Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın partı

Bu haber kez okundu.

Siverek Devlet Hastanesi’nde bir ilk
Siverek Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanları Dr. Erkan EFE ve Dr.Erhan DEMİRELLİ, stres tip idrar kaçırması olan R.U. isminde 50 yaşında kadın hastaya yaptıkları TOT (transobturatuartape) ameliyatı ile idrar kaçırmasını tedavi ettiler.
Hasta R.U. ile yaptığımız görüşmede “ ameliyattan önce en ufak bir harekette (öksürme, hapşırma, merdiven çıkma, eğilip kalkma) idrarının kaçtığını, bu durumun onu çok zor duruma soktuğunu, günlük hayatını olumsuz etkilediğini ve ibadetlerini yerine getiremediğini fakat bu kısa süren ameliyattan sonra idrar kaçırmasının daha ilk günden kaybolduğunu ve çok mutlu olduğunu” belirtti.
Ürinerİnkontinans (idrar kaçırma) Nedir?
Uluslararası kontinans derneği üriner inkontinansı  her türlü idrar tutamama şikayeti olarak tanımlamaktadır (ICS 2002). Benzer bir tanım ile üriner inkontinans, mesane kontrolünün kaybı ve beraberinde istem dışı, damlalar halinde veya daha yoğun olarak idrarın kaçması durumudur.
             Kadınlarda erkeklere oranla 3-4 kat daha fazla görülmektedir ve yaşla birlikte her iki cinste de bu oran artmaktadır. Görülme sıklığı farklı çalışmalarda kadında %4.5-53, erkekte %1.6-24 aralığında saptanmıştır.
Genç kadınlarda %15-20, orta yaşlarda %20-30, ileri yaşlarda %50 ye varan oranlarda görülmektedir. 30 yaşından sonra her dört kadından birinde görülmektedir ki bu, oldukça önemli bir orandır. Menopoz sürecinde ve çok doğum yapmış kadınlarda görülme oranı daha da artmaktadır.
 Ürinerİnkontinansın Nedenleri
            İnkontinans genellikle üriner kontrol sisteminde bulunan sfinkter olarak isimlendirilen dairesel bir kasın zarar görmesi sonucu oluşur. üriner inkontinansının, fazla ya da az aktif bir mesane, fiziksel tıkanma, enfeksiyon, kafein ve bazı ilaçların yan etkileri gibi birçok nedeni vardır. Kanser, diyabet, inme, Parkinson hastalığı ya da Multipl Skleroz gibi daha ağır hastalıklar da inkontinansa neden olabilir. Bu durum erkeklerde, genişleyen prostatın ya da prostata ilişkin diğer sorunların göstergesi olabilir. Herhangi bir inkontinans sorunu söz konusuysa, önemli bir durumun belirtisi olabileceğinden, en kısa zamanda doktorunuza başvurunuz.
 Ürinerİnkontinans Nasıl Tedavi Edilir?
 İnkontinans bulguları ile başa çıkmanın çeşitli yöntemleri vardır: Pedler, koruyucu iç çamaşırları ve harici klempler. Az şiddetli inkontinans  durumlarında askı sistemleri ( TOT, TVT, MiniSling ), şiddetli inkontinans durumlarında ise yapay üriner kontrol sistemi kalıcı bir çözüm sağlamak için güvenilir yöntemlerdendir.
 Askı sistemleri ( TOT, TVT ) nasıl uygulanır?
            Askı ameliyatlarının ortak noktası, üretra ya da mesane boynunun tamamen altından geçip karın duvarına asılan şerit şeklinde bir materyal kullanılmasıdır.
 TOT Operasyonu:
Nispeten yeni bir ameliyat yöntemidir. İlk kez 2001 yılında tarif edilmiştir. Bu ameliyatta vajinal yolla yapılan ince bir kesi ile “polipropilen mesh” adı verilen bir bant, özel bir iğne yardımı ile yerleştirilerek üretral kanal yükseltilir. Ameliyat 15dk yarım saat sürmektedir.  TOT ameliyatında hastada yara iyileşmesi oldukça hızlı, hastanede kalış süresi oldukça az (ortalama bir gün) ve ameliyat sonrası şikayetler oldukça azdır.  Ameliyattan 24 saat sonrasına kadar mesane içine yerleştirilen bir sonda ile mesanenin direne olması sağlanır. Daha sonra sonda çekilir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48