Öne Çıkanlar sergı Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Arap Dünyası İşadamları Heyetini Kabul Etti Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor sanlıurafspor

Bu haber kez okundu.

Teknoloji Irgatlığı Bitirdi

Türkiye’nin pamuğunun yüzde kırkının üretildiği Harran ovasında, pamuğun elle hasat dönemi sona erdi. Tarımda makineleşmeyle birlikte Şanlıurfa'da ve özellikle Harran ovasına gelen, tarlaların etrafına çadırlar kuran mevsimlik işçiler artık yok. Pamuğun neredeyse tamamı makineyle hasat ediliyor. Elle pamuk toplama, sadece makinelerin giremediği ve yok denecek kadar az olan tarlalarda yapılıyor. Elle toplama maliyeti bütün giderlerin yüzde 25-30’unu bulurken makineli hasatta yüzde 10-12 civarında oluyor. Bu da pamuk maliyetinin düşmesini, özellikle hasat zamanında havaların yağışlı olma ihtimaline karşı kısa zamanda hasat edilmesini sağlıyor.

Son birkaç yıldır ekim alanı olarak artış ivmesi yakalayan pamukta, geçmişte yaygın olarak kullanılan insan gücü gittikçe daha az kullanılıyor. Teknolojik gelişmenin sağladığı kolaylığın yanı sıra yüksek verim ve ürün kaybını en aza indiren sistemlerin bulunduğu pamuk toplama makinelerinin kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Ovada pamuk ekimi yapılan ve düz olarak tanımlanan yaklaşık yüzde 80 alanda tamamen makineli tarıma geçilirken, makinelerin girmekte zorlandığı engebeli arazilerde az da olsa işçi çalıştırılıyor.

Ovada çiftçiler ise, Bu çıkan makine bizi büyük bir yükten kurtarmış oldu. daha önceleri 80 işçi ile ancak bir ayda yapılan pamuk hasadını şimdi bir günde topluyoruz, artık işçi bulamama sorunu ve pamuğumuzun tarlada kalma derdi de yok."diye konuşturlar.

Öte yandan her yıl topladıkları pamuk ile geçimlerini sağlayan işçiler yeni çıkan pamuk toplama makinesi ile işsiz kaldılar.

Anahtar Kelimeler:
UrfaHarranıscıPamukOva
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49