Öne Çıkanlar Sancaktepespor 5-0 Şanlıurfaspor Çok Sayıda Zırhlı Askeri Araç Hataya Sevk Edildi Karaköprüde sıkışmalı kaza 1 yaralı Başkan Beyazgül

Bu haber kez okundu.

Tarımda 2023 Perspektifi Konulu Çalıştay
Saat 10 da başlayan törene Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu’nun yanısıra Tarım Bakanlığı genel müdür vekili Dr.Metin Türker, GKİB Sadrettin Karahocagil, Ziraat Odası başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Öktem, çok sayıda il müdürü, STK başkanları, çiftçiler, öğrenciler ve akademisyenler katıldılar.
Etkinlikte ilk olarak konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Ökten, toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi amacıyla GAP'la, çok sektörlü entegre bölgesel kalkınma projesine dönüştüğünü ve bu bağlamda bölgenin diğer bölgelerle arasında gelir farklılığının giderek azaldığını söyledi. Ökten, “Piyasa koşullarına duyarlı doğal kaynak tabanının korunmasına imkân veren ürün deseninin yaşama geçirilmesi için, çalıştırılması için çalışmalar halen yürütülüyor. Ve 2023 yılı hedeflerimiz arasında üretici gelirinin arttırılması ve bunun sürekli kılınması ile ikinci ürün üretiminin yaygınlaştırılması konusunda çalışmalarımız halen devam etmektedir” diye konuştu.
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu ise, sulama sistemlerindeki sorunlar konusundan bahsetti. Eyüpoğlu, bölgede yıllar önce yapılan açık sulama sisteminin yanlış bir sistem olduğunu savunarak, "Açık sulama sisteminde aşırı sulamadan dolayı topraklarımız tahliye kanalları ile Suriye’ye doğru gitmektedir. Bir an önce kapalı su sistemine geçilmezse topraklarımızı kaybedeceğiz. Biz çiftçiler olarak topraklarımızın, suyumuzun değerini; kaybettikten sonra anlamak istemiyoruz" dedi.
Rektör Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu da, GAP ile birlikte tarımı öncü aldıklarını belirtti. Ziraat Fakültesi olarak çoğu zaman eleştirildiklerini ifade eden Rektör Mutlu, “Biz 1995 yılından beri topraklarımızdaki tuzlulaşma oranı konusunda çalışmalar sürdürüyoruz. Bu bölgedeki en büyük sorun eğitimsizlik. Eğer biz insanlarımızı eğitir ve eğitim seviyemizi yükseltirsek, ulaşılamayan yerlere ulaşırız” şeklinde konuştu.
Son olarak konuşan Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker, Şanlıurfa Arazi Toplulaştırılması ve TİGH ile Harran Ovası Kapalı Drenaj Projesi konusunda açıklamalarda bulundu. GAP'ta, uzun yıllar yetersiz ödenekler ve ağır kamulaştırma bedellerinden dolayı istenilen verimin sağlanamadığını kaydeden Türker, hükümetin 2008 yılında GAP Eylem Planı'nı açıklamasıyla birlikte, çalışmaların hız kazandığını söyledi. Bu bağlamda dört eksende 73 tedbirden birinin, alt yapı hizmetleri kapsamında en önemli yatırımlardan birinin; sulama yatırımları, arazi toplulaştırma projeleri olduğunu aktardı. Türker, şöyle konuştu:
"2009 yılında GAP Eylem Planı kapsamında, 7 ilde bin 835 köyde 1 milyon 61 bin nüfusun faydalanacağı 2,2 milyon hektar alanda Arazi Toplulaştırması ve TİGH projeleri başlatıldı. Bu proje içinde en büyük payı 874 köy ile 930 bin hektar alanda 361 bin nüfusla, Şanlıurfa almaktadır."
Etkinlik daha sonra, "Sulama Drenaj" ve "Toplulaştırma" konulu panelle devam etti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49