Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

SÜNE BUĞDAYIN KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR
Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya;  Şanlıurfa’da yetişen ve Türkiye’nin en kaliteli buğdayı olan makarnalık buğdayın süne zararlısından dolayı piyasada değer kaybettiğini söyledi.
 
Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Şanlıurfa Ticaret Borsası’nın organizasyonuyla gerçekleştirilen “Süne ile Mücadele” konulu panelde konuşan Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya;  Türkiye’nin en kaliteli buğdayının Şanlıurfa’da yetiştiğini ancak Şanlıurfa’da yetişen makarnalık buğdayın süne zararlısından dolayı piyasada değer kaybettiğini söyledi.
 
Süne zararlısının buğdayda hem kalite hem de fiyat düşüklüğüne neden olduğunu da dikkat çeken Kaya,  Ticaret Borsası olarak her yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte süne ile ilgili çeşitli toplantılar düzenleyerek çiftçileri bilgilendirdiklerini aktardı.
 
Bu yıl süne mücadelesi için il genelinde 19 ekip 45 teknik elamanın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilerek süne potansiyeli olan alanların belirlenmesi için çalışmalar yaptığını da vurgulayan Başkan Kaya;   “Geçtiğimiz yıl süne ile bulaşık alan 1 milyon 800 bin dekar olarak tespit edilmiştir. İlaçlanmasına karar verilen alan ise 1 milyon 715 bin dekar, mücadele yapılan yani ilaçlanan alan ise 1 milyon 319 bin dekar olarak belirlenmiştir. İlaçlanmamış alan ise toplamda 396 bin dekardır.” diye konuştu.
 
Programa panelist olarak katılan Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Emin Aydın ise;  Süne ile mücadelenin tam zamanının olduğunu altını çizdi. Buğdayın kalitesi düştüğü için üreticilerin Pazar sıkıntısı çektiğine de değinen Aydın;  süne zararlısının buğdayda hem gramaj hem de fiyat düşüklüğüne neden olduğunu söyledi.  Şanlıurfa’nın makarnalık buğday açısından bir üs konumunda olduğunu kaydeden Aydın, çiftçilerin bu nedenle daha hassas ve daha duyarlı olması gerektiğini belirtti.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen Panele Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Ökten, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Prof. Dr. Abuzer Yücel, Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Emin Aydın, Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya; Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Mühendisi Vedat Karaca, çiftçiler ve çok sayıda ziraat mühendisi katıldı.
 
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49