Öne Çıkanlar urfa Başkan Beyazgül sosyal medya erın bakan

Bu haber kez okundu.

Unutulan yaşam, müzelerde korunuyor
Modern hayatla birlikte yaşam tarzında birçok değişiklikler olurken, eskiye dair yaşam kültürü kentteki müzelerde muhafaza ediliyor.
Teknolojinin gelişmesi ve yaşam biçiminin değişmesi nedeniyle günlük hayat, büyük bir değişikliğe uğrarken, Şanlıurfa’nın eski yaşam biçimi, günlük hayatta kullanılan malzemeler, müzeler sayesinde unutulmuyor.
Şanlıurfa’da açılan çeşitli müzelerde Şanlıurfa’nın geçmişi tanıtılırken, yeni nesillerin geçmiş hayatı öğrenmesi amacıyla müzelerde eski dönem hayatın ürünleri sergileniyor. Günlük hayatın yanı sıra, geçmiş dönemlerin mesleklerinin de gözler önüne serildiği müzeler adeta unutulan hayatı tekrar hatırlatıyor. Kent müzesi ve mutfak sergilenen eserler, unutulan bir hayatı yeniden canlandırıyor.
Günlük yaşamın büyük bir değişikliğe uğraması nedeniyle başta belli başlı meslekler olmak üzere birçok yaşam biçimi de unutuldu. Unutulan ve yok meslekler, günlük hayatın sürdürülme biçimi ve eski dönemin belli başlı geçim kaynakları, müzelerde korunarak geçmiş dönemlerin unutulmasını engelliyor. Yeni neslin yaşamadığı birçok hayatın müzelerde korunduğunu ve ziyaretçilere açık olduğunu söyleyen müze sorumluları, merak eden kişilerin eski hayatı müzelerde görebileceğini hatırlattı.
Şanlıurfa’nın eski dönem yaşam biçiminde kışlık malzemeler evlerin altında olan depolarda korunurken, şimdiki hayatta öyle bir şey kalmadı ancak, müzelerdeki malzeme bölümü, eski hayatı unutmayı engelliyor. Babası ve dedesinin anlattığı kadarıyla geçmişi yaşamı bildiğini ancak çoğu şeyi de müzelerde öğrendiğini söyleyen Şerif Özçelik, “daha yaşım 21 ve eski kültüre hiç yetişmedim. Ben doğduğum zaman çok şey değişmişti, neredeyse hayat değişme noktasına gelmişti. Eski yaşamı sürekli dedem ve babamdan dinliyordum.
Müzeye gelince babamın anlattıkları gözlerimin önünde canlandı. Şimdi artık eskiyi daha iyi öğrendim. Gerçekten çok güzel müzelerimiz var. Herkesin mutlaka uğrayıp, geçmişe dair merak ettiklerini burada görmesini istiyorum” dedi.
Müzelerin amacının unutulan şeyleri muhafaza etmek olduğunu anımsatan müze sorumluları, kentteki müzelerin bu görevi en iyi şekilde yerine getirdiğini aktardı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48