Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

Türkiye'nin Suriye Olaylarında Kazancı Nedir?
Son zamanlarda Suriyelilerin Şanlıurfa merkez ve bazı ilçelerinde yoğunluk göstermesinin ve bu yoğunluğun hem Şanlıurfa hem de Türkiye geneli
Doç. Dr. Hakkı Büyükbaş, Türkiye’nin Ortadoğu’da bölgesel irade haline geldiğini, bu durumun Türkiye ve bölge için olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.
Doç. Dr. Hakkı Büyükbaş, Türkiye-Suriye ilişkilerini değerlendirdi. Türkiye’nin Suriye’de Batı’ya benzer bir politika ile hareket ettiğini söyleyen Büyükbaş, Türkiye’nin bölgesel güç haline geldiğini ve iradenin zamanla artacağını söyledi. Büyükbaş bu durumun Türkiye ve özellikle Şanlıurfa’nın Suriye’ye yakın olması sebebiyle Şanlıurfa için olumlu olacağını kaydetti.
ESAD REJİMİ SONA ERECEK
Suriye’deki Esad rejiminin birkaç ay sonra kalmayacağına inandığını ifade eden Büyükbaş, “Suriye’de toplumsal bir kargaşa var. Suriye ile Türkiye ilişkilerinde de düşüş. Bundan dolayı orayı demokratikleştirme gibi bir iddiaya gerek yok. Orada Nusayrilerin yapılanması var. yüzde 15 Nusayri, geri kalan yüzde 85’i baskı altında tutuyordu. Erdoğan da bu yapıya karşı çıktı ve Esad’a bu durumun tersine çevrilmesi gerektiği şeklinde bir tavsiyede bulundu. Esad bunu savsakladı. Kaybolacağını düşündüğü için iktidarda kalma yolunu seçti, bu yol yanlıştı. Bu açıdan AK Parti’nin doğru bir yol izlediğini düşünüyorum. Bu şekilde Batı ile de ilişkileri iyi gidiyor.” diye konuştu.
ESAD’DAN SONRA ESAD’DAN ÖNCE
Büyükbaş, Esad’dan sonra iktidara gelecek hükümetin ise kamuoyunun ve komşu ülkelerin desteğini almış bir hükümet olacağını söyledi. Bu durumun, Suriye’de istikrarın sağlanmasına olumlu katkısı olacağını ifade eden Büyükbaş, “Suriye bedel ödedi, çok kanlar döküldü, çok acılar yaşandı. Arzu edilen demokratik ortam Esad’dan sonra gelişecektir. Suriye halkı huzur ortamı istiyor, rahat yaşamak ve baskıdan kurtulmak istiyor, bizim de demokratikleşme sürecimiz  kolay olmadı çok sıkıntısız olmadı.” şeklinde konuştu. ‘’Türkiye, muhalifler üzerinden, İran da rejim üzerinden soruna taraf oldu.’’ Diyen Büyükbaş, İç savaş nedeniyle yüz binlerce insanın başka ülkelere sığındığını anımsatarak, Suriye içinde de evini barkını terk etmiş, sığınmacı durumuna düşen milyonlarca insan bulunduğunu anlattı.
TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ OLUMLU
Batının kendi etkinliğini devam ettirmek ve Çin ile Hindistan’ın yükselişine mani olmak için İslam dünyası ile dost kalma politikası izlediğine dikkat çeken Büyükbaş, Rusya’nın Esad rejimine karşı tutum değişikliğini şu şekilde açıkladı:
“Suriye Türkiye’nin bölgede büyümesinden çok rahatsız. Bu rahatsızlık Rusya’da da vardı ama sanıyorum Başbakan Erdoğan, Rusya yönetimini Türkiye’nin bölgedeki yükselişinin Rusya’ya zarar vermeyeceği, Türkiye’nin Rusya’ya iyi bir partner olacağı yönünde ikna etmiş. Bu nedenle Rusya Esad rejiminden yana tutumunu değiştirdi. Bu, Türkiye-Rusya ilişkileri adına olumlu bir gelişme oldu.”
DIŞ POLİTİKA GELENEĞİ DEĞİŞTİ
Ortadoğu’daki söz konusu karışıklıklar döneminden sonra, Türkiye’nin dış politikasına hakim olan, başka devletlerin içişlerine karışmama geleneğinin değiştiğini dile getiren Büyükbaş, “Başbakan Erdoğan bu prensibi terk etmiş görünüyor. Türkiye dünyadaki eğilim doğrultusunda o ülkelerin iç ilişkilerine karışan bir siyaset izlemeye başladı. Eğer o ülkede ağır insan hakları ihlalleri varsa iç işlerine karışmama prensibini yitirmiş gözüküyor.” ifadelerini kullandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49