Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

Suriyeliler ektiklerini satabilecek
Şanlıurfa'nın Suruç  ilçesinde Çadır kente kalan  Suriyelilere   ilçe koordinatörlüğü proje hazırladı. Yasal zeminin oluşması halinde 700 bin m2'lik arazi tarıma açılacak. Her bir göçmene 100'er m2 verilecek. Suriyeliler, ektiklerini satıp, para kazanacak beş Mart'ta Cumhurbaşkanı'nın eşi Emine Erdoğan'ın açılışını yapacağı Suruç Suriyeli Kampı'nda, ilçe koordinatörlüğü dev bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. 1 milyon metrekarelik alana kurulan kampın hemen yanı başında bulunan 700 bin metrekarelik araziyi Suriyeliler için tarıma açmayı planlayan koordinatörlük, bu projeyle göçmenleri istihdam ederken, yıllardır boş kalan arazinin de ekilip biçilmesini sağlayacak. Arazinin sulama işlemi ise kamptaki atık su tesisinden elde edilen suyla yapılacak olan . 
100 metrekarelik arazi
7 bin çadırın bulunduğu ve 35 bin göçmenin konaklayacağı kampta, her bir ailenin 100 metrekare alanda ekip biçmesi planlanıyor. Göçmenlere tarım eğitimi verilerek, kısımda bilinçli uygulamaların yaşama geçmesi isteniyor. Sabah'ın yaptığı habere göre , elde edilen ürünlerle Suriyeliler kendi yiyeceklerini ekip biçerken, hem uğraş edinip, hem de ekonomiye katkı sağlamış olacak. Projenin alakalı bakanlıklara sunulduğunu ifade eden sorumlular , yasal prosedürün oluşması halinde çalışmayı hemen başlatabileceklerini aktardı.
kişi başı 85 tl veriliyor
Yetkililer, "Suriyelilerin bir alanda çalışması, orayı ekip biçmesi olağan yasalara aykırı. Şayet küçük bir düzenlemeyle bu yaşama geçirilebilir. Bu sayede, yıllardır atıl duran toprak ekilip biçilirken, Suriyeliler de faaliyet imkanı bulacak. Arazi için su da harcanmayacak. Kampta kullanılan su arıtılacak" diye belirtti . Sulama problemi sebebiyle 30 yıldır ekilmeyen arazi topraklarının çok fazla verimli olduğunu ifade eden sorumlular , iklim şartları sebebiyle tahıl ürünleri ve sebzenin rahatlıkla yetiştirilebileceğini vurguladı. Yetkililer, "Yasal zeminin oluşması halinde, Suriyeliler buradan elde edilen ürünleri satabilirler de. Devlet, buradaki göçmenlere sadece market alışverişi için kişi başına aylık 85 TL veriyor. Toprağı ekerek kendileri kazanırsa bu nakite da ihtiyaç kalmaz" diye açıkladı . 
psikolojileri düzelir
Projeyi heyecanla karşılayan Suriyeli göçmenler de "Burada sıkılıyoruz, iş versinler, eker biçeriz" diye belirtti . Kampta beş aydır doktorluk yapan Mahsun Akdeniz, şunları anlattı: "Savaştan firar edip geldiler. Hepsinin psikolojisi sağlam olmayan . 10 metrekarelik çadırda yaşıyorlar. Böyle bir uğraş hem onların psikolojilerini düzeltir hem de sıhhat problemlerinden çok fazla daha çabuk kurtulurlar. Zira en sık gördüğümüz isteksizlik mide ve bağırsak ağrıları. Bu gibi sorunlar genellikle psikolojik travmalarda görülür." 
suriyeliler gece gündüz çalışırız
Ahmed Nabu: Kobani'den geldim. Orada çiftçilik yapıyordum. Burada çok fazla sıkılıyoruz. Kimse kimseyi tanımıyor. Genç insanlarız fakat boş boş oturuyoruz. Toprakla uğraşmayı çok fazla özledik.
Kobanili Medine Hammed:
Kobani'den geldik. Kocam şekerciydi. Ülkemize dönene kadar buradayız. O vakit bize kapılarını açan Türkiye'ye çalışarak fayda sağlamak istiyoruz. Burada iş verilsin eşim de ben de çalışırız.
İshak Hatip:
2 sene önce Halep'ten geldim. Orada oto döşemecilik yapıyordum. Burada ne iş olsa yaparım çünkü çok fazla sıkıldım.
Muhammed Berkel:
5 aydır Türkiye'deyim. 25 Ocak'tan bu yana bu kamptayım. Suriye'de arazim vardı, pamuk, buğday ve tahıl ekip biçiyordum. Burada çok fazla sıkılıyorum. Bu proje yaşama geçerse gece gündüz çalışırım. Orada 10 dönüm araziden 4 ton pamuk alıyorduk. Buralar daha verimli.

  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49