Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi tesisi

Bu haber kez okundu.

Âşık Veysel Pekin Büyükelçiliğinde Anıldı

Törende konuşan ÇHC Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, “Usta halk ozanımız Âşık Veysel'i bugün Büyükelçiliğimizde düzenlediğimiz bir etkinlik ile andık. Büyükelçiliğimiz personeli ve Pekin'deki öğrenci arkadaşlarımızdan oluşan müzik gurubu Türk Halk Müziğinin güzide örneklerini misafirlerimiz ile paylaşarak gönülleri fethetti. Vatanseverliğini şiirleriyle de dile getirmiş olan usta halk ozanımız Âşık Veysil’i ölümünün 46. yılında rahmetle yad ediyoruz” dedi.

Âşık Veysel Şatıroğlu kimdir?

Veysel Şatıroğlu, 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya gelmiştir. Veysellere yörede “Şatıroğulları” derler. Babası “Karaca” lakaplı, Ahmet adında bir çiftçidir. Veysel’in dünyaya geldiği sıralar, çiçek hastalığı Sivas yöresini kasıp kavurmaktadır. Veysel’den önce, 2 kız kardeşi çiçek yüzünden yaşamlarını yitirmiştir. Aşık Veysel’de çocukluk döneminde çiçek hastalığından bir gözünü kaybetmiş daha sonra babasının elindeki değneğin yanlışlıkla gözüne girince diğer gözünü de kaybetmiştir. Babasının, kendisine oyalanması için aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başlayan Aşık Veysel, 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen bir şairler gecesinde tanışmış ve Kutsi Bey tarafından verilen destek ile birçok ili dolaşmaya başlamıştır. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. Âşık Veysel, eserlerinde Türkçesi yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde iç içeydi. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. Şatıroğlu, 1973 Sivas Sivrialan’da hayatını kaybetmiştir.

Âşık Veysel’in vatanseverliğinin, vatana olan borcunu ödeme duygusunun ağırlığı dikkat çekmiştir ve vatan sevgisini şöyle dizeleştirmiştir;

“Ne yazık ki bana olmadı kısmet

Düşmanı denize dökerken millet

Felek kırdı kolumu, vermedi nöbet

Kılıç vurmak için düşman başına.

Bugünler müyesser olsaydı bana

Minnet etmez idim bir kaşık kana

Mukadder harici gelmez meydana

Neler geldi bu Veysel’in başına.”

Urfa’nın Kurtuluş Bayramı da unutulmadı

Kendisi Şanlıurfalı olan ve Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıl dönümünü de unutmayan ÇHC Pekin Büyükelçimiz A. Emin Önen, 11 Nisan Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıl dönümü münasebetiyle de, “Urfa bir ensâr şehridir. Kültür, tarih, irfan şehridir, uzakta olan için hasret diyarıdır. 11 Nisan dayanışmadır, azimdir, zaferdir. Yaşasın Urfalılar teslim olmadı” diyerek, 2 yıl önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı iken Şanlıurfa’da Şanlıurfa’nın yerli ailelerini toplayarak düzenlediği ve şimdikilere örnek teşkil eden toplantısında Türk Silahlı Kuvvetlerimizden (Genel Kurmay Başkanlığı Arşivlerinden) temin edilerek hemşehrilerine sunduğu, ilk defa dev ekranda yayınlatıp izlettirdiği, Urfa’mızın 11 Nisan destanı “Kurtuluştan Kuruluşa” isimli o yılların çete harbi görüntülerinin yer aldığı lignini de (https://youtu.be/Iyb5sLRVoxw ) belirterek, hemşehrilerinin Kurtuluş Bayramını kutladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49