Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

Suruç Nar'ı Bir Çok Hastalığı İyi Geliyor

Mustafa Bayar(ÖZEL HABER)

Suruç Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan ‘Suruç Nar Festivali’ için geri sayım başladı. Bu yıl 22 Ekim'de yapılacak festival için nar üreticileri festivalin nar toplama sezonunda yapılmasını ve her yıl Ekim ayın ilk haftasında bu tür etkinliklerin tanıtılmasını istiyor.

Suruç ilçesinde nar üretimi yapan Mehmet Kılıç ise pazar sıkıntısı yaşadıkları için ürünlerini değerlendiremediklerini söyledi.

Kılıç, "Bu yıl nar rekoltemiz fena değil ama satılmıyor. Tüccarlar bizden narı 80 kuruştan alıyor. Buda Çiftiler hiçin yeterli değil. Yetkililerden Suruç Nar'ın Türkiye'ye tanıtılmasını ve bölgede fabrika kurulmasını talep ediyoruz. Bir fabrika olsa ürünlerimizi daha iyi değerlendiririz." diye konuştu

Suruç genelinde On Bin kök Suruç narı bulunmaktadır

Mehmet Kılıç," Serbest meslek ile ilgileniyorum bir de Babadan kalma bağ ve bahçelerle ilgileniyorum, burada Suruç narına özgü olan bir meyvenin bahçesini idare ediyoruz. Bu yıl Suruç narında geçen yıllara göre hasat daha az ama ilgisizlikten dolayı piyasa para etmemesinden dolayı insanlar artık, hasadı değil de ağacı tamamen sökmeye başladı. Şuan Suruç genelinde On Bin kök Suruç narı bulunmaktadır ki Türkiye'de hiç bir yerde bulunmayan nar cinsidir. Farklı bir nar cinsidir, meyhoştur, tatlı değildir, ekşi değildir.

Bir çok hastalığı iyi geliyor

Son yıllarda yapılan araştırmalarda çekirdeğindeki yağ, çekirdeğindeki vitamin olmak üzere bir çok hastalığa bir çok şeye iyi gelen cins ile olmakla birlikte ama maalesef ki şuanda ilgisizlikten dolayı yavaş yavaş o türde yok olamaya başlıyor.

Pazarlamada çok büyük sıkıntı yaşıyoruz

Pazarlamada çok büyük sıkıntı yaşıyoruz, çünkü bununla ilgilenen hiç kimse yok ne ilçe Tarım olsun ne Ziraat odası olsun, ilgilenmediği için insanlar kendi başlarına 5'er 10'ar kasa ile hal pazarına, komisyonculara yada yollarda satamaya çalışıyorlar. Şuanda ticari bir getirisi yok, onun için insanlar artık pamuk, mısır bu ürünlere yönelmeye başlandı. Bu türün yok olmasına , dededen, babadan gelen bu tür nar cinsinin yok olmasına neden oluyor.

Suruç nar'ı piyasanın altına satılıyor

Suruç nar'ı piyasanın altına satılıyor, enazından bunun için bir şeyler yapılabilir Türkiye'de tanıtılırsa çok iyi bir fiyat ettiği zaman insanlar ister istemez başka ürünlerin yerine nar'a yönelecektir. Şuanda öyle bir durum söz konusu değil bir nar 700-800 gram geliyor. Bir kilo nar ortalama 80 Kuruş ile 1 Lira arasında satılıyor, komisyoncusu alıyor çiftçiye hiç bir şey kalmıyor. Zaten benim bu bahçenin amacı tür yok olmasını engellemek 3 Bin 500 kök ağaç burada bulunuyor buda Suruç ortalamasının yüzde ellisidir. Suruç'ta böyle büyük bahçe yok diğerler 100-200 gibi değişiyor, 3 Bin 500 ağa. türünü korumak için Rahmetlik Babamdan kalan bir bahçedir, böyle giderse bizde yavaş yavaş sökeriz.

Festivalin Zamanı Yanlış

isot tanıtımımı yapıldığı kadar yapıldı, yapılamayan bir Suruç nar'ı kaldı, türü yok olan Karaköprü nar'ı vardır, Siverek hazna nar' vardır. bunların hep nesli tükendi. Şuanda sadece Suruç nar'ı kaldı. Suruç'ta yapılan festivalin tarihi birde festivale gelenler Urfalı yada Suruçlu bu şekli bir tanıtım olacağını sanmıyorum. Yapılacak festivalde eğer dışarıdan insanlar davet edilmesi gerekir komisyoncular, ithalatçılar Suruç' gelmediği zaman Nar'ı Urfa diye tanıtmanın bir anlamı yok. Festival tarihinin bu günlerde olması ve davet edilecek insanların festivalin amacının ürünün tanıtılması davet edilecek insanların dışarıdan olması gerekir. Geçen yıl yapıldı Ekim'in sonunda yapıldı nar yok piyasada festival yapıldı, Festivalde Sayın Valimiz var, Suruç kaymakamı Şanlıurfa bürokrasisi ve birde Suruç halkı var zaten bunlar bu dadı biliyor, bilmeyen insanların gelmesi gerekir. Festivalin amacı bu olması lazım

Bir üretici olarak kimseden Üniversiteden destek görmedik

Bir üretici olarak kimseden Üniversiteden destek görmedik bu tür ile ilgili bir çalışma olmadı şuanda kadar hiç birisi gelipte Ziraat fakültesinin bölümünde olupta bu ağaçla ilgilenen ve herhangi bir destek göremedik, belki organik değilse de enazından bizim şuan en büyük sorunumuz harnıt güvesi verdiği büyük zararın engellenmesi açısından bizlere yardımcı olabilirler. Üniversite ve Ziraat fakültesinden hiç bir zaman kimse gelmedi ne sorunlarımız nede bu tür ile ilgili bir şey sordular"dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49