Öne Çıkanlar Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık eyyübiye getirildi boks

Bu haber kez okundu.

Sınıra daha fazla mülteci gelebilir
Üçüncü  Suriye Çalıştayı  Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş'ın katılımıyla Şanlıurfa’da yapıldı.
Cevahir konuk evinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Başkanlığında yapılan toplantıya bir çok önemli isim katıldı., Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları, Prof. Dr. Nükhet Hotar, AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı,  Prof. Dr. Yasin Oktay AFAD Genel Müdürü Fuat Oktay, Suriye Geçici Hükümeti Başbakan Yardımcısı Samir Hafez, Suriye Mülteciler Koordinasyonu Valisi Veysel Dalmaz,  Sanatçı Muazzez Ersoy,  Suriye Yardım Koordinatörü Ayhan Yalçıntaş’ın yanı sıra Ak parti Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, STK yöneticileri  ve Ak Parti yöneticileri toplantıya katıldılar.
Sanatçı Muazzez Ersoy, AK Parti Genel Merkezi Sosyal işler Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Mülteciler zirve çalıştayı’ programına katıldı. Ersoy Dünyada bir çok mülteci kampının ziyaret etmişti. bunlardan Somali, Bosna Hersek, Lübnan ve Pakistan gibi kamplarda dramlara tanık oldu.
“Açılış Konuşması” AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı
“ Ak parti sosyal işler bakanlığınca Suriyeli mülteciler ile ilgili 3. çalıştayı yapılıyoruz Daha önce Mersin ve Gaziantep’te yapılan çalıştayda fikirler ön plana çıkarken güzel işler yapıldı. Çalıştayda Suriyeli mültecilerin temel sorunları ve yapılacakların konuşulacak. Bu güne kadar gelen mültecilerle ilgili çok büyük sorunların çıkmaması bizi sevindiriyor.
 
Anadolu bu güne kadar pek çok farklı düşüncülerin farklı kesinden gelen gelenlerin sığınma yeri olmuştur. Bugün Suriyelilerin zulümden buraya gelenlere ensar olmak bizim temel görevimizdir. Türkiye dünyanın pek çok bölgesinde değişik yerlerden gelenleri Türkiye kadar kabul edip sorumlulukların altından kalkan bir ülke oldu.
Yüz yıllık süreçte değişik dönemlerde, Türkiye hep göç almıştır. Anadolu’nun etrafında olanlara duyarlı olduğunu görüyoruz. Bu çalışmaları bu kapsamda yürüttük. Dünyanın farkı kesimlerinden buraya gelenleri ağırladık.
“Numan kurtulmuş;
“ Ak parti sosyal işler bakanlığının yaptığı 3.sü yapılan Suriye çalıştayına hoş geldiniz. İnşallah eksik olan hususlar dile getirilecek. Daha önce yapılan 2 çalıştayla ilgili raporları inceledim, inşallah Suriyeli mültecilerle ilgili devletin bütün kurum ve kuruluşlarına yansıyan koordineyi sürdürüyoruz. Devletin bütün birimleri arasında yapılan koordinasyon. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı çeşitli göçmenler konusu daha uzun bir süre Türkiye’nin gündemi olacaktır.
Biz Türkiye olarak bu krizin başlamasından itibaren açık kapılar açtık, kim nasıl gelirse gelsin, zulümden kaçanlara sınırlarımıza kapımızı açtık. Bizden yardım isteyen herkese yardım ettik. Arap Sünni Türkmen Kürt hepsini kabul ettik. Türkiye ortaya koyduğu bu perspektifle herkese eşit davranmayı sürdürüyor.
Rakamlardan bahsediliyor, yüz binlerce kişiyi burnu kanamadan sınırdan içeri aldık. AFAD kampları onlara yardımcı olsa da topraklarını bırakıp gelen mültecilerin temel ihtiyaçlarından öte çok şey yapmamız lazım.
Onlara yardımlar edip kapımızı topraklarımızı açtık. Millet olarak hepimiz iftihar edebiliriz. Yine hepimiz biliyoruz ki bu bizim Türkiye topraklarının genel özelliğidir, insanlığın sığınma noktası Anadolu olmuştur. Bundan dolayı iftihar ediyoruz.
Gelenler Türkiye topraklarına sığınıyor, tabi ki bunun maddi yükü var. Şimdiye kadar 4 milyarı aşan bir para harcandı. Uluslara arası camiadan pek bir destek gelmedi. Ama maalesef uluslar arası 200 milyonu dışarıdan geldi, dolayısıyla az bir miktar. Ekmeğimizi paylaşırken, gönlümüz zengin olan bir millet olarak bunları yapıyoruz.
Diğer ülkelerin mültecileri kabul etmemesi bizim üstünlüğümüzü gösteriyor. Bu çalıştaylarda farklı ve güzel konulara değinilmiş.
Bu işlerin daha kalıcı olması için hep birlikte çalışacağız. Aşağı yukarı iyi mesafeler aldık. Eksiklikler var kısa planda vadede yapılan işlerde önemli bir mesafe aldık.
Aramızda uzun dönemli işler yapma vaktidir. Suriye meselesi bu topraklarda olanlar uzun bir süre kalacağı görünüyor. Onların kalıcı temel hak ve özgürlüklerine kalıcı çözümler üretmeliyiz.
Suriyeli sığınmacılara yönelik eğitim sağlık meslek kültür alanında bunların ortaya koyulması. Bu insanların iyi eğitim almalarını sağlamalıyız, ama bu insanların kendi kültürünü de öğretmeliyiz.
Asimile olmadan onlara politikalar geliştirme mecburiyetindeyiz. 1 milyon 600 bin kişi kamplarda ve şehirlerde yaşanıyor, bu insanların çok rahat bir şekilde benimsenmesi ve topluma adapteleri için neler yapabiliriz.
Uluslar arası camiayı uyandırmalıyız. Hem savaşı önlemede hem de savaşın etkilerini azaltmada uluslar arası camia sınıfta kalmıştır. Suriye’de savaşın nasıl sonuçlandığını uluslar arası camiya tarafından neler yapılacağına dair bir perspektife sahip değiller.
Halep’te ki olacak bir değişiklik bir çok etkiyi beraberinde getirecek. Suriye’de ki mesele dünyada sorun çözümünde etkisiz olduğunu göstermektedir.
Bunun sebebi açıktır, sorunları çözmek için değil güçlülerin sorun çözme için bir çok düşünceyi dikte etmektedir. Dolayısıyla meselenin insani yardım boyutu esas odaklanacağımız konu nasıl bir dünya ortaya koyacağız sorusudur. Birleşmiş milletlerini uyandırmak Türkiye’nin önemli bir görevidir.
Sivil toplum barış için yeni fikirler üretmelidir. Bundan sonra ki süreçte söylenmesi gereken her şeyi en açık bir şekilde söylemenizi temenni ediyorum.
toplantı daha sonra basına kapıla devam etti.
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49