 12 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’de kazılar 50 yılı aşkın süredir devam ediyor.

‘’Turistler Urfa’nın Güzelliklerine Hayran Kaldı’’

Güneydoğu Anadolu'nun turistik kentlerinden Şanlıurfa, Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl, "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe, konik kubbeli evleriyle dikkati çeken tarihi Harran ilçesi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Halfeti ilçesi ziyaretçilerine farklı bir tatil imkanı sunuyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli turizm merkezlerinden Şanlıurfa, 2019'un "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesinin de etkisiyle yıl boyunca yoğun ilgi gördü. Önemli inanç merkezlerinden biri olarak öne çıkan, kültür turizminde de pay sahibi olan kentte, Balıklıgöl turistlerin büyük ilgisini çekiyor. "Tarihin sıfır noktası" diye nitelendirilen Göbeklitepe ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Saklı Cennet Halfeti, Kızılkoyun mağaraları, Takoran Vadisi, Dünya'nın ilk üniversitesi Harran, SUKAY tesisleri gibi noktalar, Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçilerin uğrak noktası oluyor. Bölgede sağlanan huzur ortamı sayesinde bu yıl turizmde hareketli günler yaşayan Şanlıurfa'yı 2019 yılında 5 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Kentteki turist akınının en büyük etkeni ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'u "Göbeklitepe Yılı" ilan etmesi oldu.

Kentteki otellerde doluluk oranının bu yıl yüzde 100' e ulaştığını belirten Otel yetkililerin birçok turistin bazı günlerde yer bulamadığından Şanlıurfa'da kalmadığını belirti.

Haber: Mustafa Bayar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49