Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi sosyal medya ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Suriyeliler İş Umuduyla Bekliyor

Ülkelerinde çıkan iç savaş nedeniyle 2.4 milyon Suriyeli mülteci Türkiye'ye geldi. Şanlıurfa’ya sığınan Suriyeli sayısının 650 bin civarında bir kısmı çadır kentlerde bir kısmı ise Şehir merkezinde kalıyor. Şehir merkezinde kalan sığınmacılar evlerine ekmek götürmek için iş arayışlarını sürdürüyor.

Suriyeli sığınmacılar sabaha karşı, altı sularında halin önüne gelmeye başlıyorlar. 2-3 saat sonra sayıları 100'ü buluyor. İşçiye ihtiyacı olan Şanlıurfalılar buraya gelerek birer, ikişer bazen beşer onar Suriyelileri topluyor. Suriyeliler, inşaatlarda. tarlalarda ve değişik yük işlerinde çalıştırılıyor.

Ameleye ihtiyacı olan buraya gelip, işçilerle sıkı bir pazarlığa oturuyor. Taraflar arasında anlaşma sağlandığında ise amele, kendisini almaya gelen işverenin aracına binip, çalışacağı yere gidiyor. Sabahtan akşama kadar çalışan amelelerin günlük yevmiyesi ise 30 ile 50 TL arasında değişiyor

Anlattıklarına göre, aslında hepsinin Suriye'de bir işi vardı. Kimi ticaretle uğraşıyor, kimi taksi şoförlüğü yapıyor, kimi de üniversitede okuyordu. İç savaşın çıkması ile hayatlarını sürdürmek için yeni bir yaşam ve iş imkanlarının peşine düştüler.

Suriyeli işçilerin içinde 17 yaşında olan da var, 50'sine merdiven dayayan da. Şimdi Şanlıurfa ŞUTİM toptancı halinin önündeki kaldırımda kimi tek başına etrafına bakıp işçi almaya gelen araçları kolluyor, kimi de kendisi gibi bekleyen kalabalık ile hareket ediyor. Bir arabanın yanaşması ile birlikte tüm sohbet sona eriyor ve işi kapma mücadelesi başlıyor.

22 yaşındaki Ahmet El Musa ise yaklaşık dört sene önce Rakka’dan Şanlıurfa'ya geldiğini söylüyor. O da 9 kişilik ailesiyle yaşıyor. Ailede iki kişi çalışıyor. Bazen boyacılık yaparak, bazen inşaatlarda çalışarak hayatlarını kazanıyorlar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48