Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın partı

Bu haber kez okundu.

Siyah Rengiyle Dikkat Çeken Karagül Açtı
Birecik Barajı nedeniyle bir bölümü sular altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi’nin ‘Sakin Şehir’ ağına dahil ettiği Halfeti’de karagüller açmaya başladı. Bünyesinde barındırdığı tarihi ve turistlik güzelliklerinin yanı sıra; endemik tür olarak Haltefi’de yetişen karagül, Nisan ayında açmaya başladı. Normalde gonca iken siyah açan güller açtıktan sonra kırmızı halini alırken Halfeti’nin farklı havasıyla gonca iken siyah olan güller açtığında da siyah kalma özelliğini koruyor. Bölgede yetiştiriciliği yapılan Karagülün satışı yapılırken kimilerine göre Karagül sadece kendi bölgesinde siyah kalma özelliğini koruyor kimilerine göre mevsimi yakalandığında başka bölgelerde de siyah açıldığı ve genetiğini koruduğu söyleniyor. Nisan ayı ile birlikte açan Karagüller Halfeti’yi ziyarete gelen vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Güllerin efendisi olarak adlandırılan Karagül’ün meraklıları sadece Karagül için Halfeti’ye gelerek bu kokulu gülü yerinde inceliyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Halfeti Gıda Tarım ve hayvancılık ilçe müdürü Akan Akmeşe, "Halfeti ilçemizde serada 500 fidandan oluşan Karagül ekimi yaptık amacımız Karagül'ü Türkiye ve Dünya'da tanıtmaktır. Ektiğimiz Karagül'ün bir kısmını kurutup Halfeti'ye ziyaret eden misafirlerimize ücretsiz olarak hediye ediyoruz, kalan kısmını ise fidan olarak yöre insanın dağıtılıyor. Amacımız ileride Karagül daha iyi bir şeklide yetiştirip satışını yapmaktır"dedi.
Karagül nasıl yetişir ?
Karagül genellikle gonca halindeyken siyah renktedir, açtıktan sonra rengi koyu kırmızıya dönüşür. Ancak Halfeti'de açtıktan sonra da siyah rengini koruyor. Halfeti ilçesinde yetiştirilen karagül çiçeği kesilip başka bölgelere çıkarıldığında renk değiştiriyor.
Tohumu alınıp başka bölgede yetiştirildiğinde güller kırmızı renkte açıyor. Karagül başka gül çeşitlerine kıyasla daha bodur yetişir, yarı katmerli ve kokuludur. Mevsim olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Karagülün 1-1,5 metre yükseklikte bir çalı olan çiçekleri, 6-7 santimetre çapında olmaktadır.
Karagül tamamen açmadan yani gonca halindeyken siyah rengini alır,gül açtıktan sonra rengi koyu kırmızıya dönüşür, Türkiye’de sadece Şanlıurfa Halfeti’de yetişir.Beslenme şeklinde Fırat nehrinin suyu önemli bir rol oynar. Bu yörenin toprağı dışında rengini koruyamayan karagül, aynı bölgenin bazı yerlerinde açtıktan sonra siyah kalabildiğine de rastlayabiliriz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48