Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi gıda

Bu haber kez okundu.

Üretken Şanlıurfa, sürekli muhtaç!
Hububat ambarı olarak nitelendirilen ve Türkiye’nin hububat ve pamuk ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Şanlıurfa’da, vatandaşlar sürekli batıya göç ederek çalışmak zorunda kalıyor.
Türkiye’nin en geniş arazisine sahip illerin arasında yer alan ve üretim bakımından da söz sahibi olan Şanlıurfa’da ürünlerin işletilememesi nedeniyle kent, sürekli başka illere muhtaç kalıyor. En büyük geçim kaynağı olan çiftçiliğe gerekli desteğin verilmemesi ve ürünlerin dışarıya ihraç edilmesi nedeniyle bölge insanı sürekli zararlı çıkıyor. Şanlıurfa’da tarla sahibi olanlar, farklı illerde işçilik yapıyor.
İŞLERİN ÇOĞU ŞANLIURFALI
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden her yıl batı illerine binlerce mevsimlik tarım işçisi giderken, tarım işçilerinin çoğunluğunu Şanlıurfalılar oluşturuyor.
Şanlıurfa’da arazi sahibi olanlar bile, arazilerini bırakıp, il dışında çalışmaya gidiyor. Yeteri kadar kazancın elde edilememesi nedeniyle arazilerini bırakıp giden vatandaşlar, gittikleri yerlerde yaşadıkları zorlukların yanı sıra, yollarda trafik kazalarına maruz kalıyor.
Her yıl Konya, Afyon, Ankara, Bursa, Malatya, Ordu ve daha birçok ile mevsimlik işçi olarak giden vatandaşlar, kendi arazilerinden kazanç elde edemediklerini ve bu nedenle göç ettiğini belirtiyor. Üretimin fazla, kazancın az olması nedeniyle zarar ettiklerini dile getiren bölge halkı, il dışında yaptıkları işlerin kendilerine daha çok para kazandırdığını söylüyor.
ÜRÜNLER, KENTTE PAZARLANAMIYOR
Hububat ürünlerinin yanı sıra pamuk, mısır ve son yıllarda üretim alanı artan nar ürünü için ciddi anlamda Pazar sorunu yaşanıyor. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğünün teşvikiyle son yıllarda üretim alanı artan nar üreticisi, Pazar sorunu nedeniyle ürünlerinin heba olduğunu belirtti.
Bölgede üretilen ürünlerin bölge insanına kâr kazandırmadığını söyleyen vatandaşlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan destek beklediklerini söyledi.
Bölgede üretilen ürünlerin bölgede işletilmesi ve bu anlamda istihdamın sağlanması için devletin bölgeye teşvik uygulaması bekleniyor.
HER YIL ONLARCA CAN GİDİYOR
Kendi memleketlerinde yeteri kadar kazanç elde edemeyenler, çareyi batıda çalışmakta buluyor. Batı illerine tarım işçisi olarak giden vatandaşlar, yolda geçirdiği trafik kazaları sonucunda hayatından oluyor.
Mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüslerin devrilmesi sonucu her yıl onlarca insan ölürken, bu durumun önüne geçmek ve bölgeyi kalkındırmak için çalışmaların yapılmaması ayrıca dikkat çekiyor. Şanlıurfa’da üretilen hiçbir ürünün Şanlıurfa’da işletilmediğini söyleyen vatandaşlar, ürünleri sürekli farklı illere ucuza satmak zorunda kaldıklarını söyledi.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİ BİTİRİLEMEDİ
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, seçimlerden önce, kentte mevsimlik tarım işçiliğini bitireceklerini ve kentte istihdam alanı artıracaklarını söylemesine rağmen şuana kadar herhangi bir faaliyet göstermedi.
Mevsimlik tarım işçiliği devam ederken, kentte üretilen pamuklar da yine başka illere gönderiliyor. Bölgede pamuk yetiştiriciliği yapan kişiler, pamuklarını ucuz fiyata başka illere satmak zorunda olduklarını dile getirdi.
Şanlıurfa’nın refah düzeyinin yükselebilmesi için verilen sözlerin yerine getirilmesini isteyen vatandaşlar, Şanlıurfa’nın içinde bulunduğu durumdan kurtulması gerektiğini vurguladı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49