Öne Çıkanlar 1 yaralı Karaköprüde sıkışmalı kaza Sancaktepespor 5-0 Şanlıurfaspor Çok Sayıda Zırhlı Askeri Araç Hataya Sevk Edildi sanlıurfa

Bu haber kez okundu.

Sarıışık: KOBİ’lere büyük bir hizmet vermeye başladık

Göreve geldikleri günden itibaren sorunları tespit etme ve çözüm bulunması noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Sarıışık,”Üniversite ile sanayi arasındaki ilişki, proje çalışmalarıyla ilgileniyorum. Şanlıurfa’ya yaklaşık 18-20 ay önce geldim. Geldiğimizde şunu gördük ki sanayi ve üniversite birbirinden çok uzak noktada bulunuyor, konum olarak da. Bunu kırmak için de Teknokent arasında bulunuyor. Teknokentteki faaliyetleri artırabilir miyiz düşündüğümüzde. Üniversitenin hocaları ile sanayicileri, öğrencileri birleştirmek için platform geliştirelim dedik. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol ile Rektörümüz Ramazan Taşaltın arasında bir diyalog kurarak üniversite ve sanayi iş birliğini güçlendirerek bir protokol oluşturduk.

ÜNİVERSİTE İLE SANAYİYİ BİR ARAYA GETİRDİK

Protokol çerçevesinde ilk etkinliğimiz Mayıs 2017’de Harran I. Uluslararası AR-GE Proje Pazarı etkinliğini yaptık. Şunu çok iyi gördük. Kahramanmaraş, Adıyaman Güneydoğu’daki farklı illerden bize 200 tane proje geldi. Biz burada şunu tanımladık. Şanlıurfa’da durum şehir şehir içine girmiş. Ciddi manada kendisini tanımlayan Balıklıgöl’üyle Göbeklitepe’siyle kendini tanımlayan değerlere sahip, insanlar gelmek istiyor. Bu etkinlikle sanayicilerimizi, üniversite öğrencilerimizi bir araya getirdik. Üniversitede çıkan projelere değerlendirmek için Bilimsel Araştırmalar Projeler Koordinatörlüğünden destek verme kararı aldık. Hedefimizde bundan sonra gerek Teknokent olsun gerekse üniversite de bu projelere yönelik birçok etkinlikler yaptık.”dedi.

DIŞ TİCARET VE PAZARLAMA İLE İLGİLİ 2 TALEP VAR

Sanayideki birçok firma ve işletmeyle bir araya geldiklerini ifade eden Sarıışık, şöyle konuştu:”Kamu – Sanayi işbirliğinde KOSGEB, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Bilim ve Sanayi İl Müdürü, Teknokent Müdürümüz Temmuz ayından bu tarafa 25 firmayı dolaşma fırsatımız oldu. Firmaların Ar-Ge çalışmaları yapabilecekleri bilgileri aldık. ARGE ve Tasarım Merkezinin kurulması noktasında teşviklerde bulundum. Firmalar bu duruma çok sevindi. Sanayicilerin mevcut durumunu ortaya koyabilmek için bir plan çıkaralım. Plana göre de hareket edelim. Şanlıurfa’nın mevcut durumu ile ilgili plan, proje başlattık. Projede, 156 yüksek lisans ve doktora öğrencisinin anketörlüğünde bir anket düzenledik. Şöyle bir sonuç elde ettik. Şanlıurfa’da dış ticaret ve pazarlama ile ilgili 2 taleplerinin olduğunu tespit ettik. Üniversitemizin dış ticaret ve pazarlama bölümlerinin açılması gerektiğini, farkındalık ve etkinlikleri artırma çabasına girdik. Sanayide açılan devlet desteklerinden birçok sanayicimizin ve Kobilerimizin haberlerinin olmadığını tespit ettik.”

FİRMALARIMIZA 5-10 YILLIK PLANLAR HAZIRLIYORUZ

KOBİ’lere çok ciddi destekler vermeye başladıklarını dile getiren Sarıışık,”Bunların yararlanabilmeleri içinde bizim en büyük hedeflerimizden Kobilere yapılan projelerde üniversite bünyesinde danışmanlık vermeye başladık. Bu çok önemli idi. Kobiler, dış illerden danışman firmalarından destek almaya çalışıyordu, bu da zor oluyordu. Projelerin neticesi alınamıyordu. Projelerden danışmanlık ücretinin alınması için yapıldığını tespit ettik. Bunun önüne geçilmek için üniversitede mentörlük eğitimi çalışması yürütüyoruz. Bu projede hedef, firmalara ilgili alandaki hocalarımızı eşleştirip mentörlük yapmalarını sağlamak. Mentörlükteki asıl hedef şu: Firmalarımıza 5 -10 yıllık strateji planlarını çıkarıp bunların stratejik ürünler, katma değeri yüksek olan ürünleri ortaya çıkarmaları için danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bunu geliştirmek için de birkaç proje çalışması yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

HEDEF ORTADOĞU’YA AÇILMAK

Şanlıurfa, Ortadoğu’nun merkezi konumunda olduğuna dikkat çeken Sarıışık, şunları kaydetti:”Bütün Ortadoğu savaştan dolayı kırılma noktasında. Savaş durumu. Bunların şehircilik planları ile ilgili Harita Mühendisliğinin koordinatörlüğünde sanal gerçeklik merkezi kurmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Avrupa Birliği’nden bir proje aldık. Çalışmayla ilgili Uluslararası bir kongre gerçekleştireceğiz. Asıl hedefimiz bu merkezi kurup Şanlıurfa’da Milli Eğitim düzeyinde 700 bin öğrencimizin bu farkındalığı görmelerine sağlamak, şehircilik planı ile ilgili Suriye’de, Irak’ta bu şehirlerin nasıl planlanması gerektiğini ile ilgili bir çalışma yapmak istiyoruz. Şanlıurfa’da da 10 – 20 yıl sonra gerçeği görmek için sanal ortamda şehircilik planlarınının oluşturmasını hedefliyoruz. “

ŞANLIURFA, BÜYÜK BİR GENÇ POTANSİYELİNE SAHİP

Şanlıurfa’nın büyük bir genç potansiyeline sahip olduğunu belirten Sarıışık,”Potansiyel olarak Şanlıurfa’da o kadar gencimiz var ki. Bunların istihdama yönelik aranan eleman durumuna getiremezsek bu gençleri kaybedebiliriz.

KALİFİYE ELEMANA İHTİYAÇ VAR

Kendimize bir görev adlediyoruz. Şanlıurfa’da şu aşamada sanayide ciddi bir hamleler bulunuyor. Gelişme kapsamında aranan elemana ihtiyaç var. Potansiyel anlamında ciddi olarak mesleki eğitim almış gençlerimiz bulunuyor. Avrupa Birliğiyle yaptığımız bir projede gençlerin tekrardan kazandırılması noktasında bir düşüncemiz bulunuyor. Her şeyden önce bir mesleki eğitim kazansınlar. Kendilerine bir altın bilezik taksınlar. Üniversitemizin ilgili bölümlerinden her noktada birçok hocamız hazır, çalışıyor. Belli bir yaştan sonra meslek sahibi olmak çok zor. 15-20 yaş aralığı çok önemli. Kapılarımızı bütün gençlere açıyoruz. Üniversite eğitimi almaları şart değil, bir mesleki eğitim veren merkezlerden yararlanabilirler.” diyerek ifadelerine yer verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49