Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın bakan

Bu haber kez okundu.

Teknolojiye rağmen devam ettiriyorlar
Şanlıurfa’da kendi mesleklerini teknolojiye karşı korumaya çalışan esnaflar, tüm zorluklara rağmen mesleklerini sürdürmeye çalışarak, bakırcılık mesleğinin yıllar boyunca devam etmesini sağlamaya çalışıyor.
 
Şanlıurfa’da geçmiş zamanların gözde mesleği olan bakırcılığa günümüzde fazla rağbet olmasa da bu mesleği ayakta tutmaya çalışan ustalar var.
 
Şanlıurfa’da bakırcılık yaparak, bakırcılık mesleğinin yok olmasını engellemeye çalışan ustalar, kendi mesleklerine fazla bir ilginin olmadığını ancak, güçleri dahilinde bu mesleği ayakta tutmaya çalıştıklarını söyledi.
 
Bütün işlerin el emeğiyle yapıldığı, makinelerin kullanılmadığı, ürünler eskiye oranla müşteri bulmadığı gibi bakırcılık mesleği de modern hayata yenik düşerek eski popülerliğini kaybediyor. Ayrıca, bir mutfak ürünün tamamlanması 4 günü alırken, makinelerin kullanıldığı yerlerde ise bu kadar zaman kaybı olmuyor. El emeğiyle yapılan ürünlerin, makinelerle yapılan ürünlere göre daha sağlıklı olduğunu aktaran Mehmet Çirkin adındaki esnaf, ayrıca bu tencerelerde yapılan yemeklerin daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Evlerde doğalgaz ve ocak sayesinde yemek pişirilmesiyle beraber, bakır tencerelerin kullanılmadığına vurgu yapan esnaf, bakır kaplarda pişirilecek yemeklerin, odun ateşi üzerinde pişirilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Abi kardeş birlikte işlettikleri bakırcı dükkanında bütün işleri birlikte yapan Çirkin kardeşler, el emeğiyle yaptıkları ürünleri makinelerde üretilen ürünlere oranla biraz pahalı satıyor. El emeğinin büyük olduğunu söyleyen Mahmut Çirkin, “yaklaşık 50 yıldır bu işi yapıyorum. Kendimi bildim bileli bakırcılık işiyle iç içeyim. Babamdan öğrendiğim bu mesleği ayakta tutmaya açılışıyorum ama artık eski rağbeti görmüyor bu meslek” şeklinde konuştu.
 
Öte yandan 7 yaşından beri bakırcılık işiyle uğraşan 57 yaşındaki Mehmet Nuri Demirözü ise mesleğiyle ilgili yaptığı açıklamada, “ 50 yıldan beri bakırcılık işi yapıyorum, önceleri önde gelen mesleklerdendi bakırcılık, çünkü önceleri bütün mutfak malzemeleri bakır malzemeydi ama şimdi bakır malzemeler mutfaklardan çıkarıldı. Bunun sonucunda da bakırcılık işi düşüşe geçti” şeklinde konuştu. Bakırcılığı baba mesleği olarak devam ettirdiğini belirten Demirözü bu işin el emeği olması ve fazla zamanda az ürün tamamlamaları sonucu fazla bir getirisi olmadığını söyledi. Ayrıca bakırcılar çarşısının en yaşlı ve en tecrübeli bakırcısı olarak bilinen 75 yaşındaki Mahmut Çirkin, bakırcılık mesleğinin en parlak döneminin 1980’li yıllar olduğunu söyledi. 65 yıldır bakırcılık işi yapan tecrübeli usta, günümüz makinelerini kullanmadan sadece el emeği ile ürettiği ürünleri sipariş üzerine satıyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48