Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı Başkan Beyazgül ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

“Sitenin Tamamına Erişimin Engellenmesi Söz Konusu Değil“
Bakan Elvan, internette düzenleme yapacak torba yasayla ilgili "TİB Başkanı, özel hayatın gizliliğinde yargı kararı olmadan site kapatabilecek." dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internette bireysel hakkın ihlali ya da özel hayatın gizliliğiyle ilgili düzenlemeye ilişkin, "Bu düzenleme hiçbir şekilde sansür getiren bir düzenleme değil. Eğer içerik, sadece özel hayatın gizliliğine ilişkin bir husus ise TİB Başkanı doğrudan ya da mahkeme kararıyla erişimi engelleyebilecek." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bazı kanunlarda değişiklik öngören "torba tasarı" görüşüldü. Toplantıda, internet erişiminin engellenmesi, içeriğin yayından kaldırılması, uyarı yöntemleri ve Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilişkin madde de tartışıldı.
"MEVCUT YASA YALNIZCA KATALOG SUÇLARI İÇERİYOR"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, söz konusu maddeye ilişkin açıklama yaptı.
Mevcut kanunun bu konudaki yetersizliğini dile getiren Elvan, öncelikle yasanın, çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik, fuhuş gibi katalog suçları içerdiğini ancak bireysel hakkın, özel hayatın gizliliğinin ihlali halinde erişimin engellenmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.
Gelişmiş ülkelerin uygulamalarının hem katalog suçları hem de bireysel hak ve özel hayatın gizliliğine yönelik işlenen suçları içerdiğini belirten Elvan, "Bizim yasamızda ise bireysel hakların ihlali ve özel hayatın gizliliğine ilişkin durumlarda erişimin engellenmesi gibi bir durum söz konusu değil. 'İçeriğin çıkarılması' adı altında bölüm var ama bugüne kadar uygulanamamış. Gelişmiş ülkelerdeki uygulamada, komple bir internet sitesinin engellenmesi söz konusu değil. Sadece sakıncalı bulunan içeriğe yönelik engelleme söz konusu" diye konuştu.
"MEVCUT YASADA MAHKEME KARARI YETMİYOR"
Mevcut yasaya göre, internet üzerinde bireysel hakkının ihlal edildiğini gören bir vatandaşın, önce söz konusu içerik sağlayıcısına başvurması ve 2 gün bekledikten sonra mahkemeye müracaat etmesi gerektiğini anlatan Elvan, mahkemenin de bunu 3 gün içinde sonuçlandırması gerektiğini söyledi. Elvan, yaklaşık bir hafta gibi bir sürenin söz konusu olduğunu, bu süre içinde ihlal içeren bu yayının internette yayınlanmaya devam ettiğini söyledi.
İçerik sağlayıcıların genellikle yurtdışında olduğuna dikkati çeken Elvan, "Mahkeme söz konusu içeriğin yayından kaldırılmasına hükmetse bile içerik sağlayıcının bunu yayından kaldırmaması halinde bir şey yapamıyorsunuz" ifadesini kullandı.
"YENİ YASAYLA BİREYSEL HAKLARI KORUYACAĞIZ"
Elvan, şöyle devam etti:
 
"Yeni düzenlemeyle, özellikle bireysel hakları korumayı amaçlıyoruz. Diyelim ki herhangi bir vatandaşımız mağdur oldu. İki gün boyunca içerik sağlayıcısından yanıt beklemek zorunda olmayacak. İçeriğin engellenmesi için doğrudan mahkemeye başvurabilecek. Mahkeme 24 saat içinde karar vermek zorunda olacak. Bu, yalnızca bireysel hakların ihlaline yönelik olacak. Mahkeme kararını verir vermez, bu kararı Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderecek ve Birlik tüm erişim sağlayıcılarını uyaracak. Ardından 4 saat içinde Birlik o yanının çıkarılmasını sağlayacak. Burada mahkeme kararı olmadan engelleme söz konusu değil. Yani bir sansür uygulaması söz konusu değil.
"TİB BAŞKANI, ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ İHLALİNDE DEVREYE GİRECEK"
Eğer içerik, sadece özel hayatın gizliliğine ilişkin bir husus ise TİB Başkanı doğrudan ya da mahkeme kararıyla erişimi engelleyebilecek. Mahkeme de 48 saat içinde konuyla ilgili karar vermek zorunda olacak. Eğer mahkeme de 'erişimi engelleyin' derse engelleme devam edecek. 'Engellemeyi kaldırın' derse, bu engelleme kaldırılacak.
Getirdiğimiz bu düzenlemenin, geri kalmış ülkelerdeki düzenlemelere benzetilmesi kesinlikle doğru değil.
"SİTENİN TAMAMINA ERİŞİMİN ENGELLENMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"
Oralarda internet sitesine erişim doğrudan engelleniyor. Ama bizim getirdiğimiz düzenlemede, sitenin tamamına erişimin engellenmesi söz konusu değil. Yalnızca, ilgili içeriğe ilişkin. Yani bir paragraflık yazıdan dolayı engelleme söz konusuysa, yalnızca o paragrafa yönelik engelleme söz konusu olacak. Sitenin erişime engellenmesi gibi bir uygulamaya gidilmeyecek.
Bu düzenleme hiçbir şekilde sansür getiren bir düzenleme değil. Bizi gelişmiş ülke standartlarına ulaştıran ve gerçek anlamda mevcut kanunu işlevsel hale getiren bir düzenlemedir."
"ÇALIŞMALAR GEZİ PARKI OLAYLARINDAN ÖNCE BAŞLADI"
Yeni düzenlemenin Ceza Kanunu gibi de değerlendirilemeyeceğini kaydeden Elvan, mahkeme kararının kesinlikle arandığını ifade etti. Elvan, özel hayatın gizliliğine yönelik mahkeme kararı olmaksızın alınan kararın da mahkeme karar verinceye kadar yapılan geçici bir uygulama olduğunu vurguladı.
Hapis cezasının kaldırılmasına ilişkin ayrıntıya da açıklık getiren Elvan, "İnternet üzerinden yayın yapan birçok önemli şirket, 'hapis kararını kanununuzda tuttuğunuz sürece ülkenize gelmeyiz. Diğer ülkelerdeki uygulama bu şekilde değil' diyor. Bu nedenle, para cezasına dönüştürme gibi bir uygulama tercih edildi" diye konuştu.
Elvan, devletin internette polislik yapmayacağını, uygulamanın tamamının yargı kararlarına bağlı olduğunu söyledi.
Söz konusu düzenlemenin 17 Aralık'ta başlayan operasyonların ardından hazırlandığı yönündeki iddiaları da yanıtlayan Elvan, bu çalışmanın Gezi Parkı olaylarından da önce yapıldığını bildirdi.
Elvan, internet verilerinin 6 ay ile 2 yıl arasında tutulmasının bir fişleme olarak değerlendirilemeyeceğini anlatarak, bu verilerin devlet tarafından değil, işletmeciler tarafından muhafaza edildiğini vurguladı. Elvan, burada bir içeriğin söz konusu olmadığını, yalnızca kayıtların tutulacağını, ayrıca bunun Ab direktifleri arasında yer aldığın kaydetti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49