Öne Çıkanlar urfahaber urfa Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada

Bu haber kez okundu.

Urfa Ciğerin sağlığa faydası var
Şanlıurfa’da en çok tüketilen yemeklerin başında gelen ciğer kebabı, lezzetin yanı sıra vücuda çeşitli faydalar da sağlıyor.
 
Ciğer kebabının en çok tüketildiği illerin başında yer alan Şanlıurfa’da sabah kahvaltısı dahil bütün öğünlerde ciğer tüketiliyor.
 
Yemek kültürü bakımından en zengin kentlerin başında yer alan Şanlıurfa’da en çok tüketilen yemeğin ciğer olduğu belirtilirken, ciğer kebabının vücuda çeşitli kazanımları olduğu da belirtildi. Uzmanlar, taze ve günlük ciğer tüketimini vücudu zinde tuttuğunu ve özellikle bağırsaklara büyük fayda sağladığını söyledi. Günde birçok lokantada 2 ton ciğer tüketimi yapılırken, tüketilen ciğerlerin de sağlıklı olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Şanlıurfa’da ciğercilik yapan esnaflar, pişirdikleri ciğerin günlük ciğer olduğunu söyleyerek, en sağlıklı ciğeri müşteriyle buluşturduklarını söyledi. Kent merkezindeki bazı ciğer lokantalarında sıra olmazken, bazıları ise müşteri bulmakta zorlanıyor. Ciğere tadını pişirme şeklinin verdiğini kaydeden ciğerci Kemal Kara, “Şanlıurfa’da ciğer tüketimi çok oluyor fakat ciğerin pişirilme şekli çok önemlidir. Ciğere tadını veren pişirilme biçimidir, ciğer eğer ki düzgün pişirilmezse insanı rahatsız edeceği gibi, ağızda istenmeyen kokular ve tatlar da bırakır. Kent merkezinde ciğercilik yapan esnafların hepsi aynı şekilde müşteri çekmek zorunda değil, ki öyle bir durumun olması da imkansız. Herkes genelde tanıdığının yanına giderek, yemek yer ancak ciğeri tam anlamıyla yapanlar da ayrı müşteri çeker. Ciğerin müşteriyi çekebilmesi için önce taze ciğer olması gerekiyor. Taze ciğer, çeşitli baharatlarla karıştıktan sonra ateşe bırakılır ve hafif ateşte pişirilir. Ciğerin pişirildiği ocağın temiz olması da gerekiyor ki bu olmazsa ciğerde aradığınız tadı bulamazsınız” ifadelerini kullandı.
 
Günlük olarak kesilen küçükbaş hayvanların ciğerlerini satın alan ciğerciler, pişirdikleri ciğerlerle vatandaşların lezzeti tatmasına yardımcı olurken, tüketilen ciğerlerin sağlıklı ve hijyenik olması gerektiği belirtildi.
 
Ciğerin vücuda çeşitli faydalar sağladığını söyleyen uzmanlar da ciğer kebabının vücuttaki kimyasal bileşenleri, zehirleri etkisiz hale getirdiğini söyleyerek, bu vesileyle vücudun zinde kaldığını söylüyor. Vücudun o anki ihtiyacını karşılamakta olan ciğer, bu anlamda zararlı maddeleri vücuttan atarak, vücudun sağla kalmasına vesile oluyor. Ciğerin içerisinde, oldukça faydalı mineral ve vitaminlerin bulunduğunu belirten uzmanlar, bu vitaminler sayesinde enerji toplayarak, zinde kaldığını belirtti. Öte yandan ciğerin kansızlığa iyi geldiğini belirten uzmanlar, kişilerin düzenli olarak ciğer tüketmesini önererek, tüketilen ciğerlerin taze ciğer olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49