Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

Urfa Barosundan Şiddet Açıklaması
Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri tarafından 25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele günü kapsamında adliye önünde basın açıklaması yaparak hükümete çağrıda bulunuldu.
Şanlıurfa Adliyesi önünde gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Kadın Hakları Komisyon üyesi Avukat Hilal Er: “25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı mücadele veren Mirabel kardeşler tecavüz edilip öldürülmesiyle Birleşmiş -Milletler 1999 Genel Kurulunda üç kız kardeşin öldürüldüğü gün olan 25 Kasım tarihinin, her yıl "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü" olarak anılmasına karar verildi. Bu karar, kadına yönelik şiddetle mücadelede uluslararası hukuk ve siyaset açısından önemli bir karar olarak tarihe Mirabel kardeşlerin ölümünün üzerinden neredeyse yarım yüzyıl geçti ancak, dünyanın her yerinde kadınlar hala sömürülüyor, baskı ve şiddete maruz kalıyor, öldürülüyorlar. Kadınların rengi, dili, inancı, ülkesi, değişiyor ama uğradıkları şiddetin kaynağı değişmiyor. Kadına yönelik her türlü şiddeti erkek egemen sistemin kendisi, binyıllardır yeniden üretiyor. Erkek egemen sisteminde üretilen şiddet her gün yeniden bir kadim öldürüyor. Bianet’in yerel ve ulusal gazeteler, haber siteleri ile ajanslardan derlediği erkek şiddeti verilerine göre. 2015`in ilk 10 ayında erkekler 236 kadın öldürdü, 112 kadın ye kız çocuğuna tecavüz etti. 157 kadın ye çocuğu fuhşa zorladı, 319 kadını yaraladı,179 kadın ve çocuğu taciz etti. Umut Vakfı'nın verilerine göre, 2015 yılın ilk 10 ayında 346 kadın erkekler tarafından katledildi. Kadına yönelik şiddetin yüzde 1400 arttığı, her gün yaklaşık 5 kadının en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldüğü ülkemizde, bu durum şiddetin vardığı noktayı ve hükümetin bu sorunu çözme noktasındaki yetersizliğini açıkça göstermektedir.” Dedi.
 
Hükümetin kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin politikalarda yetersiz kaldığını belirten Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Komisyon üyesi Hilal Er: “ çıkarılan kanunlarda hiçbir ilerleme kaydedilmediği ortadadır. Son zamanlar da yapılan hukuksal düzenlemelere bakacak olursak, kadın Bakanlığı'ndan "kadın" kelimesini çıkartıp, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı" olarak bakanlık ismini değiştiren hükümet. 6284 Sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi" yasası ile kadınları koruyamamıştır. Türkiye'nin taraf olduğu ve imzaladığı uluslararası sözleşme olan “İstanbul sözleşmesi”  birçok konuda düzenlemeler getirmiştir. Bunlardan başlıcaları “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunun eğitim müfredatına dahil edilmesi özel sektör ve medyanın teşvik edilmesi tazminat, zorla evliliklerin feshi, takibin cezalandırılması, zorla evlendirme ve kadın sünneti yasağı. Söz de "namus" adına işlenen suçlardır. İstanbul sözleşmenin kabul edilmesinin üzerinden 1 yıl 3 ay geçmesine rağmen yükümlülüklerinin yerine getirilmesi hususunda en ufak bir adım dahi adım atılmamıştır. Sözleşme de belirtilen şiddeti önleme. Mağdur kadını koruma, cezalandırma ve kadın alanında çalışan kurum ve kuruluşların içersin de olan politikalar üretme mekanizması uluslararası sözleşme imzalandığından bu yana Türkiye’de uygulanmamıştır. Urfa barosu kadın hakları avukatları olarak diyoruz ki: “ Kadına yönelik. Şiddet önleyen uluslararası sözleşmeler(cedaw, İstanbul sözleşmesi) etkili olarak uygulansın. Kadına yönelik şiddetle mücadele eden tüm kadınlar politikaya ve kanun yapma süreçlerine dahil edilsin. Şiddet gören kadına meşru müdafaa hakkı tanınsın. Erkek saldırıları karşısında savunması meşru hak olarak kabul edilsin. Türkiye’de Lice. Silvan, Cizre, Sur ilçelerinde yaşanan savaşta en çok kadınlar etkilenmektedir. Savaş kadına yönelik şiddettir. Daha fazla ihlaller, kayıplar gerçekleşmeden savaş son bulsun. Son olarak, kadın cinayetlerini cins kırımlarını ve erkek egemen zihniyeti tekrar nefretle kınıyoruz. İçimize kadar sızan bu kirli zihniyetleri bertaraf etmeye toplumun tüm kesiminden herkesi davet ediyoruz. Tüm kadın katliam ve intiharları sona erinceye dek mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz” Diye konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49