Öne Çıkanlar urfa sanlıurfa sırnek sırrın sosyal medya

Bu haber kez okundu.

Unutulan meslekler arasına giriyor
 Şanlıurfa’da tarihe karışması muhtemel bir meslek olan bakırcılığı devam ettiren esnaflar, işlerinin her ne kadar eskisi gibi rağbet görmese de, bu mesleği devam ettireceklerini söyledi.

Yılların tecrübesini kazanmış esnaflar, mesleklerinin zorluklarını ve ciddi oranda emek gerektiren bir iş olduğunu belirtti. Kent merkezinde Bakırcılar çarşısı olarak adlandırılan çarşıda bakırları işleyerek, mutfak eşyası ve süs yapan esnaflar, işlerinin eski zamanlarda en çok rağbet gören bir meslek olduğunu fakat günümüzde pek rağbet görmediğini aktardı. Bakırcılar çarşısında genç bakırcının olmaması da dikkatlerden kaçmazken, yıllara meydan okumuş ustalar, gençlerin bu mesleğe yönlendirilmesi gerektiği kaydetti. Gençlerin bu mesleğe yönlendirilmemesi durumunda, bu mesleğin yakın zamanda yok olacağını vurgulayan ustalar, bakırcılığın teşvik edilmesini istedi.

En acemi ustanın bile 30 yıldan beri bu işi yaptığı çarşıda, görülmeye değer şaheserler üretiliyor. Üretilen mutfak ürünleri daha çok yaşlı vatandaşlar tarafından satın alındığını belirten bir esnaf, “burada ürettiğimiz ürünler, daha çok bizim yaşımızdaki kişiler tarafından alınıyor. Gençler artık bakır malzemeleri mutfaklarına koymuyor çünkü, insanlar artık modern hayatın rüzgarına kapılmış durumda. Öte yandan süs eşyaları da yapıyoruz, süs eşyaları, mutfak eşyalarına göre daha fazla satılıyor. Bizim işimiz gerçekten ustalık ve emek gerektiren bir meslek, çok emek sarf ettiğimiz için haliyle fiyatlar da yüksek oluyor” ifadelerini kullandı.

Herhangi bir makinenin kullanılmadığı, sadece el emeğiyle üretilen ürünler eskiye oranla müşteri bulmadığı gibi bakırcılık mesleği de modern hayata yenik düşerek eski popülerliğini kaybediyor. Öte yandan, bir mutfak ürünün tamamlanması 4 günü alırken, makinelerin kullanıldığı yerlerde ise bu kadar zaman kaybı olmuyor. El emeğiyle yapılan ürünlerin, makinelerle yapılan ürünlere göre daha sağlıklı olduğunu aktaran bir esnaf da, ayrıca bu tencerelerde yapılan yemeklerin daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Evlerde doğalgaz ve ocak sayesinde yemek pişirilmesiyle beraber, bakır tencerelerin kullanılmadığına vurgu yapan esnaf, bakır kaplarda pişirilecek yemeklerin, odun ateşi üzerinde pişirilmesi gerektiğini vurgulayarak,” eski zamanlarda doğalgaz veya ocak yoktu, insanlar yemeklerini odun ateşinde pişiriyordu ama şimdi yemekler, ocak veya doğalgaz sayesinde pişiriliyor. Durum böyle olunca da bakır kaplara rağbet düşüyor” şeklinde konuştu.

 

Öte yandan yapılan duvar saati gibi süs ürünlerinin daha çok dışarıdan gelen turistler tarafından alındığını aktaran esnaflar, süs eşyalarında satışların iyi olduğunu kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49