Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi sosyal medya ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Suriyeli Çocukların Ekmek Mücadelesi

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Şanlıurfa'ya yerleşen Suriyeliler, zorlu yaşam koşullarına karşı direnmeye çalışırken, çocukların ailelerinin geçimlerine katkı sunmak için gösterdikleri çaba da yaşadıkları dramı gözler önüne seriyor.

Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da en çok mağdur olan çocuklar oluyor. Suriyeli çocukların ailelerine katkıda bulunmak için kâğıt ve plastik toplamaları ise yaşam savaşının devam etiğini gösteriyor.

Türkiye'de en çok Suriyeli mültecinin bulunduğunu Kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da Suriyeli çocuklar gece ya da gündüz sokaklarda dolaşarak çöplerden plastik ve kağıt atık topluyor. Kentin en işlek caddelerinde trafik yoğunluğu içinde konteynerleri karıştırdıkları için hayatlarını da tehlikeye atan çocuklar, dinlenmek için yol üzerinde oturan çocuklar yanlarında bulunan ekmek ve su ile karınlarını doyurmaya çalışıyor.

Boyundan büyük konteynerlere tırmanabilmek için birbirlerinden destek alan çocuklar, aile ekonomisine destek olabilmek için topladıkları plastik ve kağıt malzemeleri satıyor. Yaşları 5 ile 12 arasında değişen çocuklar, günlük ortalama 25 lira kazanıyor.

Suriyeli çocukların yaşamış oldukları dram, kentin birçok yerinde karşınıza çıkıyor. Bahçelievler mahallesinde bir hayli yorgun düşen Suriyeli 12 yaşındaki Ali Mustafa ve Amcası oğlu 8 yaşındaki Ahmet Ali Mustafa yorgun bedenleri yolda oturarak dinlenmeye çalışan iki çocuk ekmeklerine serdikleri yağ ile sabah kahvaltısı yaparken yoldan geçen vatandaşların yüreğini burkuyor.

Çöpten topladıkları malzemeleri hurdacılara satarak evlerine ekmek götürmeye çalıştıklarını belirten Ahmet Ali Mustafa "Sabah erken saatlerde çıkıp hava kararana kadar her yeri geziyoruz. Çöpten çıkan atıklar bizim ekmek paramız oluyor" dedi.

Suriye’deki, vahşetten kaçarak Şanlıurfa'ya gelen Ali Mustafa ve Amcası oğlu Ahmet Ali Mustafa ailelerinin günlük ihtiyaçlarını çöpten kağıt ve atık maddeleri toplayarak sağlıyor. Kendisinden küçük 2 kardeşiyle birlikte sabah saat 06.00’de kalkan Ali Mustafa, çöp konteynerlerinden plastik atıklarla birlikte kağıt ve benzeri atık maddeleri topluyor. Akşam topladıklarına satarak evine günde ortalama 20-25 lira kazandırdığını ifade eden Ali Mustafa, "Sabah saat 06.00’de kalkıyorum. 2 kardeşimle birlikte çöplerden atıkları akşama kadar topluyorum. Günde 20-25 lira kazanıyoruz” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48