Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

Şirketler Keyfi Muamele Uyguluyor”
Bölgede faaliyet gösteren tarım sigorta şirketleri üzerinde bir denetimin olmaması nedeniyle çiftçiler, ekinlerini sigortalayamadıklarını söyledi. Tarım sigortası yaptırmayan çiftçiler, bir doğa olay karşısında elindeki tüm ürünlerden olduklarını kaydetti.
 
Önemli üretim merkezlerinden olan Şanlıurfa’da, hububat üretimi yanı sıra, Antep Fıstığı yetiştiriciliğine önemli bir anlamda yapılıyor. Tek geçim kaynağı ektikleri tarla olan çiftçiler, devletin yeterli desteği vermediği gibi, sigorta şirketlerini de denetlemediğini söyledi. Bölgede don, dolu, yağmur ve yangın gibi doğa olayları karşısında zararlarını kurtarmak amacıyla ekinlerini sigortalatmak isteyen çiftçiler, sigorta şirketlerinin keyfi uygulamalarla kendilerinden büyük miktarlar istediğini söyledi. Ekin sigortalaması yapmak için ödeyecekleri paranın kazançlarına eşdeğer olduğunu belirten çiftçiler, devletin kendilerine sahip çıkmasını ve sigorta parasını düşürmesini talep etti.
 
“SİGORTA ŞİRKETLERİ KEYFİ UYGULAMA YAPIYOR”
 
Bölge çiftçisinin tek gelir kaynağı olan tarım işinin masrafları yanı sıra, sigorta fiyatlarının da yüksek olduğu belirtildi. Çiftçinin zor anlar yaşadığını kaydeden Murat Yazar, bölgede meydana gelebilecek doğa olaylarına karşı tarlalarını sigortalamak istediklerini ancak, kendilerinden istenen paranın, kazançla eşdeğer olduğunu söyledi. Devletin hiçbir şekilde denetim yapmadığı sigorta şirketlerinin keyfi muamele uyguladığını kaydeden Yazar, “bizim burada tek geçim kaynağımız tarım ve tarım anlamında devletten beklediğimiz desteği görmüyoruz. Bu da yetmezmiş gibi, sigorta şirketleri de bizi zor durumda bırakıyor. Herhangi bir şekilde denetlenmeyen sigorta şirketleri bölge çiftçisini mağdur bırakıyor. Ekinlerimizi sigortalamak istedik ancak, sigorta şirketinin bizden istediği para, elde edeceğimiz kazançtan daha fazla. Bu parayı ödersek, zaten elimizde bir şey kalmayacak ve boşu boşuna bir yıl boyunca emek vermiş olacağız” şeklinde konuştu.
 
“ANTEP FISTIĞINI DOLU VE AYAZ HAVA VURDU”
 
Yeşermeye başlayan Antep fıstığı ağaçlarının don olayı ve ayaz hava nedeniyle yeşeremediğini belirten Yazar, geçtiğimiz günlerde aşırı dolu yağışının Antep fıstığı üreticilerini oldukça zor durumda bıraktığını ve maddi sorunlar nedeniyle sigortalatamadıklarını söyledi. Bölgenin hava koşullarına bağlı olarak, Bozova ilçesinde yağan dolu, bölgedeki çiftçilerin mağdur olmasına neden oldu. Şiddetli olan dolu yağışı, çiftçileri bu şekilde zor durumda bırakırken, çiftçiler devletin kendilerine sahip çıkmadığını ve çiftçinin desteklenmesi için bir çaba sarf etmediğini söyledi. Devletin, bölge çiftçisinin kalkınabilmesi için destek vermesi gerektiğini söyleyen Yazar, “Türkiye’nin en büyük üretim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da devlet çiftçileri desteklemiyor. Çiftçi ne durumda, bundan kimsenin haberi yok. Artık bizimle ilgilenmelerini istiyoruz. Bozova’ya düşen dolu, Antep fıstığı ağaçlarını vurdu, ağaçlar daha yeni yeşermeye başlarken, bu dolu ve don ağaçların yeşermesini engelledi. Bu şekilde olursa bırakın rekolte düşüklüğünü, hiçbir şekilde üretim olmaz. İnsanların tek geçim kaynağı olan bu işe de destek verilmeyince, insanlar ne yapacak? Çiftçilere yönelik projelerin üretilmesini isterken, çiftçinin yıllardan beri içinde bulunduğu mağduriyetlerden kurtulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“SİGORTA ŞİRKETLERİ DENETLENSİN”
 
Denetimsizlikten kaynaklı, sigorta şirketlerinin keyfi bir şekilde fiyat çıkarttığını iddia eden çiftçiler, bir sigortalatma parasının bu kadar olmaması gerektiğini söyleyerek, sigorta şirketlerinin devlet eliyle denetlenmesini istedi. Sigorta şirketlerini belirlediği fiyatların çok yüksek olması nedeniyle çiftçilerin büyük bir kısmının ekin veya fıstık ağaçlarını sigortalatmadığını söyleyen Yazar, devletin artık bölgede çalışma başlatmasını ve çiftçilerin sorunlarıyla ilgilenmesini istedi. Bölgede faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin keyfi uygulamalar yaparak çiftçileri zor durumda bıraktığını söyleyen Yazar, “sigortalama parası bu kadar yüksek olursa çiftçi nasıl sigorta yaptırsın ki? Sigortalama fiyatının bu kadar yüksek olmaması lazım, devletin bu fiyatlardan haberi var mı? Denetim olmadığı için fiyatlar bu şekilde yüksek oluyor. Bir an önce denetlemelerin yapılmasını ve bu keyfi uygulamaların son bulmasını istiyoruz” dedi.
 
DEVLET SİGORTANIN YARISINI ÖDÜYORSA…
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygulamaya koyduğu yasayla birlikte, çiftçinin sigorta masrafının yarısı, devlet tarafından karşılanacak. Eğer, devlet sigorta parasının yarısını karşılıyorsa, sigorta parasının ekin fiyatının iki katı olduğu ortaya çıkıyor. Ortada bir adaletsizliğin olabileceğini savunan Yazar, denetimler yoluyla bu adaletsizliğin engellenebileceğini söyledi.
 
“FISTIK AĞAÇLARI, 8 TL’YE SİGORTALANIYOR”
 
Sigortalama ücretinin çok yüksek olduğunu söyleyen Yazar, bir tane Antep fıstığı ağacının 8 liraya sigortalandığını söyleyerek, bir o kadarını da devlet karşılıyorsa, sigortalama parasının, ürün kazancından daha çok olduğunu söyledi. Yazar, daha sonra şunları kaydetti: “Bölgede Antep fıstığı yetiştirenler, ağaçları sigortalatmak için gittiği sigorta şirketlerinde kendilerinden ağaç başına 8 lira isteniyor. Zaten bu sigortanın yarısını devlet ödüyor. O zaman bir ağacın sigorta parası 16 lirayı buluyor. Bir ağaçtan 16 liralık fıstık elde edilmiyor ki zaten. Ya devlet belirlediği sigorta parasını karşılamıyor ya da sigorta şirketleri kafasına göre fiyat belirliyor. Bu düzensizliğin ortadan kaldırılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Yazar, öte yandan çiftçiliğin girdi masraflarının da çok yüksek olduğunu söyleyerek, bu anlamda da devletin gerekli yardımı yapmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi. Ali ÇETİNKAYA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49