Öne Çıkanlar Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor Arap Dünyası İşadamları Heyetini Kabul Etti 1 yaralı sergı

Bu haber kez okundu.

Tarihi ışık tutan eserler
Şehir surlarının Bey Kapısı’nda Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Mahmutoğlu Kent Müzesi’nde tarihe ışık tutan eserler sergileniyor. Eski yapısı korunarak inşa edilen Kent Müzesi’nde bin yıllık tarihi yapı turizme kazandırıldı.
Müze Sorumlusu Abdullah Közcü, kent müzesinin her geçen gün daha fazla ziyaretçi ağırladığını söyleyerek, gelen ziyaretçilerin, tarihi yakından tanıma fırsatı bulduğunu söyledi.
Uygarlığı Beşiği olarak nitelendirilen Şanlıurfa, Kent Müzesi’yle tarihe ışık tutan eserlerle tanıtılıyor. Şanlıurfa tarihine ışık tutan eserlerin sergilendiği müzede eski Urfa Kültürü, örf ve adetleri, yaşam biçimi ve mutfak kültürü ziyaretçilere açık tutuluyor. Öte yandan havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte müzeye daha fazla ziyaretçi geldiği belirtildi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından turizme kazandırılan Mahmutoğlu Kulesi içerisinde oluşturulan müzede tarihe ışık tutacak eserler sergileniyor. Müzeler şehri olma yolunda ilerleyen Şanlıurfa, müzeler anlamında büyük yeniliklere imza atıyor.
İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses ve Kurtuluş Müzeleri yanı sıra turizme kazandırılan Mahmutoğlu Kent Müzesi, Pazartesi günleri haricindeki günlerde ziyaretçilere açık tutuluyor. Günde yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin ziyaret ettiği Kent Müzesi, Şanlıurfa’nın eski dönem yaşam biçimini gözler önüne seriyor.
1919 yılında Urfa’nın İngilizler tarafından işgal edilmesi üzerine işgal komutanı Beddy, kuleyi kiralamak istese de, kulenin sahibi olan Mahmutoğlu Mustafa Ağa tarafından bu teklif reddedildiği belirtiliyor. Çok eski bir geçmişe ve öneme sahip olan kulenin müzeye dönüştürülerek turizme kazandırılması, kentte turist sayısının artmasında da etkili oldu.
Kulenin içerisinde haremlik ve selamlık bölümleri yer alırken, eski kültüre uyularak inşa edilip, selamlık ve haremlikte olması gereken eserler aynı yerinde duruyor. Selamlık kısmında hareket alanı, develik, su kuyusu, azaphane ve silahhane bölümleri bulunurken, Haremlik kısmında ise, mutfak, yaşam biçimi aile oturma düzeni yer alıyor.
Öte yandan eski dönem meslekler de yansıtılırken, tarihe ışık tutuluyor. Eski dönem yaşam biçimi ve kültürü öğrenmek isteyen kişilerin Kent Müzesi’ne gelmesini isteyen müze sorumlusu Abdullah Közcü, tarihe ışık tutan tüm eserlerin müze içerisinde sergilendiğini hatırlattı.
Müzenin açıldığı ilk zamanlarda fazla kişinin ziyaret etmediğini dile getiren Közcü, ilerleyen zamanlarda ziyaretçi sayısının arttığını belirterek, “Kent Müzesi, tam anlamıyla Şanlıurfa’yı ve tarihi anlatıyor. Geçmiş dönemlerin yaşam biçimi, aynen burada sergileniyor. Tarihi öğrenmek isteyen kişilerin burayı görmesini istiyoruz. Son dönemlerde ziyaretçi sayısında oldukça artış yaşandı.
Yaz aylarında havalar çok sıcaktı, bu nedenle insanlar müzeleri gezmeye üşeniyordu. Şimdi havalar serinledi ve müzeyi ziyaret eden kişi sayısı ciddi anlamda arttı. Özellikle okullar toplu halde müzeyi ziyaret ediyor. Öğrenciler buraya gelerek, atlarının yaşamını öğrenme imkanı buluyor. Yerli ziyaretçilerin yanı sıra yabancı ziyaretçiler de yoğun şekilde geliyor. Bilindiği üzere Şanlıurfa, uygarlıkların merkezi, tarihin sıfır noktası, bu müze de bu kente yakışır şekilde inşa edildi. Kent Müzesinin Şanlıurfa’ya kazandırılması, tarihi yakından tanıma fırsatını verirken, kente gelen turist sayısında da artış olmasını sağladı” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49