Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın sehıt

Bu haber kez okundu.

“Suriye’deki Savaş, Dengeleri Alt Üst Etti”
Suriye’de yaklaşık 3 yıldır devam eden iç savaş, Şanlıurfa’da çeşitli sorunlara neden olurken, Ticari anlamda da Şanlıurfa’nın zarara uğratıldığı belirtildi. Cizre’den başlayıp, Celanpınar ve Hatay’a kadar uzanan sınır hattında iç savaş dolayısıyla ticaretin aksadığı belirtiliyor.
 
Şanlıurfa ticaretinin son 3 yıldan beri gerilediğini söyleyen tüccarlar, çatışmaların etkisi sonucu, çalışamayan gümrük kapılarının kendi işlerini ve ticareti olumsuz etkilediğini söylerken, mal alışverişlerinin durduğunu kaydetti. Savaşın insan odaklı zararların yanı sıra ticaretin de ciddi anlamda zarar gördüğünü kaydeden tüccar Kenan Altun, “yanıbaşımızda 3 yıldan beri devam eden bir savaş var ve bu savaş insan odaklı bize zarar verdiği gibi, ticareti de çok olumsuz etkiledi. Savaş dolayısıyla ticarette kullanılan ürünler gideceği yere varamazken, aynı şekildede karşı taaraftan gelecek olan mallar da Türkiye’ye ulaşamıyor. Öte yandan uluslar arası gümrük kapıların da belli aralıklarla kapatılması bu anlamda ülke ticaretini zarara uğratıyor” şeklinde konuştu.
 
Ayrıca, savaşın haksız kazancı ön plana çıkardığını da belirtenler olduğu gibi, şiddetlerin ticari alanda olumsuz etki yarattığını söyleyenler de var. Konuyla ilgili düşüncelerini dile getiren tüccarlar, son 3 yıldan beri ülkeye giren ve çıkan ticari ürünlerin az olduğuna dikkat çekti.
 
“SURİYE’DEKİ SAVAŞ, DENGELERİ ALT ÜST ETTİ”
 
30 yıllık tüccar olduğunu ve uluslararsı ticaret yaptığını söyleyen Recep Doğan, savaşın insan odaklı sebep olduğu sorunların yanı sıra ticaretin de dara girdiğini belirterek, “ 30 yıldan beri yaptığımız ticaret hayatımızda bu denli büyük sorunlarla karşılaşmadık. Suriye’de devam eden iç savaş ticari anlamda dengeleri alt üst etti. Savaş başladığı günden beri yaptığımız zararı hayatımız boyunca yapmadık. Türkiye’den Suriye’ye yaptığı ihracatların, son zamanlarda gerilediği ortada. Öte yandan, bazı kesimler tarafından uygulanan ambargolar yüzünden de haksız rekabet başladı” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye’den Suriye’ye sürekli ihracatın yapıldığını anımsatan tüccar Bilal Durmuş da, savaş öncesinde Türkiye’nin Suriye’ye ciddi anlamda ihracat yaptığını ve bu ihracatın son 3 yıldan beri sürekli gerilediğini söyledi.
 
Suriye’de devam eden iç savaşın Türkiye’yi ticari anlamda çok zarara uğrattığını söyleyen tüccarlar, savaşın sona ermesinin ticareti tekrar canlandıracağını söyledi.
 
“ÇATIŞMALAR, İHRACATI GERİLEDİ”
 
Türkiye’den Suriye’ye sürekli ihracatın yapıldığını anımsatan tüccar Bilal Durmuş da, savaş öncesinde Türkiye’nin Suriye’ye ciddi anlamda ihracat yaptığını ve bu ihracatın son 3 yıldan beri sürekli gerilediğini söyledi. Konuyla ilgili Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar; " Suriye sınırının doğu koridoruna uygulanan adı konulmamış ambargo ve fiili engeller, ticari açıdan haksız rekabet yaşanmasına neden olmuştur"
 
diyerek, Çatışmalardan önceki dönem dikkate alındığında, Türkiye’nin, 2010 yılında Suriye’ye 1 milyar 850 milyon dolar ihracatının olduğunu, çatışmaların başladığı 2011 yılında ihracatın 1 milyar 591 milyon dolara, çatışmaların şiddetlendiği 2012 yılında ise 504 milyon dolara gerilediği görülmektedir” şeklinde konuştu.
 
“GÜMRÜK KAPILARININ KAPATILMASI, İHRACATI GERİLİYOR”
 
Doğudan başlayarak Batıya kadar uzanan sınır hattı boyunca ticaretin aksadığını kaydeden Durmuş, “bugün baktığımızda Cizreden başlayarak, Hatay’a kadar uzanan bir sınır hattı var buradaki gümrük kapıları belli aralıklarla kapatılıyor. Gümrük kapıları kapatılınca da ithalat ve ihracatın gerilemesi kaçınılmaz oluyor” dedi. Akçakale Gümrük Kapısı başta olmak üzere diğer illerdeki gümrük kapılarının çatışmalar dolayısıyla kapatılmasının dezavantaj olduğunu anımsatan Durmuş, “gümrük kapılarındaki bu esneklik, ticareti ciddi anlamda tehdit ediyor. Gümrük kapısının kapatılması demek, ithalat ve ihracatların durması demektir” şeklinde konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48