Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

TUSAF'dan  Buğdayın Anavatanı Göbeklitepe’ye Ahde Vefa
Göbeklitepe'de yapılan toplantıya Beslenme Eğitimi ve Vakfı (BESVAK )Başkanı Selahattin Dönmez, Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği Zeki Demirtaşoğlu, Başkanı (DESMÜD), Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Özkan Taşpınar, AK Parti milletvekili Mehmet Ali Cevheri, AK Parti MKYK Üyesi Vildan Polat,Diyetisyenler, Yazarlar ve Sosyal medya fenomenleri katıldı.
TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy, 2019 yılında 1 milyar 250 milyon dolar ihracat bulunan un sanayisi için buğday ekim alanlarının artırılmasına dikkat çekti.
Buğdaya Olan Ahte Vefası İçin Bugün Bu Ahte Vefayı Gerçekleştirmek İçin Buradayız.
Ulusoy,"Cumhurbaşkanımızınsa bu yılı 2019 yılını Göbeklitepe yılı olarak ilan etti ve bu bize daha da bir heyecan kattı. . Bu vesileyle muhteşem tarihi yerle tanışabilmek için hem de buğdayın ana vatanında ağırlamak için Göbeklitepe'ye davet ettik sizlerde icabet ettiniz. TUSAF temsilen belki yüzlerce onlarca kez kürsüde bulundum ama bugün çok farklı bir heyecan yaşıyorum çünkü biz her sunumda Göbeklitepe'den bahsettik ve onun bize olan ilişkisini anlattık ve bugün hep beraber buradayız. Bizim için 6 yıldır ihracata bizi dünya şampiyonu yapan buğdayın ana vatanına doğum yerine ve hepimizin özüne geldik. Bu ziyaret TUSAF'ın aslında buğdaya olan borcu, buğdaya olan ahte vefası biz bugün bu ahte vefayı gerçekleştirmek için buradayız.
Bugün burada olmamızı sağlayan, buradaki bir köylünün bir taş parçasını çöpe atsaydı bugün bizler medeniyetin tarihini değiştiren arkeolojik buluştan haberdar olamayacaktık. O taş parçasını arkeologlar doğru yorumlamasaydı yine burada olmayacaktık.
yılında da UNESCO Dünya mirasınin kalıcı listesine Göbeklitepe girdi. Bugün Mısır'daki piramitlerden, İngilterdeki eski tarihi yerlerden daha eski bir yapı ile karşı karşıyayız ama bunu bizim bilmemiz yetmez dünyada dünyanın her yerinde Mısır'a turlar düzenleniyor ve o yerler için artık şehirleri ülkelerinin önüne geçmiş. Burada bize düşen rol de cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi 2019 yılı Göbeklitepe yılı ilan ederken de eminim ki bu duygu ve düşüncelerle söylemiştir ve hepimize düşen rol dünya için anlamak ve kavramak için rol almak ve böylece dünya için muhafasizın sağlamak ve diğer kuşaklara devir edeceğiz. Türkiye için çok önemli değeri çok önemli kutsal görevi, herkesin yaşıya bileceği bir hale getireceğiz, hem bunu ekonomik, hem de kültürel ve sosyal bir boyut söz konusu.
Sosyal boyuta gelmişken buğday sayesinde, buğday ile beraber burada bu medeniyet filizlenmeye başladı. Göbeklitepe medeniyet inşa edilmeye başladığı yer ve buğday burada baş rol oynadı ve bugün bugday' un, ekmek, beslenmenizde temel rol oynuyorsa bunların hiçbiri tesadüf değil bunların hepsi insanlığın medeniyet tarihine dayanan bir gerçek. Bizler bugün dün ekonomi ile ilgili konuştuk.

Göbeklitepe’nin tanıtılması, değerinin hem ülkemizde hem de dünyada daha fazla kişi tarafından anlaşılması adına gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonda işbirliği içerisinde olduğumuz BESVAK’a ve Başkanı Sayın Selahattin Dönmez’e katkılarından ötürü teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Buğday Üretim Miktarı Mevcudun En Az ¼ Oranında Artmalı
TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy: “20 milyar TL büyüklüğe sahip un sanayi sektörü, Türkiye’yi dünya liginde birinciliğe taşıyan nadide sektörden bir tanesidir. Sanayicilerimiz şu anda 160’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor ve dünyanın yüzde 90’ında Türk unu tüketiliyor. Dünya un ticaretinin 1/3’ünü tek başına gerçekleştiren ve 6 yıldır dünyanın ihracat şampiyonu olmasını sağlayan sanayicilerimiz, 2018 yılında da yeni bir dünya rekoruna imza attılar. 2018 yılında 3.5 milyon ton ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin kasasına 1 milyar 100 milyon dolar girmesini sağladılar. 2019 yılındaki hedefimiz ise 3.6 milyon ton un ihracatı gerçekleştirerek 1 milyar 250 milyon dolar gelir elde edebilmek.” açıklamalarında bulunurken, buğday ekim alanlarıyla ilgili de şunları söyledi: “Buğdayın anavatanı Göbeklitepe, bize un sektöründe ihracat başarısı getiren buğdayın ekim alanlarının çoğaltılması gerektiğini de hatırlatıyor. Türkiye sezonluk ortalama 20-21 milyon ton buğday üretimi kendi kendine yetebilen ve dışa bağımlı olmayan bir ülke konumundadır. Son yıllardaki üretim-tüketim dengesine göz attığımızda ekim alanlarındaki azalmadan kaynaklanan açığın verimlerdeki artış ile kapanabiliyor olmasının yanında, bunun ileriki yıllarda sorun yaratacağı da kuvvetle muhtemeldir. Stratejik açıdan önemi büyük olan buğdayın ekiminin desteklenmesi ve çiftçilerimiz için buğdayın ekimi en cazip ürün seçenekleri arasına tekrar girebilmesi için çalışmaların hız kazanmasını istiyoruz. Buğdayda üretim miktarımızı önümüzdeki birkaç yıl içerisinde mevcudun en az ¼’ü kadar artırmamız gerektiğini düşünüyoruz.”
Gıdada Net İhracatçıyız
BESVAK Başkanı Selahattin Dönmez, fiziksel sağlığımızı ve enerjiyi unlu mamullere ve ekmeğe borçlu olduğumuzun altını çizerken, günde 6-7 öğün-yani 150 gr karbonhidrat tüketilmesini tavsiye etti.
DESMÜD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu ise Türkiye’nin un, makarna ve bisküvi ihracatında öncü olduğunu belirtirken, UHK Başkanı Özkan Taşpınar ise Türkiye’nin tarımsal büyüklük açısından dünyada 7. sırada olduğunu ve amaçlarının ilk 5’e girmek olduğunu söyledi. Taşpınar, aynı zamanda Türkiye’nin gıdada net ihracatçı olduğunu da sözlerine ekledi.
Yapılan konuşmaların ardından heyet Göbeklitepe kaz alanında imcelemelerde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49