Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın partı

Bu haber kez okundu.

“Sünni deriler, işimizi bitirdi”
Şanlıurfa’da ayakkabı tamirciliği de kaybolan meslekler arasına karışıyor.
 
Moda ve teknolojinin sürekli ilerlemesi, Şanlıurfa’da ayakkabı tamirciliğini de vurdu. Ayakkabı tamirciler, yaşam koşullarının değişmesiyle birlikte, ayakkabıların tamirciliğinin de bittiğini söylüyor.
 
Son zamanlardaki değişen yaşam koşullarıyla birlikte artık kimsenin eski ayakkabı ya da tamir edilmiş ayakkabı giyemediğini kaydeden esnaf Mehmet Biner, “her meslekte olduğu gibi bizim meslekte bitme noktasına geldi. Günümüzde artık kimse eski ayakkabısını getirip de tamir ettirmiyor. Ayakkabı eskiyince hemen gidip yenisini alıyorlar çünkü günümüzün şartları bunları gerektiriyor. İnsanlar çevresine baktığı zaman eski ayakkabı veya tamir edilmiş bir ayakkabıyla gezmek istemiyor, böyle olunca da bizim meslek her geçen gün biraz daha geriliyor” şeklinde konuştu.
 
“Başka iş olsa, tamirciliği bırakırım”
 
Ayakkabı tamircileri çarşısında faaliyet gösteren 30 yıllık ayakkabı tamircisi Mehmet Dörkardeş, yaptıkları işin değerinin kalmadığına vurgu yaparak, yapabileceğim başka bir iş olsa ayakkabı tamirciliğini bırakırım dedi. Mesleğiyle ilgili şikayetleri dile getiren Dörtkardeş, “çocukluğumuzdan beri yaptığımız bu meslek günümüzde öyle bir hal aldı ki; her geçen gün daha da geriliyor. Uzun yıllardan beri bu işle ğraştığımız için, şuan başka bir iş de yapamıyorum. Yapabileceğim başka bir iş olsa, ayakkabı tamirciliğini şimdi bırakırdım” ifadelerini kullandı.
 
Görüşlerini aldığımız bütün tamirci esnafları aynı sorunlardan konuştu. Şehir merkezinde artık tamir edilmiş ayakkabı giyen kişi sayısı neredeyse görülmezken, daha çok kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşların ayakkabılarını tamir ettirmeye getirdiği belirtildi. Konuyla ilgili konuşmasını sürdüren Dörtkardeş, “yaptığımız işleri de kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar sayesinde yapıyoruz. Köylerde yaşayan vatandaşlar, tam anlamıyla modaya kapılmamış, eskiyen ayakkabılarını tamir ettirmeye getiriyor” dedi.
 
“Sünni deriler, işimizi bitirdi”
 
Esnaflar şikayetlerini bu şekilde dile getirirken ayakkabı tamircileri dernek başkanı Mehmet Ali Karadağlı da, kentin birçok semtinde satılan ucuz ayakkabılardan dolayı işlerinin aksadığını düşünüyor. Sünni derilerden yapılmış ucuz ayakkabıların, tamircilik mesleğini bitirdiğini vurgulayan Karadağlı, vatandaşların, tamire vereceği parayla ucuz ayakkabı aldığını aktarak, “Sünni derilerin piyasaya çıkmasıyla artık kimse ayakkabısını tamir ettirmiyor. Artık piyasada 10 liraya ayakkabı görmek mümkün. Dolayısıyla insanlar ayakkabı tamirine verecekleri parayla gidip yeni ayakkabı alıyorlar. Bu anlamda mesleğimizin bittiğini söyleyebiliriz. Eski zamanlarda ayakkabı tamircilerinin hiç boş vakti olmazken, şimdi günde en fazla 2 ya da 3 ayakkabı tamir ediyorlar. Değişen zaman mesleğimizi de bitirdi” İfadelerini kullandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48