Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada

Bu haber kez okundu.

Tarım işçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi
Sağlık hizmetlerine yeterince ulaşamayan mevsimlik tarım işçilerine yönelik müdahale programları geliştirmek amacıyla Harran Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu yürütücülüğünde, T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Toros Tarım ve Hollanda Büyükelçiliği “Mevsimlik Tarım işçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi” programında bir araya geldi.
 
11-12 Kasım 2013 tarihleri arasında Şanlıurfa Hilton Otelde Yapılan programa Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Esin Mete, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Temsilcisi Dr. Zahidul Huque, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ve Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek ve ulusal ve yerel basın kuruluşları temsilcileri bir araya geldi.
 
Yaklaşık iki saat süren programda Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman ile Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe de hazır bulundular.
 
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Harran Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaların, mevsimlik gezici tarım işçisi olan birey ve aileler arasında yoksulluk sınırının çok uç noktalarda olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Esin Mete, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de mevsimlik tarım işçilerinin en önemli sorunu olarak yeterli düzeyde temiz ve güvenli barınma koşullarına sahip olmaması geliyor. Bu gruplara yönelik özel hizmet programları geliştirilmesi çok önemli. Toros Tarım olarak; bu program kapsamında diğer paydaşlarımız ile birlikte ilk amacımız, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma hayatında eşit haklardan yararlanabilmelerine katkı sağlamak. Bunun yanı sıra bu alanda yeni politikalar geliştirilmesi ve toplumsal duyarlılık ve farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
 
Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Halil Mutlu ise bölgeyi ve üniversiteyi tanıtarak başladığı konuşmalarında
 
“Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı” kapsamında yapılan araştırmaların sonuçlarının 2011 yılında üniversiteleri tarafından, mevsimlik tarım işçilerinin sağlığını geliştirmek amacıyla projelendirilerek Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’na sunulduğunu söyledi. Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Üniversitemin araştırma ve toplumsal gelişmeye destek misyonu gereği hazırlanan projemiz 2011 yılında ülke programına alındı. 2011 yılının Kasım ayında başlayan program halen Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) desteği, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Adıyaman ve Şanlıurfa Valiliklerinin işbirliğiyle hassasiyetle yürütülüyor. Ardından Toros Tarım projeye destek kararı aldı. Her zaman destekleyici işbirliğinde bulunan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği’ne, Toros Tarım ve program ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.”
 
Tarım sektörünün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ikinci istihdam alanı olduğunu vurgulayan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, sektörün hem dünyada, hem de ülkemizde gıda gereksiniminin karşılanması, sanayi sektörüne girdi sağlama ve ilaveten hizmet sektörü dahil olmak üzere yarattığı toplam istihdam olanakları açısından önemini korumaya devam edeceğinin altını çizdi.
 
Tarımsal üretim ve verimliliğin artırılması için tarımda çalışanların sağlığının korunması ve geliştirilmesinin ön koşul olduğuna değinen Mutlu, “Ülkemizde tarım ve hayvancılık faaliyetleri yoğun olmasına karşın, son yıllara kadar tarımda çalışanların sağlığını 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49