Öne Çıkanlar sosyal medya Şanlıurfaspor Nazili Belediyespor polis 1 Ölü harran

Bu haber kez okundu.

Savaş, Akçakale esnafını da vuruyor
Suriye’deki iç karışıklıklardan dolayı Akçakale’de çok sayıda esnaf kepenk kapatırken ilçede ekonomik hayat durma noktasına geldi.
 
Suriye’de son üç yıldır devam eden iç savaşta Suriyeliler, Şanlıurfa’ya kaçarken, Suriyelilerin yanı sıra, sınır bölgede yer alan Akçakale ilçesindeki esnaf da zor anlar yaşıyor.
 
Şanlıurfa’nın önemli ticari konumuna sahip ve 27 bin nüfusu barındıran ilçede Suriye ile sınır ticareti ekonominin en önemli dinamiği, savaş nedeniyle durma noktasına geldi. Uzun yıllar açılması beklenen ve yılan hikâyesine dönen Akçakale sınır kapısı, Suriye ile ‘sıfır sorun politikaları’ sayesinde 2007’de devreye girince ilçede faaliyet gösteren esnafların işi açılırken, son üç yıldan beri devam eden iç savaş nedeniyle esnafın işi tekrar kötüye gitmeye başladı. Kapının bölgeye getirdiği hareketlilik vergi rakamlarına da yansımış, 2008 yılında tahsil edilen vergi miktarı 5 milyon TL iken, 2011 yılında 37 milyon TL’ye ulaşmıştı.
 
Akçakale İlçesinin en önemli gelir kaynağı tarımın yanı sıra sınır ticareti olurken, toprak sahibi olmayanlar ise genel olarak valiz ticareti yapıyor. Sayıları da oldukça fazla olan ufak çaplı tüccarlar, sınır kapısının kapatılmasıyla birlikte iş yapamadıklarını söyledi. Ayrıca Suriye’ye mal götüren nakliye firmaları ile Suriye’ye turist taşıyan firmalar da sınır kapısının kapanmasından dolayı zarar etmiş durumda. Akçakaleliler, 12 bin insanın sınır ticaretinden geçimini sağladığını söylüyorlar. Ancak kapılar kapandığı için çoğu esnaf kepenk kapatmış durumda.
 
Kepenk kapatan esnaflar, iş yapamamaktan evinde oturduklarını söylerken, mevcut durumların bir an önce son bulmasını istedi. Daha önceleri Gümrük kapısından giriş çıkışların yoğun olduğunu hatırlatan esnaflar, “Nakliyeciler açısından bakarsak duruma, şoförü, lastikçisi, tamircisi hepsi olumsuz etkilendi. Zincirleme bir mağduriyet var. Esnaf iş yapamaz duruma geldi. Savaş sadece Suriyelileri değil, sınır bölgelerinde yer alan esnaf ve tüccarları da vurdu. Savaşın bir an önce son bulmasını ve çektiğimiz sıkıntıların sona ermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Akçakale’de faaliyet gösteren esnaflarından Osman Uğur Avşar, Suriye’deki iç savaşın kendilerini perişan ettiğini ve bu durum karşısında mağdur olduklarını söyleyerek, “Suriye’deki savaş, sadece Suriyelileri değil, bizleri de perişan etti. Birçok esnaf iflas etti, birçoğu da iflas noktasında. Ben 30 yıldan beri Akçakale’de esnaflık yapıyorum, bu savaştan dolayı dükkan ve evimi satılığa çıkartırdım bombalar atılırken evlerden kaçıyoruz evlerden kaçar kendi evlerimiz soyuldu devletten maddi manevi hiçbir yardım görmedik savaştan dolayı evimi ve dükkanımı satılığa çıkartım ama savaş nedeniyle kimse almıyor. İşlerimiz çok kötü oğlumu evlendirmek istiyorum ama işlerim kırık olması nedeniyle evlendiremiyorum Akçakale esnafı kan ağlıyor iş yok” dedi.
 
Akçakale’de faaliyet gösteren bir diğer esnaf ise, Suriye’deki savaşın kendileri için bir kriz oluşturduğunu ve Suriyelilerle birlikte kendilerinin de mağdur olduğunu söyledi. Daha önceleri gümrük kapısının açık olması dolayısıyla Suriye’den ucuz ürün getirip, Akçakale ve Şanlıurfa merkezde sattığını belirten esnaf, “Suriye’de savaşın çıkmasıyla birlikte Suriyeliler perişan oldu, biliyoruz ama Gümrük kapısının kapatılması bizleri de perişan etti. Daha önceleri Suriye tarafına geçerek, ucuza ürün alıp, buralarda satıyorduk, ufak da olsa bir karımız oluyordu ancak şimdi hiçbir şekilde iş yapamıyoruz. Savaş biterse hem Suriyeliler, hem de biz rahata kavuşuruz” ifadelerini kullandı.
 
Akçakale ilçesinde çalışan esnaflar, Gümrük kapısının açılmasını beklediklerini söyleyerek, mağduriyetlerinin son bulmasını istedi.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49