Öne Çıkanlar boks restore getirildi Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık

Bu haber kez okundu.

Savaşın olumsuz sonuçları Akçakale’de devam ediyor
Suriye’de son 3 yıldan beri devam eden iç savaş, Suriyelilerin yanı sıra sınıra yakın bölgede yer alan Akçakale ilçesinde yaşayanları da olumsuz etkiliyor. 3 yıldan beri devam eden iç karışıklıktan kaçan Suriyeliler, Akçakale’de yoğunluk oluştururken, Akçakale’de yaşayanlar, çatışma seslerinden olumsuz etkilendiklerini söyledi.

Suriye’de devam eden iç çatışmalar ve beraberinde yaşanan sonucu Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde bulunanın Gümrük Kapısında yoğunluk oluşurken, Akçakale’de yaşayanlar da çatışma sesleri ve bölgeye düşen havan mermileri sonucu tedirgin olduklarını söyledi. 3 yıldan beri sürekli diken üstünde yaşadıklarını söyleyen vatandaşlar, çatışmalar dolayısıyla sürekli tedirgin olduklarını ve evlerinde otururken korkuyla oturduklarını söyledi.

“GÜVENLİK SORUNU YAŞANIYOR”

Suriye’deki çatışmalar nedeniyle Akçakale ve Ceylanpınar’da birçok can kaybının yaşandığını anımsatan Fikret Karahan, devletin sınırda birçok güvenlik önlemi aldığını ancak, mermilerin güvenliği dinlemediğini söyleyerek, Suriye’den gelecek bir merminin her an bir can daha alabileceğini söyledi. Sınırda birçok güvenlik önleminin alınması ülke için de zarar olduğunu söyleyen Karahan, “son üç yıldan beri nasıl yaşadığımızı bilemiyoruz. Sürekli bir korku var içimizde, evimizde otururken bile sürekli mermi korkusuyla yaşıyoruz. Devlet, sınırda güvenlik önlemi almış ancak, güvenlik ne yapabilir ki? Güvenlik güçleri, gelecek bir mermiyi durdurabilir mi? Kurşunun adresi olan birinin hayatını kurtarabilir mi? Sınıra bu kadar güvenlik güçlerinin yerleştirilmesi öte yandan devletin gücüne ve bütçesine zarar veriyor” şeklinde konuştu.

“PSİKOLOJİK SORUNLAR YAŞAYANLAR VAR”

Suriye sınırındaki Akçakale ilçesinde yaşayan vatandaşların sürekli çatışmalara şahit olması sonucu, birçok kişinin psikolojik sorunlar yaşadığını söyleyen Nazmi Çelenk ise, özellikle çocukların çatışma seslerinden ve Akçakale’ye düşen mermilerden olumsuz etkilendiğini söyleyerek, “Suriye’de yaşanan çatışmalar çoğu kez, buradan rahatlıkla görülebiliyor. Çatışmalar şiddetlendiğinde sınırdan uzaklaşmaya, evlerimizden kaçmaya başlıyoruz. Durum böyle olunca da çoğu insanın psikolojisi bozuluyor hatta tedavi görmeye başlayanlar bile var. Bu anlamda özellikle çocuklarımız çok etkileniyor. Çocuklar bu tür olaylar karşısında buradan taşınmamızı istiyor. Suriye’deki çatışmalar nedeniyle topraklarımızı mı terk edelim” diye konuştu.

Suriye’de devam eden iç satışmalar göçleri artırırken, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde de olumsuzluklara neden oluyor.

“ESNAFI ÇİLESİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Çatışmalar nedeniyle en çok etkilenen kesimlerden birinin de esnaflar olduğunu söyleyen vatandaşlar, çatışmaların şiddetlendiği zamanlarda esnafların kepenk kapattığını söyledi. Konuyla ilgili konuşan Ramazan Çetin adındaki esnaf, “yıllardan beri Akçakale’de esnaflık yaparak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz ama son 3 yıldan beri resmen kan kusuyoruz. Çatışmalar sürekli var, bazen şiddetleniyor. O anlarda hem evde kalan çocuklarımızı merak ediyoruz, hem de dükkanda canımızdan korkuyoruz. Bu yüzden dükkanı kapatıp,

evlerimize kaçıyoruz. Bu şekilde devam eden çilemiz her geçen gün artıyor” ifadelerini kullandı.

“HASTANELERDE YER KALMADI”

Suriye’deki çatışmalarda yaralanan kişilerin sürekli Şanlıurfa’daki hastanelere kaldırılması üzerine Akçakale’deki hastanelerde yerli vatandaşların faydalanamadığını söyleyen Mustafa Parlak, “şimdi Akçakale’deki hastaneye gidin, hastaların yarısından fazlası Suriyelidir. Çatışmalarda yaralananlar, anında buradaki hastaneye kaldırılıyor, burada tedavi altına alınıyor. Ayrıca, ilk zamanlardan beri buraya kaçan Suriyeliler de hastanede yoğunluk oluşturuyor. Durum böyle olunca yerli halk gidip de hastaneden faydalanamıyor” dedi.

Sınıra yakın bölgede yer alan Akçakale ilçesinde yaşayanlar, savaşın bir an önce sona ermesini ve olumsuz sonuçlarının da sona ermesini sözlerine ekledi. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49