Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

“Ucuz Fabrika İsot İle Karşılaştırılmasın”
Yüz yıllardır Urfa isotu mevsiminde yetişen isot,  bahçede toplanıp eve getirilip isotun kökü çıkartılıp sikeledikten sonra kurulması için dama serilir. damda kuruyan isot daha sonra poşetlere koyulup tekrar kuruması için güneşin önünde indirilip sonrada dokmayla dövülüp şuanda yemeklerde çiğ köftelerde olmasa olmazı isot soframıza girer.


Son zamanlarda Urfa dışında da bir çok yerlerde Urfa isotu diye fabrikalarda işlenmiş 6-7 Lira isotu bilmeyen insanlarımıza 15 20 Liraya satılıyor.

“Ucuz Fabrika İsot İle Karşılaştırılmasın”
konuyla ilgili açıklama yapan Haşime İsotcu  Pazarı çarşısında esnaflık yapan bu işin ustası Sedat Kılıç  şunları söyledi: bizde çeşit çeşit isotun olduğunu  kaliteden kilateye değiştiğini 5 Lirada başlayıp 30 Liraya kadar isotumuzun var. Tabi, gerçek Urfa isotunun 15 ile 30 Lira arasında fiyatın değişiyor. daha çok talep şehir dışında yaşayan yurt dışında kalanlar kargo vasıtasıyla gönderiyoruz. İsot alırken halkımızın şunlara dikkat etmesi gerekir; isotun fazla yağlı olması tohumlu olması, yumuşak olması bu isotun fabrika isotu olduğunu, hakiki isotunda elle pullu şekilde yağı az tırtırlı daha az tohumlu ve serttir. fabrika biberlerin daha yumuşak daha keskin bir acımsı olduğunu hakiki biberinde tatlımsı bir acısının var” dedi.


Şanlıurfa İsotcu Pazarı esnafı Sedat Kılıç” 18 yıldır Şanlıurfa isot evi adı altında işyerini çalıştırıyorum, işyerimde yöresel ürünler satmaktayım Urfa’nın kendi yöresel biberinden işlenmiş pul biberi(İsot) , biber salçası, nar ekşisi, fıstık gibi ürünleri sayıyoruz burada sezon olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında İsot’un satışı var Güz mevsiminde turizm sektörü oluyor yoğun bir satışımız var. Urfa İsotu diğer isotlardan ayıran en büyük özelliği doğal olmasıdır. Organik olmasıdır, içinde katkı maddesi,boya hiçbir şey yok siyah, kımızı ve mor şeklindeki biberler tamamen doğaldır. Urfa isotu Ağustos ayında başlar Eylül, Ekim’e kadar üretimi vardır, bu üretimi Urfa isotu güneşte bekletilerek rengini geliyor. Diğer bölgelerde İsota boya katılıyor bizim isotumuz doğaldır. İsot yendiği zaman mide ülsere iyi gelir kanser iyi gelir biber alırken özelikle Urfa ev biberi tercih edilsin.
Urfa reklam açısından çok zayıf yetkililer istenilen seviyede reklam konusunda başarı göstermiyorlar en yakın Gaziantep fıstık diyince akla Gaziantep geliyor ama Türkiye’deki fıstığın yüzde elli beşi Şanlıurfa’da yetişiyor. Adamlar bizim fıstığa bile sahip çıkmışlar fıstığın patentini almışlar, baklava gibi daha sayamadığımız pek çok ürünü almışlar halbuki bunlar Urfa’nın ürünleri Urfa’lı yetkililerden en büyük isteğimiz turizm sektöründe bize yardımcı olmaktır. Bu son zamanlarda televizyonlarda görüyoruz İstanbul Anadolu’daki Şehirlerin etkinlikleri oluyor. Ama Şanlıurfa’nın etkinliğini göremedik, Özellikle sayın Valimiz, Milletvekillerimiz ve özellikle sayın Bakanımız Faruk Çelik’ten  bu turizm sektöründe Urfa’ya yardımcı olsun sanayi yok, fabrika yok bir tek Balıklıgöl, Harran’la turizmimiz var onlarla ayakta kalmaya çalışıyoruz Urfa’nın tanıtımı çok önemli inşallah Türkiye genelinde iyi bir tanıtım olur dedi”

İsot Pazarı Esnafı Mehmet Açıkalın” Urfa biberi dokuzuncu ayda çıkmaya başlar biber alıp güzelce yıkayıp, temizliyoruz biberi ikiye bölüp damlarda güneşte bekletilip bir iki gün sonra naylon torbalara koyup terleyip kara olması için isotta kesinlikle katkı maddesi, boya yok doğaldır zeytinyağlıdır. Biber kurutmalıklarında Ekim sonunda kurtulup kışın yenmesi için kaldırılıyor. Yetkilerden ricamız bizim isotumuz tanıtılsın Türkiye’nin her tarafında alıcısı olsun dedi”

İsot’un Bilinen Faydaları

Şanlıurfalıların daha çok lahmacun ve çiğköfte yaparken kullandığı isot birçok rahatsızlığa da iyi geliyor.
 
İsot, vücut direnci sağladığı gibi romatizmalı rahatsızlıklara ve soğuk algınlığına da iyi geliyor.
 
İsot’un prostat kanserine, mide kanserine, mide ülserine ve mide asidine ilaç gibi geldiğini savunuyor Şanlıurfalılar,
 
isotun siyah renklisini çiğköftede mor olanını lahmacun yapımında, kırmızı renkte olanını da sulu yemeklerde kullanıyor.
 
Şanlıurfalılar isotsuz bir yemeğimiz yoktur bizim derken kimi lokantalar da günde ortalama 50 ile 60 kilo isot tüketiyor.
 
Kış aylarında kullanmak için uzun ve zahmetli bir yapım aşamasına katlanan Şanlıurfalılar, bibere isot, isota da biber demeyi kabul etmiyor.
 
El yapımı halıyla fabrikasyon yapımı halının aynı olmadığı gibi ev yapımı isot ile fabrikasyon yapımı pul biberin aynı olmadığını savunuyor.(Mustafa BAYAR)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49